Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč | Recepty.Blesk.cz

Velikonoce podle Jamieho Olivera: Co s vejci natvrdo a skvělý jarní koláč

  • Foto: jamioliver.com
    14března   2016  /  06:00

    Velikonoce jsou ve znamení jehněčího, jarních bylinek a samozřejmě vajíček. Nejinak je tomu také v kuchyni populárního britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera. Nechte se inspirovat jeho velikonočními recepty, určitě si je zamilujete.

  • Velikonoční jehněčí pečínka

    Budete potřebovat (na 6 porcí): Foto: jamioliver.com

    cca 2 kg jehněčí kýty
    sůl, pepř

    olivový olej
    hrst lístků čerstvé máty
    stroužek česneku
    250 ml kuřecího vývaru
    600 g nových brambor
    100 g fenyklu
    225 g karotky
    100 g pórku
    200 g cukety
    250 g zelených fazolek
    150 g zeleného chřestu

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. V mixeru rozmixujte mátu, česnek, pepř a sůl, dokud nevznikne hladká směs. Poté pomalu vmíchejte trošku olivového oleje a touto pastou potřete celou jehněčí kýtu. Dejte ji do pekáčku a pečte asi hodinu a půl. Občas zkontrolujte a potřete bylinkovým olejem. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho a nechte pod alobalem odpočinout. Do výpeku přidejte vývar a nechte rozpustit to, co se připeklo po stranách.

     

    Osolenou vodu přiveďte k varu a vložte do ní očištěné brambory. Po 5 minutách přidejte na větší kousky nakrájený fenykl a mrkev a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Naporcovanou kýtu podávejte společně s vařenou zeleninou přelitou výpekem a trochou mátového oleje.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Jarní slaný koláč

    Budete potřebovat (na 6 porcí): Foto: jamioliver.com

    olivový olej
    250 g listového těsta
    200 g baby špenátu
    6 plátků uzené slaniny
    6 vajec
    200 ml mléka
    lžičku hořčice v prášku
    hrst čerstvé nasekané pažitky
    1 citron
    3 střední pórky
    sůl, pepř

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na silnější plát a dejte ho na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech zhruba o rozměru 20x30 cm.

    Špenát dejte do cedníku a spařte jej vroucí vodou. Počkejte, až lehce zchladne, pak ho vyždímejte, nasekejte na hrubo a odložte do mísy. Slaninu nakrájejte na větší kostky, opečte dokřupava a nechte vychladnout, poté smíchejte se špenátem.

    V misce rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře, vmíchejte mléko, hořčici, pažitku a kůru z jednoho citronu. Pórky nakrájejte na kolečka, smíchejte je se slaninou a špenátem a rozložte na těsto. Poté vše opatrně zalijte směsí s vejci a dejte péct do spodní části trouby zhruba na 30 až 40 minut. Vytáhněte a nechte asi 20 minut odpočinout. Poté podávejte, ideálně s lehkým zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.

  • Skotská vejce

    Budete potřebovat (na 6 kusů): Foto: jamioliver.com

    300 g mletého vepřového masa

    půl lžičky sladké mleté papriky

    po jedné snítce čerstvého rozmarýnu a šalvěje, lístky otrhané a najemno nasekané

    1 celý muškátový oříšek na strouhání

    3 hrsti hladké mouky

    2 syrová vejce

    125 g strouhanky

    6 vajec uvařených natvrdo

    olej

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Dejte si vařit vodu do konvice. Mezitím smíchejte vepřové maso, mletou papriku, nasekané bylinky, několik strouhnutí muškátového oříšku, sůl a pepř. Vezměte si do ruky kuličku masové směsi a v dlani ji opatrně rozmačkejte na kulatou placičku. Doprostřed dejte uvařené vejce a opatrně, ale důkladně ho do masové směsi obalte, aby nikde nevykukovalo. Takto obalte všech 6 vajec.

     

    Jakmile budete mít vajíčka obalená masem, obalte je v klasickém trojobalu – nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Teď už bude vrstva robustnější, tak je můžete hezky uplácat a vytvarovat. Vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo v hrnci s olejem zhruba 5 minut – dokud nejsou krásně zlatavá. Kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný tuk a podávejte se solí, anglickou hořčicí a zeleninovým salátem.

     

    Více receptů naleznete na www. jamieoliver.com a v kuchařkách Jamieho Olivera.


    DALŠÍ RECEPTY:

    RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

    DOMÁCÍ TLAČENKA

     

     UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO...


/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz