Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?
Dýně jsou v posledních letech čím dál víc populární. Navíc se dají celkem snadno vypěstovat, pokud máte zahrádku. Přestože existují desítky druhů, nejznámější je Hokkaido, která má sladkou chuť a podobá se bramborám nebo pečeným kaštanům. Je v ní spousta vitaminů a minerálů, pomáhá při onemocnění srdce, žaludku, ledvin i prostaty. A hodí se samozřejmě ideálně do polévek či omáček.

Dýně se zeleninou opražená na oleji, zalitá slepičím bujónem, zjemněná Ramou Cremefine, rozmixovaná dohladka a ochucená solí a cukrem.celý článek

Polévka z brambor, dýně, cibule, česneku, vína a vývaru, ochucená zázvorem a kardamomem. Podáváme posypanou dýňovými semínky a plátky tmavého chleba.celý článek
Z dýně lze připravit i hlavní jídlo, stačí jen přidat maso nebo rýži. Použít se dá i jako příloha, například v podobě placek nebo hranolek. Plody dýně se dají dlouhodobě skladovat na chladnějších místech, například v lednici nebo ve sklepě. Můžete je taky pokrájet a dát do mrazáku. Některé druhy dýně nemusíte před kuchyňskou úpravou loupat, stačí je pouze umýt nebo odrhnout kartáčkem – a samozřejmě odstranit semínka.

Kdo by nemiloval bramboráky. Tyhle placky jsou ale z dýně a batátů, a chutnají vážně skvěle.celý článek

Díky dýni už nemusíte vymýšlet přílohu. Ale kdybyste se bez ní přece jen neobešli, čerstvé pečivo bude ideální.celý článek
Potřebujete nějakou rychlovku, která poslouží jako chuťovka nebo rychlá příloha? Zkuste dýně upéct v troubě, posypte je nějakými bylinkami a je vyhráno.
Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Zkuste tuhle pečenou dýni, s česnekem dostane správný říz a rozmarýn jí dodá nádhernou vůni.celý článek
Máte chuť na něco sladkého? Upečte na neděli dýňový dezert, který se hodí klidně i ke snídani. Muffiny jsou naprosto geniálně snadné, rychlé a vynikající!

Papírové košíčky plněné dýňovou směsí z ovesných vloček, dýně, podmáslí a ovoněné skořicí.celý článek

Listové těsto potřené směsí z dýně, cukru, pomerančové šťávy, smetany a vajec, dochucené skořicí. Podáváme s piniovými oříšky a poprášené cukrem.celý článek