6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků | Recepty.Blesk.cz

6 druhů zeleniny, které si můžete vypěstovat v kuchyni ze zbytků

  • Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Chcete mít stále při ruce čerstvou petrželovou nať? Žádný problém!
    Foto: profimedia.cz
    8ledna   2016  /  06:00

    Čerstvá zelená petrželka, křupavá nať cibule a česneku, svěží výhonky řapíkatého celeru, mladý římský salát, mladý pórek a další. Jsou chutné a plné vitaminů. Hodí se do polévek, salátů i na dozdobení jídel. Věděli jste ale, že si je klidně můžete i teď vypěstovat doma, a navíc ze zbytků, které by jinak skončily v koši? Stačí vám na to pár dnů. Poradíme vám, jak na to.

  • Zelená cibulka a pórek

    Jarní cibulka je bohataná n avitamíny, minerály a kyselinu listovou.

     

    Pokud chcete mít stále při ruce křupavou cibulovou nať, máte hned dvě možnosti.  Nejlepší je použít zbytky koupených "jarních" cibulek. Až budete cibuli zpracovávat, nechte si asi 2,5 centimetru dlouhý zbytek i s kořínky. Ty zkraťte přibližně na 1 centimetr. Špalíčky pak postavte do sklenice s vodou. "Neutopte" je, stačí, když bude voda dosahovat asi do výšky 2 centimetrů. Skleničku pak v kuchyni postavte na světlé místo a už za 10 dnů můžete sklízet. Vodu pravidelně měňte. Po odřezání nať vyroste znovu a znovu. Takto můžete vypěstovat i mladý pórek.

  • Česneková nať

    ...

     

    Na dochucení jídel je skvělá také česneková nať. Její chuť se od chuti stroužků česneku liší. Je totiž mnohem jemnější. Výhodou je, že ji snesou i ti, kterým klasický česnek nedělá dobře. Vypěstujete si ji snadno. Stačí jen vzít paličku starého vyschlého česneku a položit ji do mělké misky s trochou vody na dně. Za pár dnů vám nať vyraší. Stejným způsobem můžete využít i starou cibuli.

  • Čerstvá petrželka

    ...

     

    Voňavá zelená petrželka chybí v zimě asi každému z nás. V obchodě sice můžete koupit nařezanou kudrnku, jenže ta obvykle postrádá jakoukoliv chuť. Lepší je proto vypěstovat si vlastní plocholistou. Ani to totiž není nijak složité. Stačí, když si při přípravě zeleniny do polévky odříznete vršky z kořenové petržele a umístíte je do misky s vodou, kterou pak položíte nejlépe na parapet. Už za pár dnů vám z nich začnou rašit mladé lístky. Vodu průběžně doplňujte.

  • Mladý řapíkatý celer

    ...

     

    Stejně tak můžete mít stále k dispozici čerstvé výhonky řapíkatého celeru. Stačí, když odříznutý spodek dáte do misky s vlažnou vodou a tu umístíte na světlé a slunné místo. Už za 5 až 7 dnů vám ze středu vyrostou svěží nové výhonky, které můžete brzy začít sklízet. Podle potřeby je odlamujte, ale zbytek pořád nechte ve vodě. Zajistíte si tak stále dorůstající nať do polévek. Pak už záleží jen na vás, zda celer budete pěstovat v misce s vodou nebo ho zasadíte do květináče. Vypěstovat si tak můžete i čínské zelí pak choi.

  • Křupavý římský salát

    ...

     

    Stejným způsobem jako řapíkatý celer si můžete vypěstovat i vlastní čerstvý římský salát. I k tomu vám stačí mít jen odříznuté spodky. Postupujte naprosto shodně jako v předchozí kapitole u celeru. Když voda v misce klesne pod 1,5 centimetru, dolijte ji. Když mladé listy vyraší, můžete salát přesadit třeba do truhlíku.

  • Voňavá citronová tráva

    ...

     

    Milovnící asijské kuchyně pak určitě ocení možnost mít po ruce čerstvé výhonky voňavé citronové trávy. Netradiční bylinka obsahuje aromatické silice, které pokrmům dodají citronovou chuť i aroma, ale neokyselí je. Skvělá je čerstvá do zeleninových salátů, vyvařit celé stvoly pak můžete do různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb. A protože se zvláště v menších městech hůř shání, je ideální mít ji stále k dispozici. Zbytky stvolů dejte do úzké vázy nebo vyšší sklenice, zalijte asi do tří čtvrtin vodou a postavte na světlé místo. Za 2 až 3 týdny na nich vyrostou kořínky a vy je budete moci přesadit do zeminy v květináči.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Bývalý lyžařský šampion ve 41 letech po…

Trojnásobný mistr světa v běhu na lyžích Švéd Per Elofsson prodělal v 41 letech mrtvici. Cévní mozková…

celý článek »

Královské rodiny

Natěšený otec princ Harry promluvil o pohlaví…

Stačil jeden „drzý“ fanoušek v Sydney, který pokřikoval na prince Harryho (34) a těhotnou Meghan…

celý článek »

Krimi

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota:…

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře…

celý článek »

Královské rodiny

Babička Middleton přijela za Pippou v kabátu…

Carole Middleton (63) byla spatřena před domem své dcery Pippy (35), která minulý týden porodila…

celý článek »