Jeden z nejoblíbenějších pokrmů, na kterém si můžete pochutnat ve fast foodech, pizzeriích nebo si ho snadno připravit doma. Variant je neomezeně, ale základem je vždy dobré těsto.
Základní těsto
Skvělé těsto na pizzu musí být křupavé, tenké a zároveň křehké. Doma nikdy nedocílíte efektu pizzy pečené ve speciální peci, ale s naším receptem na základní těsto, se mu hodně přiblížíte. A pokud si do trouby pořídíte tzv. pizza kámen, bude vaše domácí pizza dokonalá.
Budete potřebovat (na 2 pizzy):
- 500 g hladké mouky
- 30 cl vlažné vody
- 25 g droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku cukru
- špetku cukru
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Droždí rozdrobte, přidejte k němu 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy, podél okrajů nasypte sůl a do středu vlijte droždí. Přidejte cukr, olej a pomalu přilévejte vodu. Vidličkou vše dobře promíchejte. Těsto zpracovávejte rukou 5 až 10 minut. Podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto musí být hladké a vláčné. Pak z něho vytvarujte bochánek. Dejte ho do mísy, špičkou nože na horní stranu vyryjte kříž, potáhněte fólií nebo přikryjte vlhkou utěrkou. Těsto nechte 1 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak těsto rukou opět důkladně propracujte a rozložte na plech potřený olejem. Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud těsto pod utěrkou necháte kynout dalších 30 minut.
Doba přípravy: 20 minut
Doba uležení: 2 hodiny
Doba pečení: 20 minut
Nejlepší recepty na pizzu

Pizza z kynutého těsta je potřena tomatovým základem, pokladena šunkou a posypaná mozzarellou.celý článek
Pizza alla Napoletana podle Sophie Loren

Domácí pizza s ančovičkami, plody moře, rajčaty, mozzarelou, dochucená bazalkou, paremzánem a pepřem.celý článek
Pizza srdce s uzeným lososem a koprem

Pizza ve tvaru srdce potřená směsí z rajčat, cibule a mascarpone, posypaná parmezánem a ozdobená plátkem uzeného lososa.celý článek