Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku | Recepty.Blesk.cz

Milované špekáčky: Dejte si je na pivě nebo z nich připravte levnou rychlovku

  • Foto: shutterstock.com
    27února   2016  /  06:00

    Voňavá a chutná jídla s nimi zvládnete připravit během chvilky. A ačkoli špekáčky nejsou právě synonymem zdravé výživy, jejich občasná konzumace v přiměřeném množství vám neuškodí.

  • Čočková polévka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *250 g čočky
    *1 l vody
    *1 mrkev
    *1 petržel
    *kousek celeru
    *hotovou jíšku
    *5 lžic oleje
    *1 velkou cibuli
    *2 špekáčky
    *1 kostku bujonu
    *4 stroužky česneku
    *polévkové koření
    *sůl

     

    Postup:

    Opláchnutou, mírně osolenou čočku uvařte téměř doměkka, přilijte k ní horkou vodu a přidejte na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Vše povařte (zelenina musí změknout) a zahustěte jíškou. V pánvi na oleji orestujte cibuli nasekanou nadrobno spolu se špekáčky nakrájenými na kolečka. Směs vmíchejte do polévky, přidejte bujon, prolisovaný česnek, ochuťte polévkovým kořením a solí a ještě krátce povařte.

  • Zelňačka


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *2 špekáčky
    *sádlo
    *1 cibuli
    *1 lžíci hladké mouky
    *700 ml vývaru
    *4 brambory
    *500 g kysaného zelí
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *2 lžičky mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V pánvi na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opečte a zaprašte moukou. Směs promíchejte, zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory a zelí. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec do polévky přidejte na kolečka nakrájené špekáčky, ještě chvíli povařte a ochuťte solí a pepřem.

  • Buřty na pivě


    Budete potřebovat (na 3 porce):

    *6 špekáčků
    *2 cibule
    *feferonky
    *300 ml černého piva
    *300 ml kečupu

     

    Postup:

    Podélně prokrojené špekáčky naplňte kolečky cibule a kouskem feferonky, naskládejte je do pekáčku, posypejte zbylou cibulí a zalijte pivem rozmíchaným s kečupem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 30 minut.

  • Pikantní mexické fazole


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *olej
    *1 velkou cibuli
    *4 špekáčky
    *plechovku kukuřice
    *400 g červených fazolí z konzervy
    *feferonky
    *chilli koření
    *100 g rajčatového protlaku
    *4 velká rajčata
    *5 stroužků česneku
    *worcesterská omáčka

     

    Postup:

    V kastrolu v rozpáleném oleji osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli a nakrájené špekáčky. Vmíchejte fazole, feferonky a chilli koření. Podle potřeby podlijte vodou a do směsi vyklopte protlak. Zatímco se fazole dusí, spařte rajčata, oloupejte je, nakrájejte na kostky a nasypejte do směsi společně s kukuřicí. Stále míchejte a ještě chvilku duste. Na závěr dochuťte fazole prolisovaným česnekem a worcesterskou omáčkou.

  • Bramborový guláš


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *sádlo
    *1 cibuli
    *600 g brambor
    *1 stroužek česneku
    *1 červenou papriku
    *3 špekáčky
    *sekanou zelenou petrželku
    *sůl
    *1 lžičku kmínu
    *1 lžíci mleté sladké papriky
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    V kastrole na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opékejte. Do základu přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, dobře vše promíchejte a zalijte vodou. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou papriku a vše vařte asi 15 minut. Přidejte na kolečka nakrájené špekáčky a guláš vařte ještě 10 minut. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »