Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic snadnějšího než si dopřát právě guacamole. Je totiž nejen dobré, ale také zdravé.
Příprava této původně mexické pochoutky nezabere moc času a zvládnete ji levou zadní. K přípravě toho moc nepotřebujete, takže se do toho můžete bez obav pustit.
Co budete potřebovat?
1 zralé avokádo (prodávají ho pod označením „ready to eat“), 3 limetky (z nich použijte jen šťávu), 2 středně velká rajčata, 1 bílou cibuli jemně nasekanou, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky soli, 2 stroužky česneku, trošku mleté chilli papriky nebo 1 jemně nakrájenou, 1 hrst nasekaného koriandru
Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři…celý článek
Jak na to?
Avokádo podélně rozpulte, vyndejte pecku a odstraňte slupku. Vydlabejte dužinu. Vložte do mísy a vidličkou jemně roztlačte a promíchejte tak, aby v něm zůstaly maličké hrudky. Máte-li raději skutečně jemnou pomazánku, pak můžete dužinu vyšlehat v mixéru.
Přidejte sůl, limetkovou šťávu, nakrájenou cibulku, koriandr, pepř a chilli. Dávejte pozor, aby nebylo guacamole moc pikantní. Přidejte nakrájená rajčata a prolisovaný česnek. Pokud milujete hodně pálivé salsy, lze přidat i pár kapek tabaska. Podávejte čerstvé jako přílohu k masu, k tortille nebo si pomazánku můžete namazat na pečivo.
Máte chuť na jinou pomazánku s avokádem? Zkuste tuhle s lučinou podle našeho videoreceptu: