- Foto: shutterstock.com27. února 2016 / 06:00
Voňavá a chutná jídla s nimi zvládnete připravit během chvilky. A ačkoli špekáčky nejsou právě synonymem zdravé výživy, jejich občasná konzumace v přiměřeném množství vám neuškodí.
- Foto: shutterstock.com
Čočková polévka
Budete potřebovat (na 4 porce):
*250 g čočky
*1 l vody
*1 mrkev
*1 petržel
*kousek celeru
*hotovou jíšku
*5 lžic oleje
*1 velkou cibuli
*2 špekáčky
*1 kostku bujonu
*4 stroužky česneku
*polévkové koření
*sůlPostup:
Opláchnutou, mírně osolenou čočku uvařte téměř doměkka, přilijte k ní horkou vodu a přidejte na kostičky pokrájenou očištěnou kořenovou zeleninu. Vše povařte (zelenina musí změknout) a zahustěte jíškou. V pánvi na oleji orestujte cibuli nasekanou nadrobno spolu se špekáčky nakrájenými na kolečka. Směs vmíchejte do polévky, přidejte bujon, prolisovaný česnek, ochuťte polévkovým kořením a solí a ještě krátce povařte.
- Foto: shutterstock.com
Zelňačka
Budete potřebovat (na 4 porce):
*2 špekáčky
*sádlo
*1 cibuli
*1 lžíci hladké mouky
*700 ml vývaru
*4 brambory
*500 g kysaného zelí
*sůl
*1 lžičku kmínu
*2 lžičky mleté sladké papriky
*mletý černý pepřPostup:
V pánvi na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opečte a zaprašte moukou. Směs promíchejte, zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory a zelí. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec do polévky přidejte na kolečka nakrájené špekáčky, ještě chvíli povařte a ochuťte solí a pepřem.
- Foto: shutterstock.com
Buřty na pivě
Budete potřebovat (na 3 porce):
*6 špekáčků
*2 cibule
*feferonky
*300 ml černého piva
*300 ml kečupuPostup:
Podélně prokrojené špekáčky naplňte kolečky cibule a kouskem feferonky, naskládejte je do pekáčku, posypejte zbylou cibulí a zalijte pivem rozmíchaným s kečupem. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 30 minut.
- Foto: shutterstock.com
Pikantní mexické fazole
Budete potřebovat (na 4 porce):
*olej
*1 velkou cibuli
*4 špekáčky
*plechovku kukuřice
*400 g červených fazolí z konzervy
*feferonky
*chilli koření
*100 g rajčatového protlaku
*4 velká rajčata
*5 stroužků česneku
*worcesterská omáčkaPostup:
V kastrolu v rozpáleném oleji osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli a nakrájené špekáčky. Vmíchejte fazole, feferonky a chilli koření. Podle potřeby podlijte vodou a do směsi vyklopte protlak. Zatímco se fazole dusí, spařte rajčata, oloupejte je, nakrájejte na kostky a nasypejte do směsi společně s kukuřicí. Stále míchejte a ještě chvilku duste. Na závěr dochuťte fazole prolisovaným česnekem a worcesterskou omáčkou.
- Foto: shutterstock.com
Bramborový guláš
Budete potřebovat (na 4 porce):
*sádlo
*1 cibuli
*600 g brambor
*1 stroužek česneku
*1 červenou papriku
*3 špekáčky
*sekanou zelenou petrželku
*sůl
*1 lžičku kmínu
*1 lžíci mleté sladké papriky
*mletý černý pepřPostup:
V kastrole na rozpáleném sádle orestujte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte kmín, mletou papriku a za stálého míchání ještě krátce opékejte. Do základu přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, dobře vše promíchejte a zalijte vodou. Přidejte prolisovaný česnek, na proužky nakrájenou papriku a vše vařte asi 15 minut. Přidejte na kolečka nakrájené špekáčky a guláš vařte ještě 10 minut. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.