Boříme kuchyňské mýty: 9 nesmyslů, které nám pletou hlavy | Recepty.Blesk.cz

Boříme kuchyňské mýty: 9 nesmyslů, které nám pletou hlavy

  • Také dáváte několik zrníček rýže do slánky, aby vám sůl nezvlhla? Je to úplně zbytečné.
    Také dáváte několik zrníček rýže do slánky, aby vám sůl nezvlhla? Je to úplně zbytečné.
    Foto: Shutterstock.com
    22září   2015  /  06:00

    Houby a špenát se nesmí ohřívat, těstoviny vařené bez oleje se slepí, hnědý cukr je zdravější než bílý... Mnoho těchto kuchyňských mouder se mezi hospodyňkami předává po generace. Jak to je ale doopravdy?

  • Těstoviny se při vaření neslepí, když k nim do hrnce přilejeme olej


    Když olej nalijete do vody k těstovinám, můžete pozorovat, jak se na hladině dělají mastná oka, s nudlemi či špagetami samotnými se však olej nijak nespojí. Jak by tedy na hladině plující olej mohl těstovinám ponořeným ve vodě zabránit ve slepování? Nijak.

  • Ohřívané houby vás otráví


    Houby obsahují mnoho bílkovin a ty slouží bakteriím jako potrava. Druhé a další ohřívání by prý mohlo vést k jejich rozmnožení. Pravdou však je, že už po prvním pořádném ohřátí jsou bakterie úplně neškodné. Když se pak houby důkladně zamrazí, nebudou mít bakterie mnoho šancí na další rozmnožování. Při druhém ohřívání se pouze musí dbát na to, aby se všechny části houbového pokrmu důkladně ohřály.

  • Alkohol se při vaření zcela vypaří

    ...

    Příznivci přiopilé kuchyně si můžou vydechnout - alkohol se při vaření vůbec neodpařuje tak snadno a rychle, jak se všeobecně traduje. Pouze čistý alkohol se vypařuje již při
    78 °C. Alkoholové směsi jako pivo nebo víno se kvůli obsažené vodě začínají odpařovat až při teplotě těsně pod 100 °C. Alkohol se tedy vypařuje pouze při velmi vysokých teplotách, a i tak jen postupně a pozvolna.

  • Tlakové hrnce mohou explodovat

    ...

    Tato strašidelná představa se ještě stále drží, i když musí být každému podezřelé, že nikde nejsou vidět ti výbuchem zranění kuchaři. Tlakové hrnce jsou vybaveny bezpečnostním ventilem. Pokud je přísun tepla příliš vysoký, tlakový ventil se automaticky otevře a nebezpečně vysoký tlak sníží unikající pára, tedy žádná exploze.

  • Když těstoviny propláchneme studenou vodou, neslepí se


    Stejná pohádka jako o oleji při vaření těstovin. Neproplachujte je ani teplou, ani studenou vodou. Ničemu tím nepomůžete. Jen pokud chcete připravit studený těstovinový salát, klidně je vodou zchlaďte. Aby se vám těstoviny neslepily, stačí, když je vložíte do skutečně vroucí vody, krátce zamícháte a během vaření pak ještě občas promícháte, aby se nepřichytily ke dnu.

  • Alobal musí být při pečení otočen matnou stranou ven


    Lesklá strana alufolie skutečně dokáže odrážet teplo lépe, ale děje se tak až při teplotách okolo 500 °C. Jenže kdo z nás peče při takové teplotě?

  • Ohřívaný špenát je jedovatý


    Tento omyl živí skutečnost, že špenát obsahuje množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. Zde tedy platí, že špenát musí být pečlivě skladován a při další konzumaci se musí pořádně ohřát.

  • Rýže ve slánce zabraňuje tvrdnutí soli


    ...

    Kdyby rýže skutečně takovým způsobem dokázala nabírat vlhkost, musela by zrnka ve slánce být vlhká, nabobtnalá, a to přece nejsou.

  • Hnědý cukr je zdravější než bílý


    Hnědý cukr má stejný obsah výživových látek jako bílý. Stejné množství kalorií a stejně kazí zuby. Proč? Protože hnědý cukr se vyrábí z cukru bílého. Po ukončení rafinace se bílý cukr jednoduše posype karamelizovaným cukrem, a tím se obarví. Pokud chcete o něco zdravější variantu, hledejte ten vyrobený z cukrové třtiny (obsahuje melasu).

/
Autor: pil

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Po natáčení drsné probuzení! Rodinu z Výměny…

V novém díle Výměny manželek na sebe upoutala pozornost především rodina z Nového sedla, kde jedno…

celý článek »

Krimi

Dcera (†15) se udusila před jeho očima:…

Byla to mladá a zdravá dívka. Zničehonic se ale začala dusit v kuchyni, zkolabovala a zemřela před…

celý článek »

Česko

Tipy na víkend: Vyhrabte si svoji kostru!…

Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud…

celý článek »

Svět

V Sýrii utichnou zbraně, dohodli USA a Turci.…

Turecko a Spojené státy se dohodly na pětidenním klidu zbraní v severní Sýrii. Oznámil to ve čtvrtek…

celý článek »