Smaženice je první houbový recept, která vás napadne, když si z lesa přinsete plný košík. Kde rostou houby, vám sice neporadíme, ale recepty na poctivou smaženici vám nabídneme hned tři! Který si oblíbíte?
Klasická smaženice je tradiční české houbové jídlo, jehož základ tvoří samozřejmě čerstvé houby a vejce. Ideální je, když máte houby více druhů - smaženice je pak doslova koncertem nejrůznějších chutí. Kromě kmínu a cibulky do ní můžete přidat i další suroviny podle chuti. Pamatujte ale na to, že méně je více a že by měla dominovat chuť hub. Jak na to?
Tradiční smaženice
Suroviny (na 2 porce):
- 400 g čerstvých hub
- 100 g másla
- 4 ks vajec
- 1 ks cibule
- kmín
- pepř, sůl
Postup:
Houby očistíme, opláchneme ve vlažné vodě a nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou, oloupanou cibuli, přidáme pokrájené houby a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a za stálého míchání zalijeme rozmixovanými vajíčky, mícháme do zhoustnutí. Smaženice je nejchutnější s chlebem.
Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!
V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud…celý článek
Houbová smaženice se slaninou a petrželkou
Suroviny (na 2 porce):
- 200 g čerstvých hub (lišky, žampiony)
- 80 g plátků prorostlé slaniny
- 2 plátky tmavého toustového chleba
- malý svazek petrželové natě
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Plátky slaniny pokrájíme na větší kousky, jarní cibulku nasekáme a vše orestujeme na mírném ohni. Pak přidáme pokrájené houby, krátce podusíme, vsypeme kostky toustového chleba, prohřejeme a nakonec směs ochutíme nasekanou petrželkou, solí a čerstvě mletým pepřem.
Doba přípravy: 20 minut
Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!
Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a…celý článek
Smaženice z hub a jarní cibulky
Suroviny (na 2 porce):
- 300 g směsi čerstvých hub
- střední cibule
- menší svazek jarní cibulky
- lžíce sádla
- lžička drceného kmínu
- sůl
Postup:
V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, pak vsypeme pokrájené houby, kmín a dusíme na mírném ohni doměkka. Hotovou směs osolíme a podáváme posypanou pokrájenou jarní cibulkou.
Doba přípravy: 15 minut
Víme, kde rostou! Kam vyrazit na houby a nepřijít s prázdnou?
Zdá se vám, že letos houby nerostou? Není to pravda! Jen je třeba vědět, kam na ně! A s tím vám poradíme. Připravili jsme pro vás více než 70 tipů…celý článek
Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka
Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek