Před nedávnem vyšla sympatické Ditě Pecháčkové druhá kuchařka s všeříkajícím názvem Deník Dity P. 2. My jsme byli u toho a talentovanou kuchařku a autorku v jedné osobě jsme vyzpovídali. Čím se druhý deník Dity P. liší od toho prvního? A jaké recepty v něm najdete?
"Druhá kuchařka je rozhodně dospělejší," říká Dita Pecháčková o své druhé knize. Jak by taky ne, když mezi těmito dvěma kuchařkami stačila vdát se, otěhotnět a porodit syna. Není proto divu, že druhý deník je plný rodinných receptů, ve kterých si ty své oblíbené najde snad každý.
Pokud byste se báli, že v kuchařce najdete jen složité recepty moderní gastronomie, měli byste strach zbytečně. Jedna z kapitol se totiž jmenuje Panelstory a autorka v ní vzpomíná na své dětství, které strávila v bytě panelového domu na pražském Jižním Městě. Z mnoha receptů, které do tohoto období života Dity P. spadají, se tak můžete těšit například na francouzské brambory nebo knedlík s vajíčky.
Když se ale Dity P. zeptáte na nejoblíbenější jídlo, jednoznačně vám odpovědět nedokáže. Co se ale kuchyně týče, nejbližší jejímu srdci je určitě ta česká. A protože nejzamilovanější jídla má Dita P. spojena s emocemi, většinou si tak vybaví ta, která jí v dětství připravovala babička. Vyzkoušejte i vy tradiční "babičkovskou" bramboračku podle receptu Dity Pecháčkové.
Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek
Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):
- 2 hrsti sušených hub
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 mrkve: 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
- 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
- 1 celá cibule, oloupaná
- 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
- sůl a pepř
- 1 kostka bujonu (nemusí být)
- 50 g másla
- 50 g mouky
- majoránka podle chuti
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 1 vejce
- čerstvá petržel
Postup:
Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon.
Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.
Tip: Více receptů Dity P. naleznete v kuchařce Deník Dity P. 2.