- Foto: shutterstock.com3. října 2015 / 06:00
Dokážete si představit lepší podzimní večeři, než je miska husté, horké polévky ze sezonní zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje? Zalezte si pod deku a nechte se hřát chutí zeleniny, která je na podzim prostě nejlepší.
Dýňová polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 středně velkou dýni
* 1 cibuli
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíci šťávy z citronu
* kousek mletého zázvoru
* sůl, pepř
* špetku muškátového oříšku
* 1 l vývaru
* pražená dýňová semínka na zdobení
* 2 lžíce másla
Postup:
Dýni oloupejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku a kostky dýně. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru umixujte na hladký krém, dochuťte ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři dozdobte každou porci semínky a trochou smetany.
Vydatný boršč
Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):
* 200 g hovězího předního s kostí
* 200 g hovězí kližky
* 200 g vepřové plece
* 1 konzervu loupaných rajčat
* 5 kuliček nového koření
* 10 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* 1 velkou bramboru
* 1 cibuli
* 1 mrkev
* 1/4 celeru
* 1 petržel
* 150 g hlávkového zelí
* 2 uvařené červené řepy
* 100 g slaniny
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 1 citron
* 1 kelímek zakysané smetany
* sůl, pepřPostup:
Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Bramborová se zázvorem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 kg brambor
* 1 cibuli
* 1 petržel
* kousek zázvoru
* 3 tobolky kardamomu
* špetku římského kmínu
* 900 ml vývaru
* 100 ml smetany
* 1 lžíci másla
* sůl, pepř
* 1 lžíci nasekaných bylinekPostup:
Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toustem.
Cibulačka s bagetkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 8 cibulí
* 3 šalotky
* 300 g pórku
* 6 stroužků česneku
* hrst čerstvé šalvěje
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 l vývaru
* sůl, pepř
* plátky bagety
* 200 g strouhaného čedaruPostup:
Cibuli, šalotku i pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Přidejte šalvěj, prolisované stroužky česneku a krátce opečte. Pak přisypejte do hrnce cibule, pórky i šalotky. Osolte, opepřete a na velmi mírném ohni duste asi půl hodinky. Pak odkryjte pokličku a dál vařte. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipekla. Hotový základ zalijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 15 minut. Mezitím na suché pánvi opečte bagety. Hotové je posypejte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril. Do každé porce polévky přidejte sýrový toust a podávejte.
Bramboračka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 5 brambor
* 1 petržel
* 2 mrkve
* 1/4 bulvy celeru
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* hrst sušených hub
* 1 lžíci hladké mouky
* 2 lžíce sádla
* majoránku, pepř, sůl, kmínPostup:
Houby namočte do vody. Cibuli nasekejte najemno, celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, brambory na kostky. Pak cibuli orestujte na sádle, zaprašte hladkou moukou a připravte světlou jíšku. Zalijte litrem vody a dobře promíchejte. Nechte dojít k varu. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete a okmínujte. Vařte, dokud nebude zelenina poloměkká, pak přihoďte brambory. Těsně před dohotovením dochuťte polévku prolisovaným česnekem a majoránkou. Stáhněte z ohně a podávejte.
Polévka z červené řepy
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 středně velké červené řepy
* 1 lžíci olivového oleje
* 1 cibuli
* 3 mrkve
* 2 stonky řapíkatého celeru
* 400 g brambor
* 1 lžíci nasekaných bylinek
* 800 ml vývaru
* sůl, pepř
* 50 g nivyPostup:
Řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. V hrnci rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a na kolečka nakrájený celer. Za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky. Zalijte vývarem a přidejte ještě asi 300 ml vody. Polévku přiveďte k varu, pak snižte plamen a pod pokličkou hodinu vařte, dokud řepa nezměkne. Nechte ji trochu vychladnout a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a podávejte posypané rozdrobenou nivou a krutony z bílého pečiva.