Smaženice: Recepty z hub na tři různé způsoby | Recepty.Blesk.cz

Houbařská sezóna je tu! Uvařte si nejlepší houbové smaženice

Foto: profimedia.cz
23.09.2018 / 07:00

Smaženice je první houbový recept, která vás napadne, když si z lesa přinsete plný košík. Kde rostou houby, vám sice neporadíme, ale recepty na poctivou smaženici vám nabídneme hned tři! Který si oblíbíte?



Klasická smaženice je tradiční české houbové jídlo, jehož základ tvoří samozřejmě čerstvé houby a vejce. Ideální je, když máte houby více druhů - smaženice je pak doslova koncertem nejrůznějších chutí. Kromě kmínu a cibulky do ní můžete přidat i další suroviny podle chuti. Pamatujte ale na to, že méně je více a že by měla dominovat chuť hub. Jak na to?


Tradiční smaženice


Suroviny (na 2 porce):

  • 400 g čerstvých hub
  • 100 g másla
  • 4 ks vajec
  • 1 ks cibule
  • kmín
  • pepř, sůl

 

Postup:

Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a za stálého míchání zalijeme rozmixovanými vajíčky, mícháme do zhoustnutí. Smaženice je nejchutnější s chlebem.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud…celý článek


Houbová smaženice se slaninou a petrželkou


Suroviny (na 2 porce):

  • 200 g čerstvých hub (lišky, žampiony)
  • 80 g plátků prorostlé slaniny
  • 2 plátky tmavého toustového chleba
  • malý svazek petrželové natě
  • sůl a čerstvě mletý pepř

 

Postup:

Plátky slaniny pokrájíme na větší kousky, jarní cibulku nasekáme a vše orestujeme na mírném ohni. Pak přidáme pokrájené houby, krátce podusíme, vsypeme kostky toustového chleba, prohřejeme a nakonec směs ochutíme nasekanou petrželkou, solí a čerstvě mletým pepřem.

Doba přípravy: 20 minut

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a…celý článek


Smaženice z hub a jarní cibulky


Suroviny (na 2 porce):

  • 300 g směsi čerstvých hub
  • střední cibule
  • menší svazek jarní cibulky
  • lžíce sádla
  • lžička drceného kmínu
  • sůl

 

Postup:

V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, pak vsypeme pokrájené houby, kmín a dusíme na mírném ohni doměkka. Hotovou směs osolíme a podáváme posypanou pokrájenou jarní cibulkou.

Doba přípravy: 15 minut

Víme, kde rostou! Kam vyrazit na houby a nepřijít s prázdnou?

Víme, kde rostou! Kam vyrazit na houby a nepřijít s prázdnou?

Zdá se vám, že letos houby nerostou? Není to pravda! Jen je třeba vědět, kam na ně! A s tím vám poradíme. Připravili jsme pro vás více než 70 tipů…celý článek

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz