- Foto: shutterstock.com16. března 2016 / 06:00
Je nejvyšší čas zbavit se loňského kompotovaného ovoce, spíž podrobit jarnímu úklidu a připravit ji pro novou úrodu. Nabízíme vám recepty na moučníky, které lehce zvládnete. Své zásoby díky nim proměníte v pochutnání pro celou rodinu.
Závin nadupaný třešněmi
Budete potřebovat (na 1 kus):
*1 balíček listového těsta
*75 g rozpuštěného másla
*2 hrsti strouhaných piškotů
*75 g vlašských ořechů nastrouhaných nahrubo
*1 sklenici kompotovaných třešní
*1 sáček vanilkového cukru
*1 lžíci krupicového cukru
*moučkový cukr na dohotoveníPostup:
Listové těsto rozválejte do podoby obdélníku. Potřete ho částí zchladlého másla a posypejte piškotovou strouhankou, kterou svlažíte dalším dílem másla. Přidejte posyp polovičním množstvím ořechů. K delšímu kraji upraveného plátu naneste vrstvu okapaných a vypeckovaných třešní, které dochutíte vanilkovým i krupicovým cukrem a zasypete ořechy. Plát zaviňte, okraje založte a štrúdl přeložte na plech s pečicím papírem spojem dolů. Povrch potřete zbylým máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Před podáváním závin naporcujte a kousky poprašte moučkovým cukrem.
Smetanový koláč s jahodami
Budete potřebovat (na 1 formu):
*220 g polohrubé mouky
*1 sáček kypřicího prášku
*5 lžic moučkového cukru
*1 vejce
*100 ml mléka
*200 ml zakysané smetany
*2 lžíce oleje
*1 sklenici kompotovaných jahod
*hrubou mouku dle potřeby
*sádlo a hrubou mouku na formuPostup:
V míse smíchejte prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem a cukrem. Do sypké směsi přidejte vejce, mléko, smetanu i olej a vymíchejte těsto, které nalijete do sádlem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na koláč. Na koláč poklaďte okapané jahody, které předem obalte v troše hrubé mouky. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 30 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí.
Opilý malinový chlebíček
Budete potřebovat (na 1 formu):
*250 g hrubé mouky + dle potřeby
*1 sáček kypřicího prášku
*150 g moučkového cukru
*1 lžíci strouhané citronové kůry
* 100 g rozpuštěného másla
*1 lžíci rumu
*4 vejce
*1 lžíci citronové šťávy
*4 lžíce podmáslí
*necelou 1 sklenici kompotovaných malin
*tuk a hrubou mouku na formu
*čerstvé maliny a šlehačku na dohotoveníPostup:
Prosátou mouku smíchejte v míse s kypřicím práškem, cukrem a citronovou kůrou. Do základu postupně vmíchejte směs vyšlehanou ze zchladlého másla, rumu a vajec, do níž jste na závěr zašlehala podmáslí. Vypracované těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček a povrch poklaďte okapanými a v hrubé mouce obalenými malinami. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 35 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí. Zchladlý moučník můžete ozdobit šlehačkou a čerstvými malinami.
Rychlá bublanina s třešněmi
Budete potřebovat (na 1 formu):
*2 hrnky polohrubé mouky
*1 sáček kypřicího prášku
*3 vejce
*3/4 hrnku krupicového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*3/4 hrnku mléka
*1/2 hrnku oleje
*1 sklenici kompotovaných třešní
*hrubou mouku podle potřeby
*tuk a hrubou mouku na formuPostup:
Prosátou polohrubou mouku smíchejte v míse s kypřicím práškem, do základu vmíchejte žloutky vyšlehané s oběma cukry, mléko a olej. Nakonec zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Vypracované těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a poklaďte ho okapanými a v hrubé mouce obalenými třešněmi. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut, v závěru pečení se vyplatí zkouška špejlí.
Švýcarská roláda s malinami
Budete potřebovat (na 1 kus):
Na těsto:
*5 vajec
*5 lžic krupicového cukru
*5 lžic hladké moukyNa krém:
*250 g měkkého tvarohu
*2 sáčky vanilkového cukru
*2 lžíce krupicového cukru
*250 ml smetany ke šleháníNa dohotovení:
*malinový džem
*1 sklenici kompotovaných malin
*práškové kakao
*čerstvé maliny
*olej na potřeníPostup:
Vejce s krupicovým cukrem vyšlehejte do husté pěny, poté postupně po troškách zašlehejte mouku. Vypracované těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem jemně potřeným olejem. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
Pečený plát přetáhněte i s papírem na vhodnou podložku a nechte ho vychladnout. Pak ho potřete džemem a naneste na něj více než polovinu krému: v míse vymíchejte tvaroh s oběma cukry a do základu postupně zapracujte šlehačku vypracovanou ze smetany. Na krémovou vrstvu rozložte podélně ve třech řadách okapané maliny, roládu stočte, zaviňte ji do alobalu a nechte v chladničce tuhnout asi 2 hodiny. Poté ji vyjměte z alobalu, dozdobte zbylým krémem, poprašte kakaem a dozdobte čerstvými malinami.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
NEBESKY JEMNÁ ROLÁDA BEZ MOUKY - BEZLEPKOVÁ
BUCHTY Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
DALŠÍ RECEPTY NA SLADKÉ PEČENÍ