- Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?Foto: Shutterstock.com10. dubna 2017 / 06:00
Nádherně nadýchaný, voňavý, posypaný mandlemi a dozlatova upečený. Tradiční velikonoční mazanec z kynutého těsta by neměl na svátečním stole chybět. A protože Velikonoce jsou tu už za dva dny, máme pro vás praktické rady, díky kterým bude tentokrát váš mazanec ještě lepší.
Na kynuté těsto nespěchejte
Hodně hospodyněk má z přípravy kynutého těsta obavy. Zbytečně. Je jen třeba dodržet pár základních pekařských pravidel. Co nejčerstvější kvalitní suroviny by měly být samozřejmostí. Tím dalším je stejná, nejlépe pokojová, teplota všech používaných surovin. Proto si ingredience, které budete potřebovat, připravte včas. Z lednice alespoň hodinu dopředu vyndejte máslo, vajíčka i mléko. Pokud máte mouku uloženou v chladnější spíži, nechte "prohřát" i tu.
Náš tip:
Zapamatujte si, že při přípravě kynutého těsta by se teplota v kuchyni měla ideálně pohybovat okolo 25 stupňů. Nižší teploty totiž kynutí zpomalují. A nikdy během práce nevětrejte, průvan by mohl veškeré vaše snažení zničit.Dovedete si představit sváteční velikonoční stůl bez klasického mazance? Zkuste si letos vyrobit svůj vlastní. Není to tak těžké. O to víc vám bude…celý článek
Na pořadí ingrediencí záleží
Připravte si kvásek. Mléko na něj ohřejte na tělesnou teplotu, tedy 36 až 37 °C. Do zbylého mléka pak vmíchejte vejce. Trochu mouky si nechte stranou na podsypávání. Větší část odvážené mouky pak smíchejte s ostatními sypkými surovinami, přidejte mléko s vajíčkem, vykynutý kvásek a nakonec do těsta zapracujte máslo. To můžete nechat rozpustit v mikrovlnce, pozor ale aby nebylo moc teplé, nechte ho vždy vystydnout na pokojovou teplotu. Právě na tomto pořadí skutečně záleží. Pokud totiž tuk přidáte dřív, jednotlivá zrnka mouky by se jím obalila a nemohla by pak vstřebávat mléko.
Náš tip:
Během skladování mouka absorbuje okolní vlhkost. Odváženou dávku proto vždy nejdřív prosejte. Vysuší se tak, krásně provzdušní a nakypří. Navíc ji zbavíte případných nežádoucích příměsí, jako jsou například mouční červi.Těsto lahodně ovoňte
Mazanec bude mnohem chutnější a voňavější, pokud se na jeho přípravu předem připravíte. To znamená, že rozinky, případně kandované ovoce, naložíte alespoň hodinu předem do rumu. Budou pak nejen krásně vonět, ale budou i nádherně měkké. A pokud používáte vanilkový cukr nebo esenci, kupte si tentokrát pravý vanilkový lusk. Neuvěříte tomu, jak markantní bude ten rozdíl. Vanilku jen podélně rozřízněte, nožem vyškrabte dřeň a přidejte ji do těsta.
Velikonoční jidáše recept. Velikonoční jidáše jsou typickým velikonočním pečivem z kynutého těsta. Podle lidových tradic se velikonoční jidáše pekly…celý článek
Důkladné zpracování nepodceňujte
Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněťte, aby v něm nezůstal žádný přebytečný vzduch. Mazanec vám pak nepraskne a bude nádherně hladký. Z propracovaného těsta vytvořte bochánek, který navrchu nařízněte do kříže. To plní nejen symbolickou roli, ale především to při pečení pomůže odvést z těsta přebytečnou páru. Pomůže také to, když hotový mazanec po vytáhnutí z trouby necháte vychladnout na mřížce. Pocukrujte ho až těsně předtím, než ho ponesete na stůl.
Náš tip:
Aby byl mazanec nádherně lesklý, potřete ho nakonec rozpuštěným máslem. Získá tak navíc nádherně křehkou "kůrčičku".VIDEO: Třeného velikonočního beránka zvládne podle našeho receptu každý
Beránek je symbolem Velikonoc. Kupujeme si malé dárečky, aby nás náhodou nepokakal. Třený velikonoční beránek je v mnoha domácnostech nedílnou součástí…celý článek
Tip pro začátečníky
Jestli si přece jen na kynuté těsto netroufáte nebo zkrátka jen nemáte tolik času na jeho přípravu, zkuste upéct mazanec bez kynutí. Ten je z tvarohového těsta a hotový je za chvilku. Na jeho chuti to ale nic neubere. A navíc je nádherně vláčný. Pokud ale zvolíte tuto variantu, zapomeňte protentokrát na tradice a mazanec nenařezávejte. Mohl by se vám během pečení "rozjet" do stran.
Podívejte se na videorecept, jak si mazanec připravit:
Video se připravuje ...