Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky | Recepty.Blesk.cz

Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

  • ...
    ...
    Foto: iStock
    2dubna   2017  /  06:00

    Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům, ale především k pečené drůbeži. Jejich příprava ale skrývá spoustu záludností. Když se nepovedou, jsou tvrdé jak beton a nedají se pozřít. To se vám ale díky našim praktickým radám už nikdy nestane.

  • Nejsou brambory jako brambory

    Foto: Profimedia.cz

     

    I když patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, většina z nás stále netuší, že rozlišujeme hned několik varných typů brambor. Kupujeme ty, které zrovna v obchodě mají. Každý z nich se ale v kuchyni hodí na něco jiného. Pro přípravu knedlíků a noků příště použijte ty, které jsou označeny jako typ C, případně B-C.  "Céčka" obsahují nejmenší množství vody, jsou plné škrobu a právě díky jeho vysokému obsahu po uvaření moučnatí a rozsýpají se. Zapamatujte si také, že z nových brambor dobré knedlíky nikdy nepřipravíte. Nejlepší jsou podzimní vyzrálé hlízy.

     

    Podívejte se, jak uvařené brambory oloupat snadno a rychle:


    Video se připravuje ...
    Jednoduchý trik, jak rychle oloupat brambory. • 

     

  • Nechte je vystydnout

    Foto: Shutterstock

     

    I když některé kuchařky dělají bramborové knedlíky zásadně z horkých brambor, pokud v tom nemáte dlouholetou praxi, nechte je radši vychladnout. S teplým těstem se totiž musí pracovat opravdu rychle. V opačném případě zřídne, hotové knedlíky nedrží tvar a rozvářejí se. Navíc se teplé brambory špatně strouhají, jsou mazlavé a lepí se na struhadlo. Nejlepší proto je, když si brambory uvaříte předem už večer a zpracovávat je budete až druhý den.

     

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    K Vánocům patří také pořádně křupavá a šťavnatá drůbeží pečínka. Ať už milujete tradiční kachnu, krůtu nebo dietnější kuře, inspirujte se recepty slavných…celý článek

  • Přidejte krupici

    Foto: iStock

     

    V receptech najdete mouku polohrubou nebo hrubou. Bramborové knedlíky jdou dělat z obou těchto druhů. Někdy se ale stane, že jsou tvrdé doslova jako broky. Zkuste proto příště nahradit část mouky nebo klidně všechnu dětskou krupičkou. Je daleko jemnější, knedlíky se lépe provaří, budou mnohem křehčí a nadýchanější. Nepřežeňte to ale. Řiďte se pravidlem, že na kilo uvařených brambor byste neměli použít víc jak 500 – 600 gramů krupičky. Když to přeženete, bude uvařený knedlík tuhý, když jí naopak dáte málo, rozvaří se.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Další tipy a triky

    Foto: iStock

     

    * Aby uvařené knedlíky nebyly na povrchu oslizlé, obalte je před vhozením do vody v bramborovém škrobu nebo do vody přidejte jednu až dvě polévkové lžíce octa.

     

    * Pokud zrovna nemáte po ruce vhodný varný typ brambor, přidejte bramborový škrob také do těsta. Stačí asi jedna polévková lžíce na kilo uvařených brambor.

     

    * Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce rychle "opláchněte" pod studenou tekoucí vodou. Na povrchu se zpevní a budou se vám tak lépe krájet.

     

    * Následně knedlíky položte na kuchyňské prkénko a propíchejte je na několika místech vidličkou. Vyjde z nich pára a nesrazí se.

     

    * Vypářené knedlíky krájejte nití nebo ostrým nožem, který před každým řezem namočte do vody od knedlíků.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz