Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky | Recepty.Blesk.cz

Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

  • ...
    ...
    Foto: iStock
    2dubna   2017  /  06:00

    Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům, ale především k pečené drůbeži. Jejich příprava ale skrývá spoustu záludností. Když se nepovedou, jsou tvrdé jak beton a nedají se pozřít. To se vám ale díky našim praktickým radám už nikdy nestane.

  • Nejsou brambory jako brambory


     

    I když patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, většina z nás stále netuší, že rozlišujeme hned několik varných typů brambor. Kupujeme ty, které zrovna v obchodě mají. Každý z nich se ale v kuchyni hodí na něco jiného. Pro přípravu knedlíků a noků příště použijte ty, které jsou označeny jako typ C, případně B-C.  "Céčka" obsahují nejmenší množství vody, jsou plné škrobu a právě díky jeho vysokému obsahu po uvaření moučnatí a rozsýpají se. Zapamatujte si také, že z nových brambor dobré knedlíky nikdy nepřipravíte. Nejlepší jsou podzimní vyzrálé hlízy.

     

    Podívejte se, jak uvařené brambory oloupat snadno a rychle:


    1080p 720p 480p 360p 240p
    Jednoduchý trik, jak rychle oloupat brambory. • 

     

  • Nechte je vystydnout


     

    I když některé kuchařky dělají bramborové knedlíky zásadně z horkých brambor, pokud v tom nemáte dlouholetou praxi, nechte je radši vychladnout. S teplým těstem se totiž musí pracovat opravdu rychle. V opačném případě zřídne, hotové knedlíky nedrží tvar a rozvářejí se. Navíc se teplé brambory špatně strouhají, jsou mazlavé a lepí se na struhadlo. Nejlepší proto je, když si brambory uvaříte předem už večer a zpracovávat je budete až druhý den.

     

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    K Vánocům patří také pořádně křupavá a šťavnatá drůbeží pečínka. Ať už milujete tradiční kachnu, krůtu nebo dietnější kuře, inspirujte se recepty slavných…celý článek

  • Přidejte krupici

    ...

     

    V receptech najdete mouku polohrubou nebo hrubou. Bramborové knedlíky jdou dělat z obou těchto druhů. Někdy se ale stane, že jsou tvrdé doslova jako broky. Zkuste proto příště nahradit část mouky nebo klidně všechnu dětskou krupičkou. Je daleko jemnější, knedlíky se lépe provaří, budou mnohem křehčí a nadýchanější. Nepřežeňte to ale. Řiďte se pravidlem, že na kilo uvařených brambor byste neměli použít víc jak 500 – 600 gramů krupičky. Když to přeženete, bude uvařený knedlík tuhý, když jí naopak dáte málo, rozvaří se.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Další tipy a triky

    ...

     

    * Aby uvařené knedlíky nebyly na povrchu oslizlé, obalte je před vhozením do vody v bramborovém škrobu nebo do vody přidejte jednu až dvě polévkové lžíce octa.

     

    * Pokud zrovna nemáte po ruce vhodný varný typ brambor, přidejte bramborový škrob také do těsta. Stačí asi jedna polévková lžíce na kilo uvařených brambor.

     

    * Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce rychle "opláchněte" pod studenou tekoucí vodou. Na povrchu se zpevní a budou se vám tak lépe krájet.

     

    * Následně knedlíky položte na kuchyňské prkénko a propíchejte je na několika místech vidličkou. Vyjde z nich pára a nesrazí se.

     

    * Vypářené knedlíky krájejte nití nebo ostrým nožem, který před každým řezem namočte do vody od knedlíků.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Čtyři děti nechala doma a zmizela. Matka…

Už skoro dva týdny pátrá policie po matce z Prachatic, která nechala doma bezprizorně své čtyři děti…

celý článek »

České celebrity

Patrasovou zdrtila smrt chlapce (†5) po…

Dagmar Patrasová (63) nakonec dala za pravdu hromadě rozlícených fanoušků a smazala na svém oficiálním…

celý článek »

Praha - Zprávy

VIDEO: Hej rup! Audi v centru Prahy blokovalo…

Věčnou potíž s parkováním v centru Prahy někteří řidiči řeší po svém. Svým neuváženým chováním ale…

celý článek »

Svět

Nebezpečná bakterie v dovolenkovém ráji…

Otrava krve, zápal plic nebo meningitida. To jsou zdravotní problémy, které může způsobit bakterie…

celý článek »