Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

Foto: Adam Balažovič
22.09.2017 / 06:00

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Dýně jsou v posledních letech čím dál víc populární. Navíc se dají celkem snadno vypěstovat, pokud máte zahrádku. Přestože existují desítky druhů, nejznámější je Hokkaido, která má sladkou chuť a podobá se bramborám nebo pečeným kaštanům. Je v ní spousta vitaminů a minerálů, pomáhá při onemocnění srdce, žaludku, ledvin i prostaty. A hodí se samozřejmě ideálně do polévek či omáček.

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Dýně se zeleninou opražená na oleji, zalitá slepičím bujónem, zjemněná Ramou Cremefine, rozmixovaná dohladka a ochucená solí a cukrem.celý článek

Krémová polévka z dýně

Krémová polévka z dýně

Polévka z brambor, dýně, cibule, česneku, vína a vývaru, ochucená zázvorem a kardamomem. Podáváme posypanou dýňovými semínky a plátky tmavého chleba.celý článek

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Tahle polévka chutná díky pečení ještě líp, než obvykle.celý článek

Z dýně lze připravit i hlavní jídlo, stačí jen přidat maso nebo rýži. Použít se dá i jako příloha, například v podobě placek nebo hranolek. Plody dýně se dají dlouhodobě skladovat na chladnějších místech, například v lednici nebo ve sklepě. Můžete je taky pokrájet a dát do mrazáku. Některé druhy dýně nemusíte před kuchyňskou úpravou loupat, stačí je pouze umýt nebo odrhnout kartáčkem – a samozřejmě odstranit semínka. 

Dýňové kari

Dýňové kari

Hledáte jídlo, které vás zahřeje, i když je venku hluboce pod nulou? Vrhněte se na kari!celý článek

Dýňové placičky s batáty

Dýňové placičky s batáty

Kdo by nemiloval bramboráky. Tyhle placky jsou ale z dýně a batátů, a chutnají vážně skvěle.celý článek

Hranolky z dýně

Hranolky z dýně

Tyhle hranolky si děti zamilují a navíc jsou zdravé!celý článek

Dušené vepřové s dýní

Dušené vepřové s dýní

Díky dýni už nemusíte vymýšlet přílohu. Ale kdybyste se bez ní přece jen neobešli, čerstvé pečivo bude ideální.celý článek

Dýňové kari

Dýňové kari

Hledáte jídlo, které vás zahřeje, i když je venku hluboce pod nulou? Vrhněte se na kari!celý článek

Potřebujete nějakou rychlovku, která poslouží jako chuťovka nebo rychlá příloha? Zkuste dýně upéct v troubě, posypte je nějakými bylinkami a je vyhráno.

Pečená dýně s bylinkami

Pečená dýně s bylinkami

Chutná božsky! Pokud si navíc koupíte dýni Hokkaido, nemusíte ji před pečením loupat!celý článek

Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Pečená dýně na rozmarýnu a česneku

Zkuste tuhle pečenou dýni, s česnekem dostane správný říz a rozmarýn jí dodá nádhernou vůni.celý článek

Máte chuť na něco sladkého? Upečte na neděli dýňový dezert, který se hodí klidně i ke snídani. Muffiny jsou naprosto geniálně snadné, rychlé a vynikající!

Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

Papírové košíčky plněné dýňovou směsí z ovesných vloček, dýně, podmáslí a ovoněné skořicí.celý článek

Dýňový dezert

Dýňový dezert

Listové těsto potřené směsí z dýně, cukru, pomerančové šťávy, smetany a vajec, dochucené skořicí. Podáváme s piniovými oříšky a poprášené cukrem.celý článek

Další báječné recepty z dýně naleznete ZDE >>>

Diskuse k článku

.

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pomeje po operaci rakoviny hrtanu: Zas chodí…

Čtrnáct dnů po propuštění z nemocnice Jiřímu Pomeje (53) pěkně otrnulo. Přestože všude řádí chřipková…

celý článek »

Příběhy

Dívka (14) prošla sektářským peklem! Svatba…

Tohle není povídka z thrillerové knihovny. Tohle se skutečně stalo. Elissa Wall (31) se nyní veřejně…

celý článek »

České celebrity

Zemřela první dáma české kosmetiky: Zachránila…

Hodně lidem pomohla vyřešit táhlé problémy s pletí a především s akné. Do rukou ikony kosmetiky v…

celý článek »

Skoky na lyžích na ZOH 2018

Ostrá zpověď českých skokanů: řeší sebrané…

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Padesát let od zlatého triumfu Jiřího Rašky v Grenoblu jsou české skoky…

celý článek »