Boříme kuchyňské mýty: 9 nesmyslů, které nám pletou hlavy | Recepty.Blesk.cz

Boříme kuchyňské mýty: 9 nesmyslů, které nám pletou hlavy

  • Také dáváte několik zrníček rýže do slánky, aby vám sůl nezvlhla? Je to úplně zbytečné.
    Také dáváte několik zrníček rýže do slánky, aby vám sůl nezvlhla? Je to úplně zbytečné.
    Foto: Shutterstock.com
    22září   2015  /  06:00

    Houby a špenát se nesmí ohřívat, těstoviny vařené bez oleje se slepí, hnědý cukr je zdravější než bílý... Mnoho těchto kuchyňských mouder se mezi hospodyňkami předává po generace. Jak to je ale doopravdy?

  • Těstoviny se při vaření neslepí, když k nim do hrnce přilejeme olej


    Když olej nalijete do vody k těstovinám, můžete pozorovat, jak se na hladině dělají mastná oka, s nudlemi či špagetami samotnými se však olej nijak nespojí. Jak by tedy na hladině plující olej mohl těstovinám ponořeným ve vodě zabránit ve slepování? Nijak.

  • Ohřívané houby vás otráví


    Houby obsahují mnoho bílkovin a ty slouží bakteriím jako potrava. Druhé a další ohřívání by prý mohlo vést k jejich rozmnožení. Pravdou však je, že už po prvním pořádném ohřátí jsou bakterie úplně neškodné. Když se pak houby důkladně zamrazí, nebudou mít bakterie mnoho šancí na další rozmnožování. Při druhém ohřívání se pouze musí dbát na to, aby se všechny části houbového pokrmu důkladně ohřály.

  • Alkohol se při vaření zcela vypaří

    ...

    Příznivci přiopilé kuchyně si můžou vydechnout - alkohol se při vaření vůbec neodpařuje tak snadno a rychle, jak se všeobecně traduje. Pouze čistý alkohol se vypařuje již při
    78 °C. Alkoholové směsi jako pivo nebo víno se kvůli obsažené vodě začínají odpařovat až při teplotě těsně pod 100 °C. Alkohol se tedy vypařuje pouze při velmi vysokých teplotách, a i tak jen postupně a pozvolna.

  • Tlakové hrnce mohou explodovat

    ...

    Tato strašidelná představa se ještě stále drží, i když musí být každému podezřelé, že nikde nejsou vidět ti výbuchem zranění kuchaři. Tlakové hrnce jsou vybaveny bezpečnostním ventilem. Pokud je přísun tepla příliš vysoký, tlakový ventil se automaticky otevře a nebezpečně vysoký tlak sníží unikající pára, tedy žádná exploze.

  • Když těstoviny propláchneme studenou vodou, neslepí se


    Stejná pohádka jako o oleji při vaření těstovin. Neproplachujte je ani teplou, ani studenou vodou. Ničemu tím nepomůžete. Jen pokud chcete připravit studený těstovinový salát, klidně je vodou zchlaďte. Aby se vám těstoviny neslepily, stačí, když je vložíte do skutečně vroucí vody, krátce zamícháte a během vaření pak ještě občas promícháte, aby se nepřichytily ke dnu.

  • Alobal musí být při pečení otočen matnou stranou ven


    Lesklá strana alufolie skutečně dokáže odrážet teplo lépe, ale děje se tak až při teplotách okolo 500 °C. Jenže kdo z nás peče při takové teplotě?

  • Ohřívaný špenát je jedovatý


    Tento omyl živí skutečnost, že špenát obsahuje množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. Zde tedy platí, že špenát musí být pečlivě skladován a při další konzumaci se musí pořádně ohřát.

  • Rýže ve slánce zabraňuje tvrdnutí soli


    ...

    Kdyby rýže skutečně takovým způsobem dokázala nabírat vlhkost, musela by zrnka ve slánce být vlhká, nabobtnalá, a to přece nejsou.

  • Hnědý cukr je zdravější než bílý


    Hnědý cukr má stejný obsah výživových látek jako bílý. Stejné množství kalorií a stejně kazí zuby. Proč? Protože hnědý cukr se vyrábí z cukru bílého. Po ukončení rafinace se bílý cukr jednoduše posype karamelizovaným cukrem, a tím se obarví. Pokud chcete o něco zdravější variantu, hledejte ten vyrobený z cukrové třtiny (obsahuje melasu).

/
Autor: pil

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Německo - Bundesliga

Chystá Bayern změnu? Promluví velká trojka.…

Hoeness, Rummenigge, Salihamidžič! Když se tato velká trojka Bayernu Mnichov sešla naposledy na jedné…

celý článek »