Velikonoční mazanec bude letos jako od babičky | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý mazanec bez chybičky: Vyzkoušejte 5 osvědčených triků těch nejlepších pekařek

  • Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
    Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
    Foto: Shutterstock.com
    10dubna   2017  /  06:00

    Nádherně nadýchaný, voňavý, posypaný mandlemi a dozlatova upečený. Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta by neměl na svátečním stole chybět. A protože Velikonoce jsou tu už za dva dny, máme pro vás praktické rady, díky kterým bude tentokrát váš mazanec ještě lepší.

  • Na kynuté těsto nespěchejte

    Foto: shutterstock.com

     

    Hodně hospodyněk má z přípravy kynutého těsta obavy. Zbytečně. Je jen třeba dodržet pár základních pekařských pravidel. Co nejčerstvější kvalitní suroviny by měly být samozřejmostí. Tím dalším je stejná, nejlépe pokojová, teplota všech používaných surovin. Proto si ingredience, které budete potřebovat, připravte včas. Z lednice alespoň hodinu dopředu vyndejte máslo, vajíčka i mléko. Pokud máte mouku uloženou v chladnější spíži, nechte "prohřát" i tu.

     

    Náš tip:
    Zapamatujte si, že při přípravě kynutého těsta by se teplota v kuchyni měla ideálně pohybovat okolo 25 stupňů. Nižší teploty totiž kynutí zpomalují. A nikdy během práce nevětrejte, průvan by mohl veškeré vaše snažení zničit.

     

    Skvělý velikonoční mazanec

    Skvělý velikonoční mazanec

    Dovedete si představit sváteční velikonoční stůl bez klasického mazance? Zkuste si letos vyrobit svůj vlastní. Není to tak těžké. O to víc vám bude…celý článek

  • Na pořadí ingrediencí záleží

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Připravte si kvásek. Mléko na něj ohřejte na tělesnou teplotu, tedy 36 až 37 °C. Do zbylého mléka pak vmíchejte vejce. Trochu mouky si nechte stranou na podsypávání. Větší část odvážené mouky pak smíchejte s ostatními sypkými surovinami, přidejte mléko s vajíčkem, vykynutý kvásek a nakonec do těsta zapracujte máslo. To můžete nechat rozpustit v mikrovlnce, pozor ale aby nebylo moc teplé, nechte ho vždy vystydnout na pokojovou teplotu. Právě na tomto pořadí skutečně záleží. Pokud totiž tuk přidáte dřív, jednotlivá zrnka mouky by se jím obalila a nemohla by pak vstřebávat mléko.

     

    Náš tip:
    Během skladování mouka absorbuje okolní vlhkost. Odváženou dávku proto vždy nejdřív prosejte. Vysuší se tak, krásně provzdušní a nakypří. Navíc ji zbavíte případných nežádoucích příměsí, jako jsou například mouční červi.

     

    Mazanec

    Mazanec

    Pravý velikonoční mazanec pečený v domácí pekárně.celý článek

  • Těsto lahodně ovoňte

    Foto: Shutterstock.com

     

    Mazanec bude mnohem chutnější a voňavější, pokud se na jeho přípravu předem připravíte. To znamená, že rozinky, případně kandované ovoce, naložíte alespoň hodinu předem do rumu. Budou pak nejen krásně vonět, ale budou i nádherně měkké. A pokud používáte vanilkový cukr nebo esenci, kupte si tentokrát pravý vanilkový lusk. Neuvěříte tomu, jak markantní bude ten rozdíl. Vanilku jen podélně rozřízněte, nožem vyškrabte dřeň a přidejte ji do těsta.

     

    Velikonoční jidáše

    Velikonoční jidáše

    Velikonoční jidáše recept. Velikonoční jidáše jsou typickým velikonočním pečivem z kynutého těsta. Podle lidových tradic se velikonoční jidáše pekly…celý článek

  • Důkladné zpracování nepodceňujte

    Foto: Shutterstock.com

     

    Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněťte, aby v něm nezůstal žádný přebytečný vzduch. Mazanec vám pak nepraskne a bude nádherně hladký. Z propracovaného těsta vytvořte bochánek, který navrchu nařízněte do kříže. To plní nejen symbolickou roli, ale především to při pečení pomůže odvést z těsta přebytečnou páru. Pomůže také to, když hotový mazanec po vytáhnutí z trouby necháte vychladnout na mřížce. Pocukrujte ho až těsně předtím, než ho ponesete na stůl.

     

    Náš tip:
    Aby byl mazanec nádherně lesklý, potřete ho nakonec rozpuštěným máslem. Získá tak navíc nádherně křehkou "kůrčičku".

     

    VIDEO: Třeného velikonočního beránka zvládne podle našeho receptu každý

    VIDEO: Třeného velikonočního beránka zvládne podle našeho receptu každý

    Beránek je symbolem Velikonoc. Kupujeme si malé dárečky, aby nás náhodou nepokakal. Třený velikonoční beránek je v mnoha domácnostech nedílnou součástí…celý článek

  • Tip pro začátečníky

    Foto: Dr.Oetker

     

    Jestli si přece jen na kynuté těsto netroufáte nebo zkrátka jen nemáte tolik času na jeho přípravu, zkuste upéct mazanec bez kynutí. Ten je z tvarohového těsta a hotový je za chvilku. Na jeho chuti to ale nic neubere. A navíc je nádherně vláčný. Pokud ale zvolíte tuto variantu, zapomeňte protentokrát na tradice a mazanec nenařezávejte. Mohl by se vám během pečení "rozjet" do stran.

     

    Podívejte se na videorecept, jak si mazanec připravit:

    Video se připravuje ...
    Velikonoční mazanec tak, jak ho znáte! • 

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz