- Beránka můžete polít i hořkou nebo mléčnou čokoládou, ale bílá poleva mu sluší nejvíc.Foto: Lenka Chvostová27. března 2016 / 06:00
Vlhký, plný sušeného ovoce a nádherně voňavý. Přesně takový je náš beránek z tvarohového těsta. Nejenže je skutečně chutný, ale navíc také dlouho vydrží vláčný. Pokud tedy chcete letos zkusit něco nového nebo vám prostě jen už piškotový beránek přijde nudný, je tento recept určený právě vám.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
250 g másla nebo tuku na pečení
140 g moučkového cukru
200 ml mléka
1 tvaroh (kostka nebo vanička)
3 vejce
1 sáček vanilkového cukru
1/2 sáčku kypřicího prášku
sušenou citronovou kůru
100 g kandované kůry
70 g rozinek (podle chuti ale můžete přidat třeba sušené brusinky, meruňky, ananas, papáju, mango a další ovoce)
70 ml rumu2 sáčky hotové bílé polevy
pokud nemáte silikonovou formu, tak ještě tuk na vymazání formy a hrubou mouku na její vysypáníNaložte rozinky
Kandovanou kůru a rozinky nasypejte do misky a zalijte rumem. Pokud chcete přidat další sušené ovoce, nakrájejte ho na menší kostičky. Nechte asi 30 minut stát, aby vše dobře nasáklo a změklo.
Zadělejte těsto
Mezitím v míse vyšlehejte žloutky s polovinou cukru do pěny. Do ní zapracujte změklý a na kousky pokrájený tuk, tvaroh a mléko. Pak vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, vanilkový cukr, podle chuti sušenou citronovou kůru a nakonec kandované ovoce i s rumem.
Ušlehejte sníh
Z bílků ušlehejte tuhý sníh, po částech do něj zašlehejte zbylý cukr a hotový sníh zlehka vmíchejte do připraveného těsta.
Naplňte formu
Těsto naplňte do velké silikonové formy, jestliže používáte keramickou nebo litinovou, vymažte ji a vysypte moukou. Pokud nemáte formu dvoudílnou, zakryjte ji alobalem.
Beránka upečte
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C asi 80 minut. Zda je beránek hotový, zjistíte špejlí.
S vyklopením počkejte
Upečeného beránka nechte ve formě zchladnout asi 15 minut, pak ho opatrně vyklopte, nejlépe na mřížku, aby se zespodu nespařil. Na ní ho pak nechte zcela vychladnout.
Dopřejte mu polevu
Nakonec na celého beránka naneste rozpuštěnou bílou polevu. Záleží jen na vás, zda si ji chcete připravit doma nebo zda použijete tu hotovou kupovanou, kterou stačí jen rozehřát v mikrovlnné troubě či v hrnci s horkou vodou.
DALŠÍ RECEPTY:
CHUŤOVKY Z VAJEC
JIDÁŠE
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY NA SLADKÉ PEČENÍ