Velikonoční mazanec bude letos jako od babičky | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý mazanec bez chybičky: Vyzkoušejte 5 osvědčených triků těch nejlepších pekařek

  • Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
    Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
    Foto: Shutterstock.com
    10dubna   2017  /  06:00

    Nádherně nadýchaný, voňavý, posypaný mandlemi a dozlatova upečený. Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta by neměl na svátečním stole chybět. A protože Velikonoce jsou tu už za dva dny, máme pro vás praktické rady, díky kterým bude tentokrát váš mazanec ještě lepší.

  • Na kynuté těsto nespěchejte


     

    Hodně hospodyněk má z přípravy kynutého těsta obavy. Zbytečně. Je jen třeba dodržet pár základních pekařských pravidel. Co nejčerstvější kvalitní suroviny by měly být samozřejmostí. Tím dalším je stejná, nejlépe pokojová, teplota všech používaných surovin. Proto si ingredience, které budete potřebovat, připravte včas. Z lednice alespoň hodinu dopředu vyndejte máslo, vajíčka i mléko. Pokud máte mouku uloženou v chladnější spíži, nechte "prohřát" i tu.

     

    Náš tip:
    Zapamatujte si, že při přípravě kynutého těsta by se teplota v kuchyni měla ideálně pohybovat okolo 25 stupňů. Nižší teploty totiž kynutí zpomalují. A nikdy během práce nevětrejte, průvan by mohl veškeré vaše snažení zničit.

     

    Skvělý velikonoční mazanec

    Skvělý velikonoční mazanec

    Dovedete si představit sváteční velikonoční stůl bez klasického mazance? Zkuste si letos vyrobit svůj vlastní. Není to tak těžké. O to víc vám bude…celý článek

  • Na pořadí ingrediencí záleží


     

    Připravte si kvásek. Mléko na něj ohřejte na tělesnou teplotu, tedy 36 až 37 °C. Do zbylého mléka pak vmíchejte vejce. Trochu mouky si nechte stranou na podsypávání. Větší část odvážené mouky pak smíchejte s ostatními sypkými surovinami, přidejte mléko s vajíčkem, vykynutý kvásek a nakonec do těsta zapracujte máslo. To můžete nechat rozpustit v mikrovlnce, pozor ale aby nebylo moc teplé, nechte ho vždy vystydnout na pokojovou teplotu. Právě na tomto pořadí skutečně záleží. Pokud totiž tuk přidáte dřív, jednotlivá zrnka mouky by se jím obalila a nemohla by pak vstřebávat mléko.

     

    Náš tip:
    Během skladování mouka absorbuje okolní vlhkost. Odváženou dávku proto vždy nejdřív prosejte. Vysuší se tak, krásně provzdušní a nakypří. Navíc ji zbavíte případných nežádoucích příměsí, jako jsou například mouční červi.

     

    Mazanec

    Mazanec

    Pravý velikonoční mazanec pečený v domácí pekárně.celý článek

  • Těsto lahodně ovoňte


     

    Mazanec bude mnohem chutnější a voňavější, pokud se na jeho přípravu předem připravíte. To znamená, že rozinky, případně kandované ovoce, naložíte alespoň hodinu předem do rumu. Budou pak nejen krásně vonět, ale budou i nádherně měkké. A pokud používáte vanilkový cukr nebo esenci, kupte si tentokrát pravý vanilkový lusk. Neuvěříte tomu, jak markantní bude ten rozdíl. Vanilku jen podélně rozřízněte, nožem vyškrabte dřeň a přidejte ji do těsta.

     

    Velikonoční jidáše

    Velikonoční jidáše

    Velikonoční jidáše recept. Velikonoční jidáše jsou typickým velikonočním pečivem z kynutého těsta. Podle lidových tradic se velikonoční jidáše pekly…celý článek

  • Důkladné zpracování nepodceňujte


     

    Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněťte, aby v něm nezůstal žádný přebytečný vzduch. Mazanec vám pak nepraskne a bude nádherně hladký. Z propracovaného těsta vytvořte bochánek, který navrchu nařízněte do kříže. To plní nejen symbolickou roli, ale především to při pečení pomůže odvést z těsta přebytečnou páru. Pomůže také to, když hotový mazanec po vytáhnutí z trouby necháte vychladnout na mřížce. Pocukrujte ho až těsně předtím, než ho ponesete na stůl.

     

    Náš tip:
    Aby byl mazanec nádherně lesklý, potřete ho nakonec rozpuštěným máslem. Získá tak navíc nádherně křehkou "kůrčičku".

     

    VIDEO: Třeného velikonočního beránka zvládne podle našeho receptu každý

    VIDEO: Třeného velikonočního beránka zvládne podle našeho receptu každý

    Beránek je symbolem Velikonoc. Kupujeme si malé dárečky, aby nás náhodou nepokakal. Třený velikonoční beránek je v mnoha domácnostech nedílnou součástí…celý článek

  • Tip pro začátečníky


     

    Jestli si přece jen na kynuté těsto netroufáte nebo zkrátka jen nemáte tolik času na jeho přípravu, zkuste upéct mazanec bez kynutí. Ten je z tvarohového těsta a hotový je za chvilku. Na jeho chuti to ale nic neubere. A navíc je nádherně vláčný. Pokud ale zvolíte tuto variantu, zapomeňte protentokrát na tradice a mazanec nenařezávejte. Mohl by se vám během pečení "rozjet" do stran.

     

    Podívejte se na videorecept, jak si mazanec připravit:

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční mazanec tak, jak ho znáte! • 

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Bývalý lyžařský šampion ve 41 letech po…

Trojnásobný mistr světa v běhu na lyžích Švéd Per Elofsson prodělal v 41 letech mrtvici. Cévní mozková…

celý článek »

Královské rodiny

Natěšený otec princ Harry promluvil o pohlaví…

Stačil jeden „drzý“ fanoušek v Sydney, který pokřikoval na prince Harryho (34) a těhotnou Meghan…

celý článek »

Krimi

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota:…

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře…

celý článek »

Královské rodiny

Babička Middleton přijela za Pippou v kabátu…

Carole Middleton (63) byla spatřena před domem své dcery Pippy (35), která minulý týden porodila…

celý článek »