Čočkový salát podle Karolíny Kamberské
Čočkový salát se zkaramelizovanou cibulkou, žlutou a červenou paprikou a ovoněný čerstvými bylinkami podávejte se ztraceným vejcem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Čočku propláchněte studenou vodou a vsypte do hrnce. Přidejte tymián a rozmarýn, zalijte trojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu.
Vařte asi 25 minut, dokud čočka nezměkne, ale zůstane ještě pevná. Pak ji slijte a propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
V pánvi zahřejte polovinu oleje, vsypte nakrájenou cibuli a 5 – 10 minut ji opékejte doměkka.
Přidejte cukr, nechte ho rozpustit a po chvíli přilijte ocet. Chvíli povařte a stáhněte z ohně.
Zkaramelizovanou cibulku promíchejte v míse s čočkou, přidejte nakrájenou zeleninu, zbylý olej a osolte, opepřete a podle potřeby dochuťte citronovou šťávou a dalším octem. Dobře promíchejte.
Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr nebo petrželku a nechte odležet, než připravíte vejce.
Vroucí vodu v rendlíku osolte, pořádně okyselte octem a míchejte ve směru hodinových ručiček, aby se utvořil vír. Do víru nechte sklouznout jedno vyklepnuté vejce a vařte na velmi mírném ohni, dokud se vejce nezatáhne (pokud se nějaký bílek rozlije okolo a dělá cáry, přehrňte je opatrně přes vejce pomocí lžíce nebo vařečky), bílek nezpevní a žloutek zůstane tekutý – trvá to zhruba 3 – 5 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a vejce vložte do misky s chladnou vodou.
Postupně takto uvařte všechna vejce a podávejte je na čočkovém salátu, do kterého jste nakonec přidali salátové lístky.
Hodnotit recept: