Slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák tvrdí, že zkoumání vůně a chuti dobré zeleniny se podobá ochutnávání vína. Tento sezónní recept z brambor je velmi jednoduchý a současně lahodný. Nejlepší je samozřejmě z brambor, které vám vyrostly na zahrádce. Pokud je nemáte, kupte si je na farmářském trhu.
Budete potřebovat (na 5 porcí):
* 10 brambor, stejně velkých a omytých
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lžíci másla
* 1 menší cibuli, nasekanou nadrobno
* asi 50 g nastrouhaného parmazánu
* hrst čerstvých bylinek, například kopr, petrželku a pažitku
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P.

Před nedávnem vyšla sympatické Ditě Pecháčkové druhá kuchařka s všeříkajícím názvem Deník Dity P. 2. My jsme byli u toho a talentovanou kuchařku a…celý článek
Postup:
Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě doměkka asi 30 minut. Zbytečně do nich nepícháme, abychom je nepoškodili. Mezitím opečeme na másle do zlatohněda cibuli.
Brambory vyndáme z hrnce, necháme vychladnout, rozpůlíme po délce a ostrou lžící z nich vydlabeme vnitřek, který si odložíme do mísy. Vzniklé lodičky rozložíme vedle sebe na pečicí plech a z vnitřku připravíme náplň.
Do vydlabané hmoty přidáme nastrouhaný parmazán, nasekané bylinky, opečenou cibuli, sůl a pepř a důkladně rozmícháme, nejlépe v kuchyňském robotu metličkou. Takto připravenou náplň rozdělíme do bramborových lodiček.
Brambory dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatohnědá kůrka.