- Také dáváte několik zrníček rýže do slánky, aby vám sůl nezvlhla? Je to úplně zbytečné.Foto: Shutterstock.com22. září 2015 / 06:00
Houby a špenát se nesmí ohřívat, těstoviny vařené bez oleje se slepí, hnědý cukr je zdravější než bílý... Mnoho těchto kuchyňských mouder se mezi hospodyňkami předává po generace. Jak to je ale doopravdy?
Těstoviny se při vaření neslepí, když k nim do hrnce přilejeme olej
Když olej nalijete do vody k těstovinám, můžete pozorovat, jak se na hladině dělají mastná oka, s nudlemi či špagetami samotnými se však olej nijak nespojí. Jak by tedy na hladině plující olej mohl těstovinám ponořeným ve vodě zabránit ve slepování? Nijak.
Ohřívané houby vás otráví
Houby obsahují mnoho bílkovin a ty slouží bakteriím jako potrava. Druhé a další ohřívání by prý mohlo vést k jejich rozmnožení. Pravdou však je, že už po prvním pořádném ohřátí jsou bakterie úplně neškodné. Když se pak houby důkladně zamrazí, nebudou mít bakterie mnoho šancí na další rozmnožování. Při druhém ohřívání se pouze musí dbát na to, aby se všechny části houbového pokrmu důkladně ohřály.
Alkohol se při vaření zcela vypaří
Příznivci přiopilé kuchyně si můžou vydechnout - alkohol se při vaření vůbec neodpařuje tak snadno a rychle, jak se všeobecně traduje. Pouze čistý alkohol se vypařuje již při
78 °C. Alkoholové směsi jako pivo nebo víno se kvůli obsažené vodě začínají odpařovat až při teplotě těsně pod 100 °C. Alkohol se tedy vypařuje pouze při velmi vysokých teplotách, a i tak jen postupně a pozvolna.Tlakové hrnce mohou explodovat
Tato strašidelná představa se ještě stále drží, i když musí být každému podezřelé, že nikde nejsou vidět ti výbuchem zranění kuchaři. Tlakové hrnce jsou vybaveny bezpečnostním ventilem. Pokud je přísun tepla příliš vysoký, tlakový ventil se automaticky otevře a nebezpečně vysoký tlak sníží unikající pára, tedy žádná exploze.
Když těstoviny propláchneme studenou vodou, neslepí se
Stejná pohádka jako o oleji při vaření těstovin. Neproplachujte je ani teplou, ani studenou vodou. Ničemu tím nepomůžete. Jen pokud chcete připravit studený těstovinový salát, klidně je vodou zchlaďte. Aby se vám těstoviny neslepily, stačí, když je vložíte do skutečně vroucí vody, krátce zamícháte a během vaření pak ještě občas promícháte, aby se nepřichytily ke dnu.
Alobal musí být při pečení otočen matnou stranou ven
Lesklá strana alufolie skutečně dokáže odrážet teplo lépe, ale děje se tak až při teplotách okolo 500 °C. Jenže kdo z nás peče při takové teplotě?
Ohřívaný špenát je jedovatý
Tento omyl živí skutečnost, že špenát obsahuje množství dusičnanů, které se za pokojové teploty působením bakterií mění ve škodlivý Nitrit. Zde tedy platí, že špenát musí být pečlivě skladován a při další konzumaci se musí pořádně ohřát.
Rýže ve slánce zabraňuje tvrdnutí soli
Kdyby rýže skutečně takovým způsobem dokázala nabírat vlhkost, musela by zrnka ve slánce být vlhká, nabobtnalá, a to přece nejsou.
Hnědý cukr je zdravější než bílý
Hnědý cukr má stejný obsah výživových látek jako bílý. Stejné množství kalorií a stejně kazí zuby. Proč? Protože hnědý cukr se vyrábí z cukru bílého. Po ukončení rafinace se bílý cukr jednoduše posype karamelizovaným cukrem, a tím se obarví. Pokud chcete o něco zdravější variantu, hledejte ten vyrobený z cukrové třtiny (obsahuje melasu).