- Foto: shutterstock.com12. března 2016 / 06:00
Sváteční stůl se bez šťavnaté pečínky neobejde. Není ale důvod, proč byste si ji jinak měli odpírat. Takový nedělní oběd, při kterém se celá rodina sejde u stolu, od kterého se line božská vůně, má jistě něco do sebe.
Pečené kuře s bylinkovou nádivkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 celé kuře (1,5 kg)
* 2 lžičky směsi grilovacího koření
* 1 snítku sušeného rozmarýnu
* sůl
* olejNa nádivku:
* 2 vejce
* 5 rohlíků
* 100 ml mléka
* 50 g másla
* 1 lžíci čerstvé petrželové nati
* 1 lžíci čerstvé pažitky
* 2 jarní cibulky s natí
* 1 lžičku bazalky
* 1 lžičku oregana
* 4 stroužky česneku
* špetku soli, pepře a muškátového květuPostup:
Kuře omyjte, osušte, zlehka osolte a posypejte směsí grilovacího koření rozmíchanou v trošce oleje. Připravte si nádivku. Rohlíky nakrájejte na kousky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Mezitím utřete máslo s trochou soli, kořením, nasekanými bylinkami a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh. Do utřeného másla vmíchejte vymačkané žemle, nasekanou cibulku a česnek a nakonec sníh z bílků. Nádivkou naplňte kuře a otvor uzavřete jehlou nebo zašijte. Pekáč vymastěte, vložte do něj kuře a posypejte ho rozemnutým rozmarýnem. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Během pečení podlévejte vodou nebo výpekem, aby se vytvořila křupavá kůrka.
Staročeská pečená kachna
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 1 větší kachnu
* 0,5 l červeného stolního vína
* 5 zrnek černého pepře
* 5 zrnek nového koření
* 2 hřebíčky
* 2 bobkové listy
* 50 g slaniny
* 2 lžíce másla
* 2 větší cibule
* špetku tymiánu a zázvoru
* 50 g strouhaného chleba
* 50 g perníku
* citronovou šťávu z půlky citronu
* 1 lžíci rybízové zavařeninyPostup:
Koření společně svařte v trošce vody, přidejte všechno víno, ale už nevařte. Nechte zchladnout. Kachnu omyjte a očistěte, rozdělte ji na porce a přelijte připravenou marinádou. Nechte v chladu několik hodin uležet (nejlépe do druhého dne).
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájenou na nudličky rozškvařte v pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Přidejte kousky marinované kachny, podlijte malou částí marinády, kterou jste předtím přecedila. Zakryjte poklicí a pečte ve vyhřáté troubě doměkka. Upečené porce kachny vyjměte, do výpeku přidejte další část marinády a zahustěte nastrouhaným chlebem a perníkem. Dochuťte zavařeninou, citronovou šťávou a promíchejte. Nakonec vraťte porce kachny zpět a společně prohřejte. Podávejte s kynutým knedlíkem.
Jehněčí kýta s bramborami a salátem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 600 až 800 g jehněčí kýty
* 8 lžic panenského olivového oleje
* šťávu z 1 citronu
* 1 stroužek česneku
* sůl, čerstvě mletý černý pepř
* 5 kuliček jalovce
* 2 bobkové listy
* 3 snítky čerstvého rozmarýnu
* 700 g menších bramborNa salát:
* 1 svazek velkolisté petržele
* 1 velkou mrkev
* 1 snítku tymiánu
* pažitku na ozdobeníPostup:
V misce rozmíchejte olivový olej, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl (zhruba tak, abyste nasolili celou kýtu) a koření. Maso propíchejte na několika místech vidličkou, aby marináda mohla proniknout dovnitř. Vložte ho do nádoby, ve které se bude marinovat, potřete marinádou a kousky větviček rozmarýnu zapíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechte v chladničce odležet nejlépe do druhého dne.
Omyté neoloupané brambory rozkrájejte na půlky. Větší pekáč vyložte pergamenovým papírem, rozložte na něj brambory, osolte je a pokapejte olivovým olejem. Na brambory položte kýtu, kolem přidejte snítky rozmarýnu a bobkové listy, které zbyly z marinády. Pečte 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Během pečení maso podlévejte marinádou, aby se nevysušilo. Před podáváním nechte zakryté odpočinout ještě 10 minut na teplém místě.
Velký talíř vystelte petrželí, přidejte oloupanou a na proužky nakrouhanou mrkev. Do středu talíře naaranžujte maso, obložte upečenými bramborami. Nakonec dozdobte pažitkou a tymiánem.
Vepřová roláda s lilkem
Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):
* 1,5 kg vepřové kýty bez kosti
* 1 velký lilek
* 1 cibuli
* sůl
* pepř
* olivový olejNa tzatziki:
* 300 ml smetanového jogurtu řeckého typu
* 1 salátovou okurku
* 1 stroužek česneku
* podle chuti kopr nebo mátu
* sůlPostup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Lilek nakrájejte na větší kostky, cibuli nadrobno. Na olivovém oleji opečte lilek dohněda, přidejte cibulku, ještě chvíli opékejte, osolte a opepřete a dejte stranou vychladnout. Mezitím si připravte maso.
Kýtu opláchněte, osušte, rozprostřete na kuchyňské prkénko a osolte. Až lilek zchladne, rozložte ho na připravené maso, které pak volně zarolujte a převažte kuchyňským provázkem. V pekáči rozpalte olivový olej a maso ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Podlijte trochu vodou, přiklopte, dejte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut. Kontrolujte a případně podlévejte. Po hodině pečení odklopte, snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dalších 40 až 50 minut. Hotové maso nechte před krájením chvíli odpočinout.
Zatímco pečete maso, připravte si tzatziki. Okurku omyjte a na hrubém struhadle nastrouhejte. V cedníku z ní nechte odkapat přebytečnou vodu. V míse smíchejte jogurt, rozdrcený česnek, sůl a kopr nebo mátu. Vmíchejte okurku a nechte vychladit v lednici. Maso podávejte nakrájené a doplněné tzatziki.
DALŠÍ RECEPTY:
SKVĚLÁ MARINÁDA NA MASO
ZAPEČENÁ KUŘECÍ PRSÍČKA
VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY