Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě | Recepty.Blesk.cz

Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě

Naučte se připravit nepřekonatelně dobré šťouchané brambory.
Naučte se připravit nepřekonatelně dobré šťouchané brambory.
Foto: Shutterstock.com
11.02.2015 / 11:05

Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. Jenže připravit opravdu dobré šťouchané brambory je vlastně věda. Nevěříte? Tady je pět nejčastějších chyb, které při jejich přípravě děláme.

1. Použití nesprávného typu brambor

Výběr správného typu brambor je klíčový! Při přípravě šťouchaných brambor se vyhněte odrůdám, které neobsahují mnoho škrobu. Ty totiž nemají schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Vysloveně lojovitým bramborám se ale vyhněte také. Nejlepší je použít varný typ B.

2. Neosolení vody

V poslední době má spousta lidí tendenci omezit solení, což je naprosto správné. Ne ale při vaření brambor. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že brambory chutnají nevýrazně.

3. Vložení brambor do horké vody

I když je pro přípravu většiny druhů zeleniny nejlepší zalít ji rovnou horkou vodou, u brambor to neplatí. Pokud totiž hodíte brambory do teplé vody, zvyšujete riziko, že se vám neuvaří rovnoměrně. Zvenku budou převařené, zatímco uvnitř zůstanou tvrdé a polosyrové.

4. Přidání studeného másla a smetany

Máslo nebo smetana jsou pro dobré šťouchané brambory nezbytné. Jenže když tyhle ingredience do brambor přidáváte, většinou je rovnou vyndáte z lednice. To je ale chyba. Prudce totiž brambory ochladí a nevstřebají se do nich. Proto nechte vždy předem máslo a smetanu "ohřát" alespoň na pokojovou teplotu, nebo je lehce zahřejte na sporáku.

5. Použití mixéru

Použití mixéru se vyvarujte i při přípravě bramborové kaše. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Brambory se pak stanou gumové, lepkavé a nechutné.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz