Tip na zapečený lilek: S cuketou a zakysanou smetanou mu zkrátka neodoláte | Recepty.Blesk.cz

Tip na zapečený lilek: S cuketou a zakysanou smetanou mu zkrátka neodoláte

Foto: shutterstock.com
26.08.2015 / 06:00

Konec léta je sezonou lahodné zeleniny, která přímo svádí k tomu, abychom si ji tepelně upravili. Pokud už jste se přejedli šťavnatých rajčat i paprik a cuketu nemůžete ani vidět, vrhněte se na lilek. Tato temně fialová zelenina totiž chutná přímo báječně, pokud ji zapečete. V troubě se totiž nevysuší, a navíc po dobu pečení uvolňuje jemnou, nasládlou šťávu.

Budete potřebovat (na 4 porce):

* 2 středně velké lilky

* 300 g čerstvých hub

* 1 větší cuketu

* 2 stroužky česneku

* 6 větviček tymiánu

* čerstvě drcený pepř

* sůl

* 50 ml olivového oleje

* 180 g zakysané smetany (30 % tuku)

* 1 vejce

* 40 g strouhaného parmezánu

 

Postup:

Foto: Mlékárna Kunín Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečicím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

 

Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme je a dáme na plochou mísu. Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.

 

Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz