Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete! | Recepty.Blesk.cz

Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete!

  • Foto: shutterstock.com
    13ledna   2016  /  06:00

    Očistu organismu si většinou spojujeme s konzumací zeleninových salátů nebo čerstvých šťáv. Ale přiznejme si, že na takovýto jídelníček v zimě nemáme pomyšlení. Připravme si tedy teplé polévky, které nás pročistí, zároveň i zahřejí a nabijí zdraví prospěšnými látkami.

  • Petrželová polévka s pórkem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 velké petržele
    *2 menší brambory
    *1/3 pórku
    *oříšek másla
    *150 ml bílého jogurtu nebo smetany
    *sůl

     

    Postup:

    Petržel a brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, pórek upravte na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo, zeleninu na něm osmahněte, zalijte vodou nebo vývarem a ochuťte solí. Když je zelenina měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem. Přilijte ve vodě zředěný jogurt nebo smetanu a vše povařte ještě asi 5 minut. Do polévky můžete před servírováním přidat nasucho opečené kostičky chleba.

  • Hrstková zeleninová polévka

    ...

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    *1,5 l vody
    *3 cm zázvorového kořene
    *1 hrst rýže
    *5 kuliček černého pepře
    *2 kuličky nového koření
    *1 hrst nakrájené brokolice
    *1 hrst nakrájeného celeru
    *1 hrst nakrájeného květáku
    *1 hrst nakrájené mrkve
    *1 hrst nakrájené petržele
    *sůl

    *špetka chilli
    *špetka mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte do ní očištěný zázvor nakrájený na větší kousky a pod poklicí nechte zvolna vařit. Mezitím propláchněte rýži, zhruba po 10 minutách ji spolu s kuličkami pepře a nového koření přidejte do hrnce. Zhruba po dalších 10 minutách přisypte veškerou zeleninu a vše vařte, až zelenina i rýže budou měkké. Na závěr polévku ochuťte solí, chilli a sladkou paprikou.

  • Brokolicová polévka s mandlemi

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *500 g brokolice
    *200 g listového špenátu
    *1 l zeleninového vývaru
    *125 ml bílého jogurtu
    *50 g mandlových lupínků
    *sůl
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    Brokolici rozdělte na kousky a spolu se špenátem povařte ve vroucím vývaru doměkka. Vmíchejte jogurt, ještě krátce povařte a ponorným mixérem vše rozmixujte. Polévku ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte nasucho opraženými lupínky.

  • Polévka z řapíkatého celeru


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *200 g řapíkatého celeru
    *2 mrkve
    *1 cibuli
    *4 jarní cibulky
    *2 brambory
    *oříšek másla
    *1 l vody
    *sůl
    *mletý černý pepř
    *sekané bylinky

     

    Postup:

    Veškerou zeleninu očistěte, nakrájejte na drobné kousky a osmahněte ji v hrnci na rozpuštěném másle. Jakmile se rozvoní, zalijte ji vodou, uvařte doměkka a ponorným mixérem rozmixujte. Polévku na závěr ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte sekanými bylinkami.

  • Polévka z avokáda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 avokáda
    *šťávu z 0,5 citronu
    *1 lžíci olivového oleje
    *1 cibuli
    *mořskou sůl
    *mletý černý pepř
    *100 ml bílého jogurtu

     

    Postup:

    Z avokáda vyjměte lžící dužninu, rozmělněte ji vidličkou a zakapejte citronovou šťávou. V hrnci na oleji osmahněte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte avokádovou směs, zalijte vodou, vše zamíchejte, ochuťte solí a pepřem a na mírném plameni vše vařte zhruba 20 minut. Mírně zchladlou polévku zjemněte jogurtem.

/
Autor: Tamara Dobrovolná

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »