- Foto: shutterstock.com5. ledna 2016 / 06:00I za pár korun dokážete vykouzlit spoustu báječných dobrot. Vyzkoušejte naše tipy na levná a vydatná jídla, která jsou navíc rychle hotová. 
- Sýrová omeleta  - * 6 vajec 
 * 1 cibuli
 * 2 lžíce vody
 * 5 lžic mléka
 * 50 g eidamu
 * hrst nasekaných bylinek (pažitku, petrželku, špenátové listy apod.)
 * sůl a mletý černý pepř
 * olej- Postup:- Vejce rozšlehejte s vodou a mlékem, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekané bylinky a cibuli a promíchejte. 
 Na pánvi rozpalte olej a smažte omelety.
- Bramborová pánev
   - * 1 kg brambor vařených ve slupce 
 * 1 pórek
 * 1 cibuli
 * 250 g šunky
 * 3 lžíce petrželové natě
 * sůl a mletý pepř
 * kmín
 * 4 lžíce másla- Postup:- Pórek očistěte a cibuli oloupejte. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Šunku pokrájejte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, šunku, pórek, cibuli. Podle chuti osolte, opepřete a pokmínujte. Za občasného obracení opékejte 20 až 25 minut. 
- Francouzský toast  - * 8 plátků bílého toustového chleba 
 * 4 plátky šunky
 * 4 plátky tučnějšího sýra
 * 2 až 3 rajčata
 * čerstvé zelené bylinky- Postup:- Na čtyři plátky toustového chleba navrstvěte vždy plátek šunky, plátek sýra a dvě kolečka rajčete. Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toustovači nebo troubě při 170 °C. Na talíři ozdobte zelenými bylinkami a rajčetem. 
- Květákové placičky
   - * 1 květák 
 * 2 vejce
 * 10 lžic polohrubé mouky
 * 10 lžic mléka
 * sůl a mletý bílý pepř
 * bylinky podle chuti
 * olej na smažení- Postup:- Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Zasyrova nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, mléko, žloutky a sníh ušlehaný z bílků, podle chuti osolte a opepřete. Rukama tvořte ze směsi placičky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami a tatarkou nebo s bramborovou kaší. Do směsi zkuste přidat i nasekané čerstvé bylinky, které máte rádi. 
- Drůbeží játra na cibulce
   - * 600 g drůbežích jater 
 * 2 velké cibule
 * 200 g slaniny
 * 2 lžíce hladké mouky (nebo solamylu)
 * 100 ml masového vývaru (bujon)
 * sůl a mletý černý pepř
 * kmín
 * 2 lžíce sádla nebo oleje- Postup:- Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra. Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte. Pokud chcete mít víc omáčky, přilejte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku provařte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami. 


 
         
         
         
         
           
           
           
         
        