Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
22.09.2017 / 06:00

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Dýně jsou v posledních letech čím dál víc populární. Navíc se dají celkem snadno vypěstovat, pokud máte zahrádku. Přestože existují desítky druhů, nejznámější je Hokkaido, která má sladkou chuť a podobá se bramborám nebo pečeným kaštanům. Je v ní spousta vitaminů a minerálů, pomáhá při onemocnění srdce, žaludku, ledvin i prostaty. A hodí se samozřejmě ideálně do polévek či omáček.

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Dýně se zeleninou opražená na oleji, zalitá slepičím bujónem, zjemněná Ramou Cremefine, rozmixovaná dohladka a ochucená solí a cukrem.celý článek

Krémová polévka z dýně

Krémová polévka z dýně

Polévka z brambor, dýně, cibule, česneku, vína a vývaru, ochucená zázvorem a kardamomem. Podáváme posypanou dýňovými semínky a plátky tmavého chleba.celý článek

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Tahle polévka chutná díky pečení ještě líp, než obvykle.celý článek

Z dýně lze připravit i hlavní jídlo, stačí jen přidat maso nebo rýži. Použít se dá i jako příloha, například v podobě placek nebo hranolek. Plody dýně se dají dlouhodobě skladovat na chladnějších místech, například v lednici nebo ve sklepě. Můžete je taky pokrájet a dát do mrazáku. Některé druhy dýně nemusíte před kuchyňskou úpravou loupat, stačí je pouze umýt nebo odrhnout kartáčkem – a samozřejmě odstranit semínka. 

Dýňové kari

Dýňové kari

Hledáte jídlo, které vás zahřeje, i když je venku hluboce pod nulou? Vrhněte se na kari!celý článek

Dýňové placičky s batáty

Dýňové placičky s batáty

Kdo by nemiloval bramboráky. Tyhle placky jsou ale z dýně a batátů, a chutnají vážně skvěle.celý článek

Hranolky z dýně

Hranolky z dýně

Tyhle hranolky si děti zamilují a navíc jsou zdravé!celý článek

Dušené vepřové s dýní

Dušené vepřové s dýní

Díky dýni už nemusíte vymýšlet přílohu. Ale kdybyste se bez ní přece jen neobešli, čerstvé pečivo bude ideální.celý článek

Dýňové kari

Dýňové kari

Hledáte jídlo, které vás zahřeje, i když je venku hluboce pod nulou? Vrhněte se na kari!celý článek

Potřebujete nějakou rychlovku, která poslouží jako chuťovka nebo rychlá příloha? Zkuste dýně upéct v troubě, posypte je nějakými bylinkami a je vyhráno.

Pečená dýně s bylinkami

Pečená dýně s bylinkami

Chutná božsky! Pokud si navíc koupíte dýni Hokkaido, nemusíte ji před pečením loupat!celý článek

Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Zkuste tuhle pečenou dýni, s česnekem dostane správný říz a rozmarýn jí dodá nádhernou vůni.celý článek

Máte chuť na něco sladkého? Upečte na neděli dýňový dezert, který se hodí klidně i ke snídani. Muffiny jsou naprosto geniálně snadné, rychlé a vynikající!

Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

Papírové košíčky plněné dýňovou směsí z ovesných vloček, dýně, podmáslí a ovoněné skořicí.celý článek

Dýňový dezert

Dýňový dezert

Listové těsto potřené směsí z dýně, cukru, pomerančové šťávy, smetany a vajec, dochucené skořicí. Podáváme s piniovými oříšky a poprášené cukrem.celý článek

Další báječné recepty z dýně naleznete ZDE >>>

Diskuse k článku

.

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pomejemu vrátili desítky milionů! Jenže…

Ve studiu Blesku se o aktuálních problémech Jiřího Pomeje (53) rozpovídal jeho kamarád a mecenáš…

celý článek »

Politika

Otevřené obchody a svátek konzumu: „Ať nám…

I přes dnešní svátek zůstávají v sobotu maloobchody i velkoobchody otevřené podle běžné otevírací…

celý článek »

Komentáře Františky

Deset malérů slavných: Průšvihy v čase podzimu…

Je dobré se čas od času ohlédnout zpátky. Udělat jakési zrcadlo stavu, což se týká…

celý článek »

VIP sport

Očista tenistky Plíškové na Seychelách:…

Dohromady přes 81 milionů korun! To je suma, kterou v letošní sezoně vydělala tenistka Karolína Plíšková…

celý článek »