Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které vás zahřejí: Bramboračka, cibulová i z červené řepy

  • Foto: shutterstock.com
    3října   2015  /  06:00

    Dokážete si představit lepší podzimní večeři, než je miska husté, horké polévky ze sezonní zeleniny, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje? Zalezte si pod deku a nechte se hřát chutí zeleniny, která je na podzim prostě nejlepší.

  • Dýňová polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 středně velkou dýni

    * 1 cibuli

    * 1 stroužek česneku

    * 1 lžíci šťávy z citronu

    * kousek mletého zázvoru

    * sůl, pepř

    * špetku muškátového oříšku

    * 1 l vývaru

    * pražená dýňová semínka na zdobení

    * 2 lžíce másla

     

    Postup:

    Dýni oloupejte, zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Na másle orestujte nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku a kostky dýně. Pak vše zalijte vývarem, přidejte nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a vařte, dokud dýně není zcela měkká. Pomocí tyčového mixéru umixujte na hladký krém, dochuťte ho solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmíchejte smetanu a polévku stáhněte z ohně. Na talíři dozdobte každou porci semínky a trochou smetany.

  • Vydatný boršč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 200 g hovězího předního s kostí
    * 200 g hovězí kližky
    * 200 g vepřové plece
    * 1 konzervu loupaných rajčat
    * 5 kuliček nového koření
    * 10 kuliček pepře
    * 3 bobkové listy
    * 1 velkou bramboru
    * 1 cibuli
    * 1 mrkev
    * 1/4 celeru
    * 1 petržel
    * 150 g hlávkového zelí
    * 2 uvařené červené řepy
    * 100 g slaniny
    * 2 lžíce sladké mleté papriky
    * 1 citron
    * 1 kelímek zakysané smetany
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Maso dejte do hrnce, zalijte studenou vodou (asi 2 l) a přidejte kuličky koření, bobkové listy a osolte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 2 hodiny. Mezitím nakrájejte zeleninu na nudličky a slaninu na kostičky. Slaninu orestujte, přidejte zeleninu a krátce ji opečte. Pak dejte do pánve konzervu loupaných rajčat, dochuťte paprikou a krátce povařte. Hotové maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na kostičky a vraťte zpět do hrnce. Přidejte zeleninovou směs a vše společně vařte dalších 15 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Jednotlivé porce podávejte s kopečkem zakysané smetany.

  • Bramborová se zázvorem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg brambor
    * 1 cibuli
    * 1 petržel
    * kousek zázvoru
    * 3 tobolky kardamomu
    * špetku římského kmínu
    * 900 ml vývaru
    * 100 ml smetany
    * 1 lžíci másla
    * sůl, pepř
    * 1 lžíci nasekaných bylinek

     

    Postup:

    Na másle opečte nakrájenou cibuli a přidejte koření. Krátce orestujte a zalijte vývarem. Do hrnce dejte oloupané a nakrájené brambory a nastrouhaný zázvor. Vařte, dokud brambory nezměknou. Vyjměte tobolky kardamomu, polévku rozmixujte na hladký krém a vmíchejte smetanu. Dál už nevařte. Osolte, opepřete a každou porci ozdobte bylinkami a smetanou. Podávejte s opečeným toustem.

  • Cibulačka s bagetkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 8 cibulí
    * 3 šalotky
    * 300 g pórku
    * 6 stroužků česneku
    * hrst čerstvé šalvěje
    * 2 lžíce másla
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 2 l vývaru
    * sůl, pepř
    * plátky bagety
    * 200 g strouhaného čedaru

     

    Postup:

    Cibuli, šalotku i pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Přidejte šalvěj, prolisované stroužky česneku a krátce opečte. Pak přisypejte do hrnce cibule, pórky i šalotky. Osolte, opepřete a na velmi mírném ohni duste asi půl hodinky. Pak odkryjte pokličku a dál vařte. Občas promíchejte, aby se zelenina nepřipekla. Hotový základ zalijte vývarem a vařte na mírném ohni dalších 15 minut. Mezitím na suché pánvi opečte bagety. Hotové je posypejte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby pod gril. Do každé porce polévky přidejte sýrový toust a podávejte.

  • Bramboračka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 5 brambor
    * 1 petržel
    * 2 mrkve
    * 1/4 bulvy celeru
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * hrst sušených hub
    * 1 lžíci hladké mouky
    * 2 lžíce sádla
    * majoránku, pepř, sůl, kmín

     

    Postup:

    Houby namočte do vody. Cibuli nasekejte najemno, celer, mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, brambory na kostky. Pak cibuli orestujte na sádle, zaprašte hladkou moukou a připravte světlou jíšku. Zalijte litrem vody a dobře promíchejte. Nechte dojít k varu. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, houby i s vodou, ve které byly namočené, osolte, opepřete a okmínujte. Vařte, dokud nebude zelenina poloměkká, pak přihoďte brambory. Těsně před dohotovením dochuťte polévku prolisovaným česnekem a majoránkou. Stáhněte z ohně a podávejte.

  • Polévka z červené řepy

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 středně velké červené řepy
    * 1 lžíci olivového oleje
    * 1 cibuli
    * 3 mrkve
    * 2 stonky řapíkatého celeru
    * 400 g brambor
    * 1 lžíci nasekaných bylinek
    * 800 ml vývaru
    * sůl, pepř
    * 50 g nivy

     

    Postup:

    Řepy oloupejte a nasekejte na středně velké kousky. V hrnci rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a na kolečka nakrájený celer. Za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky. Zalijte vývarem a přidejte ještě asi 300 ml vody. Polévku přiveďte k varu, pak snižte plamen a pod pokličkou hodinu vařte, dokud řepa nezměkne. Nechte ji trochu vychladnout a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a podávejte posypané rozdrobenou nivou a krutony z bílého pečiva.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz