- Foto: shutterstock.com6. ledna 2016 / 06:00
Nic v zimě nepotěší tolik jako talíř poctivé domácí polévky z kuchyně našich babiček. Kromě toho, že zaručeně zahřeje, totiž také bez problémů zasytí, aniž by vám bylo těžko. Což je to, co po svátečním hodování ocení snad každý!
Domácí gulášová
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g hovězího masa (kližka, přední, mleté)
* 2 cibule
* 2 barevné papriky
* 4 menší brambory
* 2 stroužky česneku
* 1 mrkev
* 2 lžíce sádla
* 3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý černý pepř
* 1 lžičku sušené majoránky
* 2 lžičky mleté sladké paprikyPostup:
Cibuli, papriky a mrkev nakrájejte najemno a orestujte ve větším hrnci na rozpáleném sádle. Přidejte nadrobno pokrájené maso a zprudka ho osmahněte. Poprašte mletou paprikou, podle chuti osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Maso duste pod pokličkou doměkka. Pak přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, utřený nebo prolisovaný česnek a dolijte vroucí vodou. Ještě krátce povařte a nakonec polévku zahustěte hladkou moukou rozmíchanou v troše vody.
Fazolačka s masem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g bílých nebo červených fazolí
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 20 g másla
* 150 g vepřového masa z plece
* 2 rajčata
* 1 snítku tymiánu
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 malou cuketu
* sůl a mletý černý pepřPostup:
Fazole namočte přes noc do vody ve větším hrnci. Druhý den vodu nevylévejte, ale uvařte v ní fazole doměkka. Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a zpěňte na másle. Přidejte nakrájené maso a zprudka orestujte. Rajčata spařte ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce, podlijte vývarem, ochuťte tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a vařte asi 35 minut na mírném ohni. Nakonec přidejte vařené fazole, polévku prohřejte a podávejte.
Zelňačka s uzenými knedlíčky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,3 l zeleninového vývaru
* 1 velkou cibuli
* 200 g kysaného bílého zelí
* 1 lžičku mleté sladké papriky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžíci sádlaNa knedlíčky:
* 4 starší housky
* 100 g uzeného masa
* 1 cibuli
* 1 lžíci nasekané petrželové natě
* 150 ml mléka
* 2 vejce
* sůl a mletý muškátový oříšek
* strouhanku podle potřebyPostup:
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidejte mletou papriku, chvíli ji restujte a pak zalijte vývarem. Kysané zelí nechte okapat, pokrájejte ho a přidejte k vývaru. Osolte, opepřete a povařte. Housky nakrájejte na kousky a nasypejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a přidejte k uzenému masu. Společně orestujte "dosklovata" a přimíchejte petrželovou nať. Směs přidejte k nakrájeným houskám, zalijte horkým mlékem, přidejte vejce a dobře promíchejte. Okořeňte, v případě potřeby přisypejte strouhanku a nechte 20 minut odstát. Navlhčenýma rukama tvarujte knedlíčky a vařte je asi 15 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, rozdělte na talíře a přelijte horkou polévkou.
Bramboračka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 střední brambory
* 80 g sušených hub
* 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
* 2 l vody
* 4 stroužky česneku
* 2 cibule
* 150 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 lžičku drceného kmínu
* 1 lžičku sušené majoránky
* sůl a pepřPostup:
Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla a na něm krátce osmahneme houby, přidáme malé kostičky zeleniny, pokrájenou cibuli a znovu krátce osmahneme. Pak směs zalijeme vodou, přidáme kostičky brambor, kmín, sůl a vaříme, až zelenina i houby změknou, podle potřeby doléváme vodu. V rendlíku rozpustíme zbytek másla, přidáme mouku a vymícháme zlatou jíšku, tou zahustíme polévku. Nakonec do bramboračky přidáme podle chuti majoránku, drcený česnek, sůl a pepř a krátce povaříme.
Chlebová
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,5 l vývaru
* 4 žloutky
* trošku oleje
* 2 lžíce másla
* 8 tenkých plátků tvrdšího chleba
* sůl a pepřPostup:
Na ohni přivedeme k varu vývar, rozdrobíme do něj 4 plátky chleba bez kůrky a necháme je rozvařit. Polévku zjemníme máslem a ochutíme solí a pepřem. Na oleji osmažíme zbylé plátky chleba a pak vejce. Polévku rozdělíme do misek a každou porci ozdobíme plátkem chleba a osmaženým vajíčkem.
Kulajda
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 velké brambory
* 2 l vody
* 60 g sušených hub
* 2 lžíce másla
* 2 vařená vejce
* 3 bobkové listy
* 1 lžičku celého nového koření
* 1 lžičku celého černého pepře
* svazek čerstvého kopru
* 250 ml sladké smetany ke šlehání
* 200 ml kysané smetany
* sůl
* 5 lžic hladké mouky
* trošku octaPostup:
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.
Česnečka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 střední brambory
* sůl
* 1,5 l vývaru
* 1 lžičku kmínu
* 2 vejce
* 6 stroužků česneku
* 2 lžíce sádla
* 4 plátky chleba
* 60 g tvrdého sýraPostup:
Ve větším hrnci povaříme ve vývaru doměkka kostky brambor s kmínem, až změknou. Přidáme do polévky vejce, 5 minut povaříme a dochutíme česnekem rozetřeným se solí. Na sádle opečeme topinky. Když je obrátíme, posypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme ho částečně rozpustit. Polévku podáváme s křupavou topinkou.