- Foto: shutterstock.com20. února 2016 / 06:00
Je skoro jedno, co se pod křupavou vrstvou trojobalu vlastně skrývá. V kuchyni je to vždycky sázka na jistotu. Zapomeňte projednou na klasiku a vyzkoušejte je v novém kabátku – z kokosu, ořechů nebo je naplňte. Budete překvapení, jak božsky chutnají.
Kokosová kuřecí prsa
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 kuřecí řízky
* 1 lžíci limetkové šťávy
* 1 lžíci zeleného tabasca
* 1 plechovku kokosového mléka
* 3/4 hrnku strouhanky z čerstvého pečiva
* 1/2 hrnku strouhaného kokosu
Postup:
Smíchejte limetkovou šťávu, tabasco a kokosové mléko. Řízky propíchejte vidličkou a naložte je do marinády aspoň na hodinu, nejlépe přes noc. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Řízky vyjměte z marinády, obalte je ve směsi čerstvé strouhanky a kokosu a dejte péct. Po 30 minutách pečení je obraťte a pečte dalších 25 až 30 minut.
V bramborovém hávu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 plátky krkovice
* 500 g brambor
* 100 ml horkého mléka
* 3 až 4 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 2 stroužky česneku
* majoránku, sůl, pepř, sádlo na smažení
Postup:
Řízky jemně naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se nekroutily, a zprudka je opečte na lžíci sádla. Polovinu brambor nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a vymačkejte z nich vodu. Zalijte je horkým mlékem, zamíchejte do nich utřený česnek, sůl, koření a mouku. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte, těsto by mělo být polotekuté. Na rozpálené sádlo dejte trochu bramborové směsi, položte na ni řízek a zakryjte zase směsí. Opékejte dozlatova z obou stran.
Krůtí prsa v lupínkách
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 krůtí nebo kuřecí řízky po 150 g
* 3 hrnky kukuřičných lupínků
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
Na salát:
* 6 ředkviček
* 1 bílou kedlubnu
* 2 mrkve
* 1 menší cuketu
* 1 červenou čekanku
* 1 červenou cibuli
* 2 lžíce vinného octa
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř, olej na smažení
Postup:
Řízky jemně naklepejte. Lupínky rozmixujte s rozpuštěným máslem. Plátky masa poprašte moukou, pak je protáhněte vejcem rozmíchaným se lžící vody, solí a pepřem. Řízky poválejte v drcených cornflakes, smažte je ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení nechte řízky na papírové utěrce pustit tuk. Na salát nakrájejte zeleninu na tenké nudličky dlouhé asi 5 cm, promíchejte je se zálivkou z octa, oleje, soli a pepře.
Vepřové v oříšcích
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 vepřové řízky (krkovice, kýta)
* 150 g lískových ořechů
* 5 lžic strouhanky
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* olej na smažení, sůl, pepř
K podávání:
* špecle
* brusinkový kompot
Postup:
Řízky naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se plátky masa při smažení nekroutily. Vejce smíchejte se solí, část oříšků nadrťte a část nakrájejte na plátky. Oříšky smíchejte se strouhankou. Plátky masa nejdříve poprašte moukou, pak je obalte v rozšlehaném vejci a nakonec v oříškové strouhance. Smažte je v oleji po obou stranách.
Kyjevská kapsa
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 4 kuřecí prsní řízky
* 200 g listového špenátu
* 100 g taveného sýra s bylinkami
* 2 stroužky česneku
* 4 lžíce hladké mouky
* 1 velké vejce
* 200 g strouhanky
* muškátový květ, sůl, pepř, olej na smažení
Postup:
Plátky masa naklepejte. Rozmražený špenát smíchejte s utřeným česnekem, osolte, opepřete a vždy spolu se čtvrtinou sýra položte na řízek. Ten pak přes náplň přehněte a dejte na dvě hodiny chladit, můžete ho spíchnout párátkem. Troubu zahřejte na 200 °C, zapékací mísu vyložte papírem na pečení. Řízkové kapsy obalte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance a pak dejte péct. Uprostřed doby pečení obraťte.