Čerstvost – na ní postavila francouzská kuchyně své imperium. K němu patří i smetana, která se v tomto receptu dokonale snoubí s lahodnými vepřovými kotletami. Kupte si takové, které jsou i s kostí. Chuť omáčky pak bude ještě plnější a výraznější.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 kotlety
* 240 ml zakysané smetany (15%)
* 180 ml zeleninového vývaru
* 45 g másla
* cibuli, najemno nasekanou
* 2 stroužky česneku, najemno nasekané
* špetku sladké papriky
* snítku čerstvé šalvěje, lístky otrhané
Postup:
V pánvi necháme zpěnit máslo, poté je zasypeme česnekem a cibulí. Restujeme je zhruba 2 minuty dosklovata. Nyní je dáme z pánve stranou. Na jejich místo přijdou kotlety, které opečeme dozlatova, a pak k nim vrátíme orestovanou cibuli s česnekem. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vše hodinu dusíme.
Foto: Roman Dietrich Kotlety dáme z pánve stranou a omáčku zredukujeme na polovinu objemu. Nyní do ní přidáme zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety podáváme zalité krémovou smetanovou omáčkou se šalvějí.
Tip: Další recepty na smetanová jídla inspirovaná francouzskou kuchyní naleznete v kuchařce Zdeňka Pohlreicha Šéf na smetaně, kterou vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012.