Makové sladké speciality jsou ryze evropskou doménou. Mák se u nás pěstuje po staletí a stejně tak dlouho se používá při pečení. Výtečně chutná v kombinaci s ovocem, zejména se švestkami nebo třešněmi. No a klasické české buchy s mákem určitě nechyběly v ranečku ani hloupému Honzovi. Tak co, upečete je na neděli?
Koláče, bábovky, buchty, cokoli vás napadne, do všeho se dá krásně použít mák. Ale v buchtách je přímo nedostižný. Větší klasika než buchty s tvarohem, povidly nebo právě mákem snad v české sladké kuchyni neexistuje. Jestli je neumíte, je načase naučit se je. Krásně nadýchané a voňavé chutnají neodolatelně.
Nejrůznější makovníky a makové buchty nejsou taky k zahození. Jsou rychlejší a snadnější na přípravu, protože těsto nemusí kynout. Chutnají ale skvěle. A když do nich přidáte ještě šťavnaté švestky nebo třešně, klidně i z konzervy, získáte výborný nedělní dezert.
Nadýchaný makovník se švestkami

Nadýchaný makový moučník s čerstvými švestkami pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny.celý článek

Vsaďte na osvědčené duo. Uvidíte, že neprohloupíte. Po tomhle koláči se u vás jen zapráší. A pokud ho chcete ještě nejak ozvláštnit, zkuste přidat do…celý článek
Jste milovníci závinů a štrúdlů? Tak zavinujte, ale dovnitř dejte tentokrát mák! Získáte dobrotu, po které se vám zatočí hlava, tak moc je to dobré. K nedělní kávě naprosto dokonalé.
Maková roláda zdobená meruňkami

Plát kynutého těsta je potřen makovou nádivkou, posypán sušenými meruňky a srolován do rolády. Po upečení se roláda potře meruňkovouo marmeládou a posype…celý článek
Mák se krásně hodí i do křehkého listového těsta, takže tyhle dva recepty rozhodně otestujte na svých blízkých. Zvláště ty rohlíčky vřele doporučujeme, jsou vynikající a hned se po nich zapráší.

Rohlíčky z kynutého těsta, plněné směsí z máku, vejce, pudinku, rozinek, dochucená skořicí a citronovou kůrou. Pečeme potřené máslem.celý článek