- Foto: jamioliver.com14. března 2016 / 06:00
Velikonoce jsou ve znamení jehněčího, jarních bylinek a samozřejmě vajíček. Nejinak je tomu také v kuchyni populárního britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera. Nechte se inspirovat jeho velikonočními recepty, určitě si je zamilujete.
Velikonoční jehněčí pečínka
Budete potřebovat (na 6 porcí):
cca 2 kg jehněčí kýty
sůl, pepřolivový olej
hrst lístků čerstvé máty
stroužek česneku
250 ml kuřecího vývaru
600 g nových brambor
100 g fenyklu
225 g karotky
100 g pórku
200 g cukety
250 g zelených fazolek
150 g zeleného chřestuPostup:
Troubu předehřejte na 220 °C. V mixeru rozmixujte mátu, česnek, pepř a sůl, dokud nevznikne hladká směs. Poté pomalu vmíchejte trošku olivového oleje a touto pastou potřete celou jehněčí kýtu. Dejte ji do pekáčku a pečte asi hodinu a půl. Občas zkontrolujte a potřete bylinkovým olejem. Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho a nechte pod alobalem odpočinout. Do výpeku přidejte vývar a nechte rozpustit to, co se připeklo po stranách.
Osolenou vodu přiveďte k varu a vložte do ní očištěné brambory. Po 5 minutách přidejte na větší kousky nakrájený fenykl a mrkev a vařte dalších 5 minut. Nakonec přidejte zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Naporcovanou kýtu podávejte společně s vařenou zeleninou přelitou výpekem a trochou mátového oleje.
Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.
Jarní slaný koláč
Budete potřebovat (na 6 porcí):
olivový olej
250 g listového těsta
200 g baby špenátu
6 plátků uzené slaniny
6 vajec
200 ml mléka
lžičku hořčice v prášku
hrst čerstvé nasekané pažitky
1 citron
3 střední pórky
sůl, pepřPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na silnější plát a dejte ho na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech zhruba o rozměru 20x30 cm.
Špenát dejte do cedníku a spařte jej vroucí vodou. Počkejte, až lehce zchladne, pak ho vyždímejte, nasekejte na hrubo a odložte do mísy. Slaninu nakrájejte na větší kostky, opečte dokřupava a nechte vychladnout, poté smíchejte se špenátem.
V misce rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře, vmíchejte mléko, hořčici, pažitku a kůru z jednoho citronu. Pórky nakrájejte na kolečka, smíchejte je se slaninou a špenátem a rozložte na těsto. Poté vše opatrně zalijte směsí s vejci a dejte péct do spodní části trouby zhruba na 30 až 40 minut. Vytáhněte a nechte asi 20 minut odpočinout. Poté podávejte, ideálně s lehkým zeleninovým salátem.Více receptů naleznete na www.jamieoliver.com nebo v kuchařkách Jamieho Olivera.
Skotská vejce
Budete potřebovat (na 6 kusů):
300 g mletého vepřového masa
půl lžičky sladké mleté papriky
po jedné snítce čerstvého rozmarýnu a šalvěje, lístky otrhané a najemno nasekané
1 celý muškátový oříšek na strouhání
3 hrsti hladké mouky
2 syrová vejce
125 g strouhanky
6 vajec uvařených natvrdo
olej
sůl, pepř
Postup:
Dejte si vařit vodu do konvice. Mezitím smíchejte vepřové maso, mletou papriku, nasekané bylinky, několik strouhnutí muškátového oříšku, sůl a pepř. Vezměte si do ruky kuličku masové směsi a v dlani ji opatrně rozmačkejte na kulatou placičku. Doprostřed dejte uvařené vejce a opatrně, ale důkladně ho do masové směsi obalte, aby nikde nevykukovalo. Takto obalte všech 6 vajec.
Jakmile budete mít vajíčka obalená masem, obalte je v klasickém trojobalu – nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Teď už bude vrstva robustnější, tak je můžete hezky uplácat a vytvarovat. Vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo v hrnci s olejem zhruba 5 minut – dokud nejsou krásně zlatavá. Kuchyňskými utěrkami z nich odsajte přebytečný tuk a podávejte se solí, anglickou hořčicí a zeleninovým salátem.
Více receptů naleznete na www. jamieoliver.com a v kuchařkách Jamieho Olivera.
DALŠÍ RECEPTY:
RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
DOMÁCÍ TLAČENKA
UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO...