Nejlepší dýňové recepty: Polévky, kari i těstoviny | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší dýňové recepty: Polévky, kari i těstoviny

Foto: shutterstock.com
28.09.2016 / 06:00

Dýně jsou konečně tady! Tato podzimní zelenina je zkrátka neodolatelná. Nejen že každá dýně má trošku jinou chuť, takže se hodí k přípravě snad všech pokrmů, ale i její zářivě oranžová barva je něco, co k podzimu zkrátka neoddělitelně patří. Co všechno si z nich můžete připravit?

Šéfkuchař vás naučí, jak rychle očistit dýni a co z ní připravit • 

 

K přípravě polévky byla dýně snad přímo stvořená! V momentě se totiž rozvaří, takže když potom polévku rozmixujete tyčovým mixérem, zahustíte ji, není potřeba do ní zbytečně přidávat jíšku. Pokud máte rádi lehce pikantní chutě, připravte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem. Aby nebyla tak sladká, přidejte k dýni například brambory a slepičí vývar. A pokud máte doma dýni Hokkaido, podávejte zářivě oranžový krém přímo ve vydlabané dýni.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Zázvor, dýně a kokosové mléko a vydatná polévka s příchutí Asie je na světě.celý článek

Krémová polévka z dýně

Krémová polévka z dýně

Polévka z brambor, dýně, cibule, česneku, vína a vývaru, ochucená zázvorem a kardamomem. Podáváme posypanou dýňovými semínky a plátky tmavého chleba.celý článek

Dýňová polévka II (halloweenská)

Dýňová polévka II (halloweenská)

Krémová polévka z dýně hokkaido s brambory, cibulí, mrkví a chilli papričkou. Lze stylově podávat ve vydlabané dýni. Můžeme přidat opražená dýňová semínka…celý článek

Máte rádi bramboráky? Pak určitě vyzukoušejte variaci na podobné téma, ovšem z dýně. Klidně do ní přidejte i nasekanou šunku, pokud si na dýňových placičkách hodláte pochutnat jen tak. Naprosto božské jsou ale také jako příloha k nejrůznějším masovým směsím, gulášům nebo ragú.

Dýňové placičky

Dýňové placičky

Dejte si je jen tak, jako rychlou večeři, nebo je podávejte ke guláši, či masovému ragů.celý článek

Přemýšlíte nad rychlou, zdravou a přitom teplou večeří! Pak rychle pro dýni a šup s ní do pece, ideálně v kombinaci s voňavými bylinkami. Upéct můžete každou, ale nejlépe se na to hodí hokkaido, kterou před pečením nemusíte loupat. Naopak její slupka je po vytažení z trouby prostě výborná.

Pečená dýně s bylinkami

Pečená dýně s bylinkami

Chutná božsky! Pokud si navíc koupíte dýni Hokkaido, nemusíte ji před pečením loupat!celý článek

Kokosové mléko, červená kari pasta, dýně a jeden hrnec – dýňové kari patří mezi jeden z nejlepších a nejhřejivějších receptů do podzimních a zimních dnů. Podávejte jej s rýží nebo dovnitř klidně přihoďte i brambory či sladké batáty. Uvidíte, že si toto zářivě oranžové kari zamilujete.

Dýňové kari

Dýňové kari

Hledáte jídlo, které vás zahřeje, i když je venku hluboce pod nulou? Vrhněte se na kari!celý článek

Těstoviny jsou ideální na oběd či na večeři, protože je s nimi málo práce a jsou hned hotové. V kombinaci s dýní z nich uděláte skvělé podzimní jídlo, které vám rozhodně nezatíží peněženku.

Krémové fettuccine s dýní

Krémové fettuccine s dýní

Nejlepší těstoviny? No přece ty s dýní!celý článek

Nádech Itálie, ovšem tentokrát bez osvěžujících rajčat, která jsou zastoupena hřejivou dýní. Bruschetty s kozím sýrem a právě pečenou královnou podzimu jsou báječné jako svačina nebo lehká večeře.

Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem

Bruschetta s pečenou dýní a kozím sýrem

Bruschetta s dýní a kozím sýrem je skvělým předkrmem, svačinou nebo lehčí večeří!celý článek

Víte, jak se jednotlivé dýně nazývají, jak vypadají, k jaké tepelné úpravě se nejvíc hodí a jak je případně skladovat? Všechny informace naleznete ZDE.

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Herec Dulava v ohrožení života: Vážná nemoc…

Herci Jaromíru Dulavovi (57) hrozila smrt! Má totiž nemocnou srdeční stěnu, kvůli níž skončil v nemocnici…

celý článek »

Krimi

Smrt Petra (†35) v Tatrách odhalila špinavý…

Adrenalinové sporty jsou vyhledávanou aktivitou. Mohou však skončit tragicky a fatálně. Jejich poslední…

celý článek »

Ostrava

6 let se snažili o miminko, teď mají trojčátka:…

Vzali se a toužili po miminku. Jolana (31) a Dalibor (30) Klechovi ze Šilheřovic na Opavsku se o…

celý článek »

VIP sport

Kdo je tajemný přítel zlaté šampionky Ester…

Hraje v kapele jejího bratra Jonáše. To byla dosud jediná informace o příteli zlaté šampionky Ester…

celý článek »