Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce! | Recepty.Blesk.cz

Polévky našich babiček: Jsou levné a stojí v nich lžíce!

  • Foto: shutterstock.com
    6ledna   2016  /  06:00

    Nic v zimě nepotěší tolik jako talíř poctivé domácí polévky z kuchyně našich babiček. Kromě toho, že zaručeně zahřeje, totiž také bez problémů zasytí, aniž by vám bylo těžko. Což je to, co po svátečním hodování ocení snad každý!

  • Domácí gulášová

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
    * 2 cibule
    * 2 barevné papriky
    * 4 menší brambory
    * 2 stroužky česneku
    * 1 mrkev
    * 2 lžíce sádla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * sůl a mletý černý pepř
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * 2 lžičky mleté sladké papriky

     

    Postup:

    Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.

  • Fazolačka s masem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g bílých nebo červených fazolí
    * 2 cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 20 g másla
    * 150 g vepřového masa z plece
    * 2 rajčata
    * 1 snítku tymiánu
    * 1,5 l zeleninového vývaru
    * 1 malou cuketu
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Fazole namočte přes noc do vody ve větším hrnci. Druhý den vodu nevylévejte, ale uvařte v ní fazole doměkka. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte. Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce, podlijte vývarem, ochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte asi 35 minut na mírném ohni. Nakonec přidejte vařené fazole, polévku prohřejte a podávejte.

  • Zelňačka s uzenými knedlíčky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,3 l zeleninového vývaru
    * 1 velkou cibuli
    * 200 g kysaného bílého zelí
    * 1 lžičku mleté sladké papriky
    * sůl a mletý bílý pepř
    * 1 lžíci sádla

    Na knedlíčky:
    * 4 starší housky
    * 100 g uzeného masa
    * 1 cibuli
    * 1 lžíci nasekané petrželové natě
    * 150 ml mléka
    * 2 vejce
    * sůl a mletý muškátový oříšek
    * strouhanku podle potřeby

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte mletou papriku, chvíli ji restujte a pak zalijte vývarem. Kysané zelí nechte okapat, pokrájejte ho a přidejte k vývaru. Osolte, opepřete a povařte. Housky nakrájejte na kousky a nasypejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a přidejte k uzenému masu. Společně orestujte "dosklovata" a přimíchejte petrželovou nať. Směs přidejte k nakrájeným houskám, zalijte horkým mlékem, přidejte vejce a dobře promíchejte. Okořeňte, v případě potřeby přisypejte strouhanku a nechte 20 minut odstát. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vařte je asi 15 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, rozdělte na talíře a přelijte horkou polévkou.

  • Bramboračka

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 střední brambory
    * 80 g sušených hub
    * 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    * 2 l vody
    * 4 stroužky česneku
    * 2 cibule
    * 150 g másla
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 1 lžičku drceného kmínu
    * 1 lžičku sušené majoránky
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku, tou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.

  • Chlebová


    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l vývaru
    * 4 žloutky
    * trošku oleje
    * 2 lžíce másla
    * 8 tenkých plátků tvrdšího chleba
    * sůl a pepř

     

    Postup:

    Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme je rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.

  • Kulajda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 velké brambory
    * 2 l vody
    * 60 g sušených hub
    * 2 lžíce másla
    * 2 vařená vejce
    * 3 bobkové listy
    * 1 lžičku celého nového koření
    * 1 lžičku celého černého pepře
    * svazek čerstvého kopru
    * 250 ml sladké smetany ke šlehání
    * 200 ml kysané smetany
    * sůl
    * 5 lžic hladké mouky
    * trošku octa

     

    Postup:

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.

  • Česnečka

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 střední brambory
    * sůl
    * 1,5 l vývaru
    * 1 lžičku kmínu
    * 2 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžíce sádla
    * 4 plátky chleba
    * 60 g tvrdého sýra

     

    Postup:

    Ve větším hrnci povaříme ve vývaru doměkka kostky brambor s kmínem, až změknou. Přidáme do polévky vejce, 5 minut povaříme a dochutíme česnekem rozetřeným se solí. Na sádle opečeme topinky. Když je obrátíme, posypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ho částečně rozpustit. Polévku podáváme s křupavou topinkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Brodská o stavu mámy Brejchové: Už se nezvedne…

Patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna a ráda se bavila ve společnosti. Herečka Jana Brejchová…

celý článek »

Brno - Krimi

Zastali se dívky a málem přišli o život:…

Jako meloun málem rozřízl hlavu Davidovi z Brna Mohamed z Egypta. David se totiž zastal napadené…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Pastva na úhoru jedinečnosti…

Jakákoli osobitost, ať už jde o vzhled, myšlení, chování, dav provokuje. Český národ zejména, neboť…

celý článek »

Ročník 2018/19

Skuhravý o Opavě: Její trenér musí být génius.…

Dukla vs. Opava jako jeden ze šlágrů kola FORTUNA:LIGY? Před sezonou by to znělo jako nepovedený…

celý článek »