Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě | Recepty.Blesk.cz

Šťouchané brambory: 5 chyb, které děláme při jejich přípravě

Naučte se připravit nepřekonatelně dobré šťouchané brambory.
Foto: Shutterstock.com
11.02.2015 / 11:05

Se zelenou nebo osmaženou cibulkou, s vypraženou slaninou, nebo třeba jen máslem. Tahle příloha je vynikající na všechny způsoby. Jenže připravit opravdu dobré šťouchané brambory je vlastně věda. Nevěříte? Tady je pět nejčastějších chyb, které při jejich přípravě děláme.

1. Použití nesprávného typu brambor

Výběr správného typu brambor je klíčový! Při přípravě šťouchaných brambor se vyhněte odrůdám, které neobsahují mnoho škrobu. Ty totiž nemají schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Vysloveně lojovitým bramborám se ale vyhněte také. Nejlepší je použít varný typ B.

2. Neosolení vody

V poslední době má spousta lidí tendenci omezit solení, což je naprosto správné. Ne ale při vaření brambor. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že brambory chutnají nevýrazně.

3. Vložení brambor do horké vody

I když je pro přípravu většiny druhů zeleniny nejlepší zalít ji rovnou horkou vodou, u brambor to neplatí. Pokud totiž hodíte brambory do teplé vody, zvyšujete riziko, že se vám neuvaří rovnoměrně. Zvenku budou převařené, zatímco uvnitř zůstanou tvrdé a polosyrové.

4. Přidání studeného másla a smetany

Máslo nebo smetana jsou pro dobré šťouchané brambory nezbytné. Jenže když tyhle ingredience do brambor přidáváte, většinou je rovnou vyndáte z lednice. To je ale chyba. Prudce totiž brambory ochladí a nevstřebají se do nich. Proto nechte vždy předem máslo a smetanu "ohřát" alespoň na pokojovou teplotu, nebo je lehce zahřejte na sporáku.

5. Použití mixéru

Použití mixéru se vyvarujte i při přípravě bramborové kaše. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Brambory se pak stanou gumové, lepkavé a nechutné.

Diskuse k článku

.

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit super knedlíky, dezerty, marmeládu nebo třeba sirup. Ten domácí je

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »