Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě | Recepty.Blesk.cz

Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě

Naučte se připravit nepřekonatelně dobré šťouchané brambory.
Foto: Shutterstock.com
11.02.2015 / 11:05

Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. Jenže připravit opravdu dobré šťouchané brambory je vlastně věda. Nevěříte? Tady je pět nejčastějších chyb, které při jejich přípravě děláme.

1. Použití nesprávného typu brambor

Výběr správného typu brambor je klíčový! Při přípravě šťouchaných brambor se vyhněte odrůdám, které neobsahují mnoho škrobu. Ty totiž nemají schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Vysloveně lojovitým bramborám se ale vyhněte také. Nejlepší je použít varný typ B.

2. Neosolení vody

V poslední době má spousta lidí tendenci omezit solení, což je naprosto správné. Ne ale při vaření brambor. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že brambory chutnají nevýrazně.

3. Vložení brambor do horké vody

I když je pro přípravu většiny druhů zeleniny nejlepší zalít ji rovnou horkou vodou, u brambor to neplatí. Pokud totiž hodíte brambory do teplé vody, zvyšujete riziko, že se vám neuvaří rovnoměrně. Zvenku budou převařené, zatímco uvnitř zůstanou tvrdé a polosyrové.

4. Přidání studeného másla a smetany

Máslo nebo smetana jsou pro dobré šťouchané brambory nezbytné. Jenže když tyhle ingredience do brambor přidáváte, většinou je rovnou vyndáte z lednice. To je ale chyba. Prudce totiž brambory ochladí a nevstřebají se do nich. Proto nechte vždy předem máslo a smetanu "ohřát" alespoň na pokojovou teplotu, nebo je lehce zahřejte na sporáku.

5. Použití mixéru

Použití mixéru se vyvarujte i při přípravě bramborové kaše. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Brambory se pak stanou gumové, lepkavé a nechutné.

Diskuse k článku

.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji a naše tělo potřebuje pořádně zahřát. Vyměňte zeleninové saláty za teplé

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak to jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Zemřel nejtěžší muž: 400kilového Pavla (†42)…

Ve slovenském městě Poltár našli v pátek v podvečer mrtvého nejtěžšího Slováka, Pavla Zuberce, zvaného…

celý článek »

Královské rodiny

Potvrzené těhotenství Meghan rozzuřilo člena…

Na těhotenství vévodkyně Megan (37) čekala celá Británie. Spekulovalo se o tom už od svatby a  pokaždé,…

celý článek »

Svět

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“.…

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně…

celý článek »

VIP sport

Stadion obcházela smrt! Při zápase Slováků…

Zatímco na trávníku se bojovalo o body do Ligy národů, v hledišti šlo o život. Sobotní fotbalový…

celý článek »