Komu by v mrazivých dnech chutnaly studené zeleninové saláty? Nikomu! Do jídelníčku zařaďte teplé a vydatné polévky, které klidně nahradí hlavní jídlo. Kromě toho úžasně chutnají a vyženou z těla nejen bacily, ale i špatnou náladu!
Brambory patří mezi důležité složky českého jídelníčku a mají v něm nezastupitelné místo. Jsou totiž dobře stravitelné, nemají téměř žádný tuk, mají hodně škrobu a kvalitní bílkoviny. Ano, když jich sníme deset kilogramů, zřejmě po nich nezhubneme, ale v přiměřeném množství patří do našich pokrmů. Jsou skvělé jako příloha, ale dá se z nich připravit i polévka a hlavní jídlo, a to dokonce i nasladko. Tyhle tři polévky jsou ideální zimní vzpruhou, která zasytí celou vaši rodinu. No a ve spojení třeba se zázvorem je taky úžasným bojovníkem s virózami.

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek

Kdo miluje chuť sýra a slaniny, pak téhle polévce neodolá. Tahle tekutá slast zahřeje v chladných dnech i toho největšího zmrzlíka.celý článek

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek
Běžnou součástí českého jídelníčku byly vždy i luštěniny, které dnes tak trochu na našich stolech chybí. Napravte to a vyzkoušejte tyto tři skvělé fazolové polévky. Fazole možná nejsou nejoblíbenější, ale věřte tomu, že jejich konzumace vám prospěje. Obsahují spousty vlákniny, která je vhodná i při hubnutí, a také spoustu vitaminů a minerálů, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Takoví Mexičané fazole i snídají a podle statistiky mají nejmenší počet mozkových příhod. Tak směle do toho, ale pozor, tyhle polévky pořádně pálí.
Jaká zelenina je pro přípravu polévek nejoblíbenější? Určitě zelí, a to ve všech podobách. Přidejte ještě kapustu, květák nebo méně populární řepu a můžete z nich vykouzlit skutečně vynikající polévky. Otestujte je všechny tři a nebudete litovat. Chcete-li, aby vás pořádně prohnaly, pak do té zelné přidejte i špetku chilli papriček. Budete sice slzet, ale žádná chřipka vás nedostane.

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek
Kapustová polévka s drůbežím masem

Zeleninová polévka plná vitamínů, která zahřeje i povzbudí. Maso můžete použít krůtí, či kuřecí.celý článek

Řepa je zdravá a zajímavě chutná. Kdo ji miluje, nedá na ni dopustit. Zkusili jste už tuhle hutnou polévku, která voní po olivách, celeru a bylinkách?…celý článek