- Foto: shutterstock.com12. září 2015 / 06:00
Ať si dietologové třeba oči ukroutí, ale zřejmě se shodneme, že řízek je zkrátka řízek a na věky mu dokáže jen málokdo odolat. Podívaly jsme se na tuto stálici českého jídelníčku z jiného úhlu pohledu. Máme pro vás bezlepkové varianty, nečekané kombinace i verzi pečenou v troubě. A pořád to všechno chutná jako řízek! Vyberou si ti, kteří si dopřávají, i ti, kdo se s jídlem musí krotit.
Řízky v jogurtu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 kuřecí řízky
3 stroužky prolisovaného česneku
1 bílý řecký jogurt
1 lžíci nasekaných bylinek
sůl, pepř
Postup:
Kuřecí řízky naklepejte a dejte do mísy. V jiné misce smíchejte jogurt, prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl a pepř. Směs přidejte k masu, dobře promíchejte a nechte uležet, nejlépe do druhého dne. Pak maso opečte na pánvi na oleji. Podávejte s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
Řízky v mandlové krustě
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky
hladkou mouku
2 vejce
strouhanku
150 g mletých mandlí
sůl
Postup:
Maso naklepejte a osolte, strouhanku smíchejte s mandlemi. Strouhanka bude výborná i s nahrubo nadrcenými lískovými oříšky. Pak maso obalte jako klasické řízky. Nejdřív v mouce, pak v mléce a nakonec ve strouhance s mandlemi. Řízky smažte na středním ohni z obou stran dozlatova, pak je pokládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Řízky v pivním těstíčku
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 vepřové řízky
2 vejce
70 ml piva
hladkou mouku
1 stroužek česneku
sůl
olej na smažení
Postup:
Maso naklepejte a osolte. Pak ho potřete prolisovaným stroužkem česneku a nechte chvilku uležet. V misce rozšlehejte vejce, osolte a zašlehejte mouku. Postupně přidávejte pivo. Dobře promíchejte, mělo by vzniknout řidší a hladké těstíčko. Maso v něm obalte z obou stran a ihned smažte dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na ubrousku.
Řízky s citronovou kůrou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 kuřecí řízky
2 lžíce kremžské hořčice
2 vejce
1 stroužek česneku
3 lžíce kuřecího vývaru
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíci citronové kůry
sůl
strouhanku
olej na smažení
Postup:
V misce prošlehejte hořčici, prolisovaný česnek a vejce. Naklepané a osolené maso namáčejte ve směsi. Pak ho obalte ve strouhance smíchané s citronovou kůrou a smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hotové řízky dejte stranou. Do jiné pánve pak dejte trochu oleje, vývar, citronovou šťávu, plátky citronu a povařte, dokud nevznikne lesklá šťáva. Tou pak hotové řízky přelijte. Do šťávy před dohotovením můžete přidat nasekanou petrželku.
Řízky s kukuřičnými lupínky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
4 kuřecí řízky
hladkou mouku
200 g kukuřičných lupínků
2 vejce
sůl, pepř
olej na smažení
Postup:
Maso naklepejte a nakrájejte na menší řízečky, které pak osolte a opepřete. Lupínky nasypte do sáčku a válečkem na těsto je rozdrťte. Maso obalte v hladké mouce, ve vejci a pak ve strouhance z lupínků. Řízky smažte na rozpáleném oleji. Hotové je dávejte na ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.