Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu | Recepty.Blesk.cz

Řízky 5x jinak: Zapomeňte na klasiku a dejte si je ve voňavém kokosu

  • Foto: shutterstock.com
    20února   2016  /  06:00

    Je skoro jedno, co se pod křupavou vrstvou trojobalu vlastně skrývá. V kuchyni je to vždycky sázka na jistotu. Zapomeňte projednou na klasiku a vyzkoušejte je v novém kabátku – z kokosu, ořechů nebo je naplňte. Budete překvapení, jak božsky chutnají.

  • Kokosová kuřecí prsa


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí řízky

    * 1 lžíci limetkové šťávy

    * 1 lžíci zeleného tabasca

    * 1 plechovku kokosového mléka

    * 3/4 hrnku strouhanky z čerstvého pečiva

    * 1/2 hrnku strouhaného kokosu

    Postup:

    Smíchejte limetkovou šťávu, tabasco a kokosové mléko. Řízky propíchejte vidličkou a naložte je do marinády aspoň na hodinu, nejlépe přes noc. Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Řízky vyjměte z marinády, obalte je ve směsi čerstvé strouhanky a kokosu a dejte péct. Po 30 minutách pečení je obraťte a pečte dalších 25 až 30 minut.

  • V bramborovém hávu


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 plátky krkovice

    * 500 g brambor

    * 100 ml horkého mléka

    * 3 až 4 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * majoránku, sůl, pepř, sádlo na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se nekroutily, a zprudka je opečte na lžíci sádla. Polovinu brambor nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a vymačkejte z nich vodu. Zalijte je horkým mlékem, zamíchejte do nich utřený česnek, sůl, koření a mouku. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte, těsto by mělo být polotekuté. Na rozpálené sádlo dejte trochu bramborové směsi, položte na ni řízek a zakryjte zase směsí. Opékejte dozlatova z obou stran.

  • Krůtí prsa v lupínkách


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 krůtí nebo kuřecí řízky po 150 g

    * 3 hrnky kukuřičných lupínků

    * 2 lžíce másla

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

     

    Na salát:

    * 6 ředkviček

    * 1 bílou kedlubnu

    * 2 mrkve

    * 1 menší cuketu

    * 1 červenou čekanku

    * 1 červenou cibuli

    * 2 lžíce vinného octa

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Řízky jemně naklepejte. Lupínky rozmixujte s rozpuštěným máslem. Plátky masa poprašte moukou, pak je protáhněte vejcem rozmíchaným se lžící vody, solí a pepřem. Řízky poválejte v drcených cornflakes, smažte je ve vyšší vrstvě oleje. Po usmažení nechte řízky na papírové utěrce pustit tuk. Na salát nakrájejte zeleninu na tenké nudličky dlouhé asi 5 cm, promíchejte je se zálivkou z octa, oleje, soli a pepře.

  • Vepřové v oříšcích


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vepřové řízky (krkovice, kýta)

    * 150 g lískových ořechů

    * 5 lžic strouhanky

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 1 vejce

    * olej na smažení, sůl, pepř

     

    K podávání:

    * špecle

    * brusinkový kompot

     

    Postup:

    Řízky naklepejte, silnější okraje nařízněte, aby se plátky masa při smažení nekroutily. Vejce smíchejte se solí, část oříšků nadrťte a část nakrájejte na plátky. Oříšky smíchejte se strouhankou. Plátky masa nejdříve poprašte moukou, pak je obalte v rozšlehaném vejci a nakonec v oříškové strouhance. Smažte je v oleji po obou stranách.

  • Kyjevská kapsa


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 kuřecí prsní řízky

    * 200 g listového špenátu

    * 100 g taveného sýra s bylinkami

    * 2 stroužky česneku

    * 4 lžíce hladké mouky

    * 1 velké vejce

    * 200 g strouhanky

    * muškátový květ, sůl, pepř, olej na smažení

     

    Postup:

    Plátky masa naklepejte. Rozmražený špenát smíchejte s utřeným česnekem, osolte, opepřete a vždy spolu se čtvrtinou sýra položte na řízek. Ten pak přes náplň přehněte a dejte na dvě hodiny chladit, můžete ho spíchnout párátkem. Troubu zahřejte na 200 °C, zapékací mísu vyložte papírem na pečení. Řízkové kapsy obalte v mouce, rozšlehaném osoleném vejci a ve strouhance a pak dejte péct. Uprostřed doby pečení obraťte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Kristelová dodala Řepkovi odvahu ke konečnému…

Kateřina Kristelová (38) už byla unavená názory svých fanoušků. Sebrala proto podle svých slov odvahu…

celý článek »