Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu | Recepty.Blesk.cz

Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu

  • Foto: shutterstock.com
    20února   2016  /  06:00

    Je skoro jedno, co se pod křupavou vrstvou trojobalu vlastně skrývá. V kuchyni je to vždycky sázka na jistotu. Zapomeňte projednou na klasiku a vyzkoušejte je v novém kabátku – z kokosu, ořechů nebo je naplňte. Budete překvapení, jak božsky chutnají.

  • Kokosová kuřecí prsa


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí řízky

    * 1 lžíci limetkové šťávy

    * 1 lžíci zeleného tabasca

    * 1 plechovku kokosového mléka

    * 3/4 hrnku strouhanky z čerstvého pečiva

    * 1/2 hrnku strouhaného kokosu

    Postup:

    Smíchejte limetkovou šťávu, tabasco a kokosové mléko. Řízky propíchejte vidličkou a naložte je do marinády aspoň na hodinu, nejlépe přes noc. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Řízky vyjměte z marinády, obalte je ve směsi čerstvé strouhanky a kokosu a dejte péct. Po 30 minutách pečení je obraťte a pečte dalších 25 až 30 minut.

  • V bramborovém hávu


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovice

    * 500 g brambor

    * 100 ml horkého mléka

    * 3 až 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * majoránku, sůl, pepř, sádlo na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se nekroutily, a zprudka je opečte na lžíci sádla. Polovinu brambor nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a vymačkejte z nich vodu. Zalijte je horkým mlékem, zamíchejte do nich utřený česnek, sůl, koření a mouku. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte, těsto by mělo být polotekuté. Na rozpálené sádlo dejte trochu bramborové směsi, položte na ni řízek a zakryjte zase směsí. Opékejte dozlatova z obou stran.

  • Krůtí prsa v lupínkách


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 krůtí nebo kuřecí řízky po 150 g

    * 3 hrnky kukuřičných lupínků

    * 2 lžíce másla

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

     

    Na salát:

    * 6 ředkviček

    * 1 bílou kedlubnu

    * 2 mrkve

    * 1 menší cuketu

    * 1 červenou čekanku

    * 1 červenou cibuli

    * 2 lžíce vinného octa

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte. Lupínky rozmixujte s rozpuštěným máslem. Plátky masa poprašte moukou, pak je protáhněte vejcem rozmíchaným se lžící vody, solí a pepřem. Řízky poválejte v drcených cornflakes, smažte je ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení nechte řízky na papírové utěrce pustit tuk. Na salát nakrájejte zeleninu na tenké nudličky dlouhé asi 5 cm, promíchejte je se zálivkou z octa, oleje, soli a pepře.

  • Vepřové v oříšcích


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vepřové řízky (krkovice, kýta)

    * 150 g lískových ořechů

    * 5 lžic strouhanky

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * olej na smažení, sůl, pepř

     

    K podávání:

    * špecle

    * brusinkový kompot

     

    Postup:

    Řízky naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se plátky masa při smažení nekroutily. Vejce smíchejte se solí, část oříšků nadrťte a část nakrájejte na plátky. Oříšky smíchejte se strouhankou. Plátky masa nejdříve poprašte moukou, pak je obalte v rozšlehaném vejci a nakonec v oříškové strouhance. Smažte je v oleji po obou stranách.

  • Kyjevská kapsa


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 kuřecí prsní řízky

    * 200 g listového špenátu

    * 100 g taveného sýra s bylinkami

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 velké vejce

    * 200 g strouhanky

    * muškátový květ, sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Plátky masa naklepejte. Rozmražený špenát smíchejte s utřeným česnekem, osolte, opepřete a vždy spolu se čtvrtinou sýra položte na řízek. Ten pak přes náplň přehněte a dejte na dvě hodiny chladit, můžete ho spíchnout párátkem. Troubu zahřejte na 200 °C, zapékací mísu vyložte papírem na pečení. Řízkové kapsy obalte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance a pak dejte péct. Uprostřed doby pečení obraťte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

StarDance

Hvězda StarDance Hanuš v obležení krásek:…

Bojí se každého kola StarDance! Herec Miroslav Hanuš (56), velký favorit letošního ročníku, má kvůli…

celý článek »

Události

Změna ve vyplácení důchodů? Rusnok varoval…

Žádná geniální penzijní reforma neexistuje a představy o státním penzijním fondu jsou nezodpovědné,…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

Tipsport extraliga

Čiliak reagoval na kritiku fanouška: Sraz…

Nestává se, že by hráči reagovali na přímou kritiku fanoušků. Marek Čiliak však našel způsob, jak…

celý článek »