- Foto: shutterstock.com23. srpna 2015 / 06:00
Cuketa je naprosto nenáročná zelenina. Je levná, dá se připravit naslano i nasladko a má jemnou chuť, která by neměla vadit snad skoro nikomu. Pokud máte letos bohatou úrodu a nevíte, co s ní, vyzkoušejte nějaký z našich snadných cuketových receptů.
Zapečené cukety se šunkou a sýrem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 4 středně velké cukety
* 1 větší cibuli
* 2 rajčata
* 50 g dušené šunky
* 125 g čerstvého smetanového sýra
* několik snítek čerstvého tymiánu
* 1/4 lžičky sladké mleté papriky
* sůl, pepř
* olej na vymazáníPostup:
Omyté cukety podélně rozkrojte, lžící odstraňte zrníčka a vnitřek částečně vydlabejte. Osolte je a opepřete. Cibuli nadrobno nakrájejte, rajčata spařte vroucí vodou a oloupejte. Šunku a oloupaná rajčata nakrájejte na malé kostičky. Cibulku, rajčata a šunku poté dobře promíchejte s čerstvým sýrem, lžičkou nasekaného tymiánu a mletou paprikou. Dochuťte solí a pepřem. Půlky cuket naplňte směsí.
Zapékací formu vytřete olejem nebo vyložte pečicím papírem, vložte do ní naplněné půlky cuket, pokapejte je olejem a v předehřáté troubě zapečte při 180 °C. Upečenou zeleninu vyjměte z trouby, upravte na plochou mísu a ozdobte snítkami čerstvého tymiánu. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo salát z rajčat.
Cukety s ostrou masovou směsí
Budete potřebovat (na 6 porcí):
* 4 kulaté cukety
* 1 kg mletého masa
* mleté chilli v prášku
* 3 větší cibule
* česnek
* sůl, pepř
* tuk na vymazáníPostup:
Cukety povařte. Poté je vyjměte a nechte vychladnout. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, přidejte mleté maso a orestujte. Osolte, opepřete, přidejte česnek a mleté chilli. Každé cuketě odkrojte vršek a odložte je stranou.
Z cuket opatrně vydlabejte vnitřek a osolte je. Dužinu vmíchejte do masové směsi, kterou zeleninu naplňte a naskládejte do nádoby na pečení vymazané tukem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Před servírováním na cukety položte seříznuté vršky.
Cuketová buchta se zázvorem
Budete potřebovat:
* 200 g nahrubo nastrouhané neoloupané cukety
* 100 g krupicového cukru
* 12 ml oleje
* 150 g polohrubé mouky
* 1 vejce
* 1 balení vanilkového cukru
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžičku kypřicího práškuPostup:
Vejce s cukrem vyšlehejte a do vzniklé pěny postupně zašlehejte olej. Mouku prosejte s práškem do pečiva, zázvorem a solí a vmíchejte ji do vaječné hmoty. Přidejte nastrouhanou a vymačkanou cuketu a umíchejte těsto, které nalijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Nechte upéct dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Omeleta s cuketou a bazalkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 600 g středně velkých cuket
* 5 lžic oleje
* 7 vajec
* 4 lžíce smetany
* sůl a pepř
* čerstvou bazalkuPostup:
Cukety omyjte, osušte a odkrojte konce. Nastrouhejte je nebo nakrájejte na hrubé nudličky. Rozklepněte vejce a vyšlehejte je v míse se smetanou. Osolte a opepřete. Bazalku nakrájejte a vsypejte k rozšlehaným vejcím. Přidejte cukety a důkladně promíchejte.
Připravte si dvě pánve, rozehřejte na nich olivový olej a do každé pánve nalijte polovinu připravené vaječné hmoty. Omelety pak smažte nejdříve na středním a pak na mírném ohni, dokud se povrch nesrazí. Hotové omelety rozkrojte na poloviny, případně na čtvrtiny, rozdělte je na talíře, posypejte zbylými lístky bazalky a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Cuketové koláčky se smetanou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 balíček listového těsta
* 1 středně velkou cuketu
* 100 g parmezánu
* 1 kelímek zakysané smetany
* 3 stroužky česneku
* 1 větší cibuli
* 1 vejce
* olivový olej, sůlPostup:
Cuketu nakrájejte na plátky, osolte a nechte chvilku stát, aby pustila tekutinu. Poté ji ještě trochu otřete ubrouskem. Cibulku osmahněte na oleji, přidejte část nastrouhaného parmezánu, smetanu, promíchejte a odstavte. Listové těsto rozválejte a vykrojte lodičky nebo kolečka. Potřete je smetanovou směsí, okraje nechte volné. Těsto poklaďte kolečky cukety, posypejte nadrobno nakrájeným česnekem, zbylým parmezánem a zakapejte olivovým olejem. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Koláčky zapečte v troubě.
Cuketová polévka s mandlovými lupínky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 středně velké cukety
* 1 cibuli, 1 lžíci másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 600 ml zeleninového vývaru
* 300 ml smetany
* 100 g parmezánu
* lžičku oregana, sůl, pepř
* mandlové lupínkyPostup:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte. Přisypejte oloupanou a na kolečka nakrájenou cuketu, osolte, opepřete a přidejte oregano. Chvilku poduste. Přilijte vývar a přiveďte k varu. Vařte, až je cuketa měkká. Poté vše důkladně rozmixujte. Přidejte smetanu a sýr. Pak už polévku dál nevařte. Každou porci posypejte mandlovými lupínky.
Cuketové placičky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 cuketu
* 2 vejce
* 4 stroužky česneku
* 150 g hladké mouky
* majoránku, sůl
* olej na smaženíPostup:
Očištěnou cuketu nastrouhejte, jemně osolte a nechte chvilku stát. Poté z ní trochu vymačkejte šťávu, přidejte mouku, vejce a utřený česnek. Osolte, opepřete a vmíchejte majoránku. Na pánvi rozehřejte olej, do horkého pak dělejte pomocí naběračky placičky. Opečte je z obou stran pěkně dozlatova.
Náš tip: Placičky podávejte s kopcem hlávkového salátu a kopečkem ochucené kysané smetany.Cuketový nákyp
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 větší cuketu
* 150 g měkkého salámu
* 100 g sýra na strouhání
* 50 g hladké mouky
* 50 g strouhanky
* 150 g krupice
* 2 vejce
* 5 lžic oleje
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 mrkve
* 2 lžičky prášku do pečiva
* čerstvý tymián, sůl, pepř, vegetu, majoránkuPostup:
Připravte si větší mísu, do které nastrouhejte cuketu, sýr, mrkve. Na salám použijte hrubé struhadlo, dále přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, všechny sypké suroviny a okořeňte podle chuti. Směs přendejte do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě dozlatova.