Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete! | Recepty.Blesk.cz

Detoxikační polévky: Očistíte tělo i zhubnete!

  • Foto: shutterstock.com
    13ledna   2016  /  06:00

    Očistu organismu si většinou spojujeme s konzumací zeleninových salátů nebo čerstvých šťáv. Ale přiznejme si, že na takovýto jídelníček v zimě nemáme pomyšlení. Připravme si tedy teplé polévky, které nás pročistí, zároveň i zahřejí a nabijí zdraví prospěšnými látkami.

  • Petrželová polévka s pórkem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 velké petržele
    *2 menší brambory
    *1/3 pórku
    *oříšek másla
    *150 ml bílého jogurtu nebo smetany
    *sůl

     

    Postup:

    Petržel a brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, pórek upravte na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo, zeleninu na něm osmahněte, zalijte vodou nebo vývarem a ochuťte solí. Když je zelenina měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem. Přilijte ve vodě zředěný jogurt nebo smetanu a vše povařte ještě asi 5 minut. Do polévky můžete před servírováním přidat nasucho opečené kostičky chleba.

  • Hrstková zeleninová polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    *1,5 l vody
    *3 cm zázvorového kořene
    *1 hrst rýže
    *5 kuliček černého pepře
    *2 kuličky nového koření
    *1 hrst nakrájené brokolice
    *1 hrst nakrájeného celeru
    *1 hrst nakrájeného květáku
    *1 hrst nakrájené mrkve
    *1 hrst nakrájené petržele
    *sůl

    *špetka chilli
    *špetka mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte do ní očištěný zázvor nakrájený na větší kousky a pod poklicí nechte zvolna vařit. Mezitím propláchněte rýži, zhruba po 10 minutách ji spolu s kuličkami pepře a nového koření přidejte do hrnce. Zhruba po dalších 10 minutách přisypte veškerou zeleninu a vše vařte, až zelenina i rýže budou měkké. Na závěr polévku ochuťte solí, chilli a sladkou paprikou.

  • Brokolicová polévka s mandlemi

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *500 g brokolice
    *200 g listového špenátu
    *1 l zeleninového vývaru
    *125 ml bílého jogurtu
    *50 g mandlových lupínků
    *sůl
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    Brokolici rozdělte na kousky a spolu se špenátem povařte ve vroucím vývaru doměkka. Vmíchejte jogurt, ještě krátce povařte a ponorným mixérem vše rozmixujte. Polévku ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte nasucho opraženými lupínky.

  • Polévka z řapíkatého celeru

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *200 g řapíkatého celeru
    *2 mrkve
    *1 cibuli
    *4 jarní cibulky
    *2 brambory
    *oříšek másla
    *1 l vody
    *sůl
    *mletý černý pepř
    *sekané bylinky

     

    Postup:

    Veškerou zeleninu očistěte, nakrájejte na drobné kousky a osmahněte ji v hrnci na rozpuštěném másle. Jakmile se rozvoní, zalijte ji vodou, uvařte doměkka a ponorným mixérem rozmixujte. Polévku na závěr ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte sekanými bylinkami.

  • Polévka z avokáda

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    *2 avokáda
    *šťávu z 0,5 citronu
    *1 lžíci olivového oleje
    *1 cibuli
    *mořskou sůl
    *mletý černý pepř
    *100 ml bílého jogurtu

     

    Postup:

    Z avokáda vyjměte lžící dužninu, rozmělněte ji vidličkou a zakapejte citronovou šťávou. V hrnci na oleji osmahněte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte avokádovou směs, zalijte vodou, vše zamíchejte, ochuťte solí a pepřem a na mírném plameni vše vařte zhruba 20 minut. Mírně zchladlou polévku zjemněte jogurtem.

/
Autor: Tamara Dobrovolná

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz