Česká kuchyně stojí na dvou pilířích. Na polévkách a omáčkách, ke kterým se servíruje maso. Máme jich skutečně požehnaně a některými z nich se můžeme dokonce i pyšnit. Kdo například poprvé ochutná tradiční svíčkovou, jen stěží na ni zapomene. Chcete-li ale zkusit něco méně tradičního, inspirujte se v našich receptech.
Připravit dobrou a chuťově zajímavou omáčku vyžaduje nejen zdatnost, ale taky dobrý cit a vybranou chuť. Někdy ani sebelepší recept s přesně stanoveným množstvím ingrediencí nestačí – někdy prostě musíte zkoušet a dochucovat, dokud nebudete spokojeni. Dobře připravená omáčka má mít správnou hustotu, hladkou konzistenci, lesklý povrch a správnou chuť. Někdy jemnou, jindy ostrou a říznou, to podle toho, z čeho ji připravujete. Tyhle zeleninové určitě neomrzí nikoho, ani vás ne.

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek
Do naší kuchyně patří bezesporu taky omáčky sýrové, smetanové nebo s vejci. Tyhle omáčky byste měli podávat čerstvé a okamžitě po uvaření. Hodí se k masu, vejcím nebo těstovinám. A skvěle doplní i vařený chřest nebo květák. Stačí jen vyzkoušet!
Vejce Benedict s holandskou omáčkou

Tahle omáčka vypadá nepřístupně, ale nebojte se, zvládnete ji. Je nejjemnější ze všech teplých omáček a v tomhle směru ji nic nepřekoná.celý článek

Milujete sýrovou příchuť? Zkuste omáčku, do které přidáte dokonce čtyři druhy sýrů! Čím bude sýr tučnější, tím bude omáčka krémovější. Je hotová hned…celý článek

Klasická omáčka uvařená tak trochu netradičně. Koho by napadlo přidat do ní cizrnu? Ovšem budete mile překvapeni. Chutná skvěle!celý článek
A kterou omáčku byste se měli naučit, pokud ji tedy ještě neumíte? No samozřejmě tu, která je vrcholem české gastronomie – svíčkovou na smetaně! Na území České republiky najdete spoustu nejrůznějších variant, takže univerzální recept vlastně neexistuje. Každopádně se vždy připravuje z kořenové zeleniny, masa a smetany. K ní se pak servírují houskové knedlíky a brusinky. Bez nich by to nebyla ta pravá svíčková. Vyzkoušejte třeba tyhle recepty. No schválně, který vám bude chutnat víc.

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek