Bez čočky to na Nový rok zkrátka nejde. Pokud si příliš nepotrpíte na tu klasickou na kyselo, inspirujte se recepty slavných kuchařů. Třeba vás nadchne ta s vepřovou pečení Romana Pauluse nebo čočkový salát s pošírovaným vejcem podle Karolíny Kamberské.
Sice se říká, že na Nový rok bychom neměli jíst drůbeží maso, aby nám neuletělo štěstí, ale pokud těmto pověrám nevěříte, směle se pusťte do receptu Marcela Ihnačáka na dušenou čočku s křupavou kachničkou.
Dušená čočka s kachnou podle Marcela Ihnačáka

Dušená čočka se zeleninou a rajčaty, která je ochucena vinným octem a zjemněná máslem, je skvělou netradiční přílohou k pečené kachně. Nesmí chybět ani…celý článek
Modernizovanou verzi klasické čočky s kořenovou zeleninou vám přináší šéfkuchař Roman Paulus. Jeho čočka je zahuštěná francouzským máslem a ovoněná citronovou kůrou a chutná zkrátka dokonale jako příloha k závitkům z vepřové pečeně.
Čočka s vepřovou pečení Romana Pauluse

Čočka s kořenovou zeleninou zahuštěná francouzským máslem a ovoněná citronovou kůrou a čerstvou mátou chutná skvěle s vepřovými závitky.celý článek
Podobně klasický, ale současně moderní je i recept Zdeňka Pohlreicha na dušenou zelenou čočku s restovanou slaninou a mladou zeleninou. Šéfkuchař k ní doporučuje křepelčí vajíčka nahniličko, ale použít s klidným srdcem můžete i ta slepičí.
Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Vynikající zelená čočka s orestovanou slaninou, mrkví, česnekem, šalotkou a cherry rajčátky se podává s vajíčkem uvařeným nahniličko.celý článek
Čočku nemusíte jen dusit a podávat s vejcem, nebo uzeninou. Tato luštěnina se skvěle hodí i k přípravě čočkového salátu. Karolína Kamberská do něj přidává zkaramelizovanou cibulku, papriku a doporučuje jej podávat se ztraceným vejcem.
Čočkový salát podle Karolíny Kamberské

Čočkový salát se zkaramelizovanou cibulkou, žlutou a červenou paprikou a ovoněný čerstvými bylinkami podávejte se ztraceným vejcem.celý článek
Nevybrali jste si z receptů slavných kuchařů a dali byste si poctivou klasiku? Pak není nic snadnějšího, než pustit se do tradiční čočky na kyselo. S párkem a chlebem nemá chybu.
Novoroční čočka může mít mnoho dalších podob. Báječná je jako indický dhal se zázvorem a koriandrem, zapečená s ořechy, nebo například v podobě vegetariánských karbanátků.

Není čočka jako čočka. Pokud už vás nebaví ta nakyselo, vyzkoušejte červenou s vůní exotiky.celý článek
Pikantní čočka s hrachem a feferony

Čočka a hrách omaštěné sádlem, podávané se směsí na sádle orestované feferonky, cibule, papriky a uzeniny.celý článek
Novoroční čočka zapečená s ořechy

Čočka smíchaná se strouhankou a chilli kořením, s podušenou směsí z cibule, česneku, celeru a zapečená s ořechy, žampiony, petrželovou natí, rajským…celý článek

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek
Na co nesmíme zapomenout, je samozřejmě miska husté, horké a voňavé čočkové polévky. Po vánočním hodování přijde k chuti, protože vás skvěle zasytí, ale přesto vám z ní nebude těžko. Je jen na vás, jaký recept na čočkovou polévku si vyberete, jako svého favorita.

Hustá španělská čočková polévka s opečenou klobásou, mrkví, paprikou, rajčaty a brambory. Ochutíme česnekem, mletou paprikou, bobkovým listem a cayenským…celý článek
Netradiční řecká čočková polévka

Polévka z čočky v řeckém stylu ochucená chilli papričkami a rajčatovým protlakem. Ochutíme bobkovým listem.celý článek
Čočková polévka se sušenými švestkami

Čočka vařená se sušenými švestkami, zahuštěná jíškou a ochucená octem.celý článek

Polévku z čočky, zeleniny a masového vývaru doplníme slaninou a točeným salámem. Podáváme ji ve vydlabaných chlebových bochnících.celý článek