- Foto: shutterstock.com13. ledna 2016 / 06:00
Očistu organismu si většinou spojujeme s konzumací zeleninových salátů nebo čerstvých šťáv. Ale přiznejme si, že na takovýto jídelníček v zimě nemáme pomyšlení. Připravme si tedy teplé polévky, které nás pročistí, zároveň i zahřejí a nabijí zdraví prospěšnými látkami.
Petrželová polévka s pórkem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
*2 velké petržele
*2 menší brambory
*1/3 pórku
*oříšek másla
*150 ml bílého jogurtu nebo smetany
*sůlPostup:
Petržel a brambory oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky, pórek upravte na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo, zeleninu na něm osmahněte, zalijte vodou nebo vývarem a ochuťte solí. Když je zelenina měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem. Přilijte ve vodě zředěný jogurt nebo smetanu a vše povařte ještě asi 5 minut. Do polévky můžete před servírováním přidat nasucho opečené kostičky chleba.
Hrstková zeleninová polévka
Budete potřebovat (pro 6 osob):
*1,5 l vody
*3 cm zázvorového kořene
*1 hrst rýže
*5 kuliček černého pepře
*2 kuličky nového koření
*1 hrst nakrájené brokolice
*1 hrst nakrájeného celeru
*1 hrst nakrájeného květáku
*1 hrst nakrájené mrkve
*1 hrst nakrájené petržele
*sůl*špetka chilli
*špetka mleté sladké paprikyPostup:
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte do ní očištěný zázvor nakrájený na větší kousky a pod poklicí nechte zvolna vařit. Mezitím propláchněte rýži, zhruba po 10 minutách ji spolu s kuličkami pepře a nového koření přidejte do hrnce. Zhruba po dalších 10 minutách přisypte veškerou zeleninu a vše vařte, až zelenina i rýže budou měkké. Na závěr polévku ochuťte solí, chilli a sladkou paprikou.
Brokolicová polévka s mandlemi
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
*500 g brokolice
*200 g listového špenátu
*1 l zeleninového vývaru
*125 ml bílého jogurtu
*50 g mandlových lupínků
*sůl
*mletý černý pepřPostup:
Brokolici rozdělte na kousky a spolu se špenátem povařte ve vroucím vývaru doměkka. Vmíchejte jogurt, ještě krátce povařte a ponorným mixérem vše rozmixujte. Polévku ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte nasucho opraženými lupínky.
Polévka z řapíkatého celeru
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
*200 g řapíkatého celeru
*2 mrkve
*1 cibuli
*4 jarní cibulky
*2 brambory
*oříšek másla
*1 l vody
*sůl
*mletý černý pepř
*sekané bylinkyPostup:
Veškerou zeleninu očistěte, nakrájejte na drobné kousky a osmahněte ji v hrnci na rozpuštěném másle. Jakmile se rozvoní, zalijte ji vodou, uvařte doměkka a ponorným mixérem rozmixujte. Polévku na závěr ochuťte solí a pepřem. Před podáváním polévku posypte sekanými bylinkami.
Polévka z avokáda
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
*2 avokáda
*šťávu z 0,5 citronu
*1 lžíci olivového oleje
*1 cibuli
*mořskou sůl
*mletý černý pepř
*100 ml bílého jogurtuPostup:
Z avokáda vyjměte lžící dužninu, rozmělněte ji vidličkou a zakapejte citronovou šťávou. V hrnci na oleji osmahněte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte avokádovou směs, zalijte vodou, vše zamíchejte, ochuťte solí a pepřem a na mírném plameni vše vařte zhruba 20 minut. Mírně zchladlou polévku zjemněte jogurtem.