Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic lepšího než uvařit něco, co je hned hotové.
Květák obsahuje spousty vitaminů, hlavně A, B, C a E, taky draslík, hořčík a železo, takže je skutečně velmi zdravý. Má příznivý účinek na trávení a cévy. Květák se skvěle hodí k pečení a zapékání, proto je tenhle způsob úpravy častý a oblíbený. Nejvíce se ke květáku přidávají další ingredience, jako jsou sýr či maso. Výtečně ladí i s těstovinami.

Tuhle zeleninu můžete kombinovat naprosto s čímkoli, co máte rádi - s rýží, brambory či těstovinami.celý článek

Makarony pokladené vařeným květákem a brokolicí, zalité směsí ze zásmažky, mléka a vajec. Dochutíme muškátovým oříškem a podáváme postrouhané sýrem.celý článek
Zvláště děti ocení květák, z něhož připravíte karbanátky nebo placičky. Chutnají možná lépe než ty masové. K tomu nové brambory a domácí tatarku a nedělní oběd nebude mít chybu. Placičky a karbanátky smažíme, takže je nutné nejprve květák povařit, aby změkl.

Květákové karbanátky z uvařeného a rozmačkaného květáku, uzeného sýra, vejce a mouky. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborovou kaší nebo zeleninovým…celý článek

Dobré a vydatné jídlo nemusí být drahé. Vyzkoušejte tyto květákové placičyk, po kterých se u vás doma jen zapráší.celý článek
Než začnete pracovat s květákem, musíte ho dobře umýt, abyste minimalizovali nepříjemný zápach. Pak dejte pryč košťál a následně květák rozdělte na růžičky nebo ho nakrájejte, podle toho, co s ním budete dělat. Květák chutná skvěle i s mletým masem nebo kuřecím masem, případně ho můžete přidat do domácí pizzy.

Kuřecí prsa s květákem ochucená vegetou, majoránkou a muškátovým květem. Jako příloha vařené brambory.celý článek

I bez masa chutná skvěle! A květák s brokolicí mají navíc spoustu vitaminů, takže si udělejte pizzu, která bude chutná i zdravá.celý článek
Máte-li raději maso, zkuste tyhle křupavé řízečky a k nim můžete přidat gratinovaný květák. Podívejte se na VIDEO, jak na to: