Dýně jsou konečně tady! Tato podzimní zelenina je zkrátka neodolatelná. Nejen že každá dýně má trošku jinou chuť, takže se hodí k přípravě snad všech pokrmů, ale i její zářivě oranžová barva je něco, co k podzimu zkrátka neoddělitelně patří. Co všechno si z nich můžete připravit?
Video se připravuje ...
Šéfkuchař vás naučí, jak rychle očistit dýni a co z ní připravit • Adam Balažovič
K přípravě polévky byla dýně snad přímo stvořená! V momentě se totiž rozvaří, takže když potom polévku rozmixujete tyčovým mixérem, zahustíte ji, není potřeba do ní zbytečně přidávat jíšku. Pokud máte rádi lehce pikantní chutě, připravte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem. Aby nebyla tak sladká, přidejte k dýni například brambory a slepičí vývar. A pokud máte doma dýni Hokkaido, podávejte zářivě oranžový krém přímo ve vydlabané dýni.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Zázvor, dýně a kokosové mléko a vydatná polévka s příchutí Asie je na světě.celý článek

Polévka z brambor, dýně, cibule, česneku, vína a vývaru, ochucená zázvorem a kardamomem. Podáváme posypanou dýňovými semínky a plátky tmavého chleba.celý článek
Dýňová polévka II (halloweenská)

Krémová polévka z dýně hokkaido s brambory, cibulí, mrkví a chilli papričkou. Lze stylově podávat ve vydlabané dýni. Můžeme přidat opražená dýňová…celý článek
Máte rádi bramboráky? Pak určitě vyzukoušejte variaci na podobné téma, ovšem z dýně. Klidně do ní přidejte i nasekanou šunku, pokud si na dýňových placičkách hodláte pochutnat jen tak. Naprosto božské jsou ale také jako příloha k nejrůznějším masovým směsím, gulášům nebo ragú.
Přemýšlíte nad rychlou, zdravou a přitom teplou večeří! Pak rychle pro dýni a šup s ní do pece, ideálně v kombinaci s voňavými bylinkami. Upéct můžete každou, ale nejlépe se na to hodí hokkaido, kterou před pečením nemusíte loupat. Naopak její slupka je po vytažení z trouby prostě výborná.
Kokosové mléko, červená kari pasta, dýně a jeden hrnec – dýňové kari patří mezi jeden z nejlepších a nejhřejivějších receptů do podzimních a zimních dnů. Podávejte jej s rýží nebo dovnitř klidně přihoďte i brambory či sladké batáty. Uvidíte, že si toto zářivě oranžové kari zamilujete.
Těstoviny jsou ideální na oběd či na večeři, protože je s nimi málo práce a jsou hned hotové. V kombinaci s dýní z nich uděláte skvělé podzimní jídlo, které vám rozhodně nezatíží peněženku.
Nádech Itálie, ovšem tentokrát bez osvěžujících rajčat, která jsou zastoupena hřejivou dýní. Bruschetty s kozím sýrem a právě pečenou královnou podzimu jsou báječné jako svačina nebo lehká večeře.
Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem

Bruschetta s dýní a kozím sýrem je skvělým předkrmem, svačinou nebo lehčí večeří!celý článek