- Foto: shutterstock.com5. ledna 2016 / 06:00
I za pár korun dokážete vykouzlit spoustu báječných dobrot. Vyzkoušejte naše tipy na levná a vydatná jídla, která jsou navíc rychle hotová.
Sýrová omeleta
* 6 vajec
* 1 cibuli
* 2 lžíce vody
* 5 lžic mléka
* 50 g eidamu
* hrst nasekaných bylinek (pažitku, petrželku, špenátové listy apod.)
* sůl a mletý černý pepř
* olejPostup:
Vejce rozšlehejte s vodou a mlékem, osolte a opepřete. Přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekané bylinky a cibuli a promíchejte.
Na pánvi rozpalte olej a smažte omelety.Bramborová pánev
* 1 kg brambor vařených ve slupce
* 1 pórek
* 1 cibuli
* 250 g šunky
* 3 lžíce petrželové natě
* sůl a mletý pepř
* kmín
* 4 lžíce máslaPostup:
Pórek očistěte a cibuli oloupejte. Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Šunku pokrájejte na nudličky, pórek a cibuli na kolečka. Na větší pánvi rozehřejte máslo, přidejte brambory, šunku, pórek, cibuli. Podle chuti osolte, opepřete a pokmínujte. Za občasného obracení opékejte 20 až 25 minut.
Francouzský toast
* 8 plátků bílého toustového chleba
* 4 plátky šunky
* 4 plátky tučnějšího sýra
* 2 až 3 rajčata
* čerstvé zelené bylinkyPostup:
Na čtyři plátky toustového chleba navrstvěte vždy plátek šunky, plátek sýra a dvě kolečka rajčete. Přiklopte druhým plátkem chleba a zapečte v toustovači nebo troubě při 170 °C. Na talíři ozdobte zelenými bylinkami a rajčetem.
Květákové placičky
* 1 květák
* 2 vejce
* 10 lžic polohrubé mouky
* 10 lžic mléka
* sůl a mletý bílý pepř
* bylinky podle chuti
* olej na smaženíPostup:
Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Zasyrova nahrubo nastrouhejte. Přidejte mouku, mléko, žloutky a sníh ušlehaný z bílků, podle chuti osolte a opepřete. Rukama tvořte ze směsi placičky a smažte je na pánvi na rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami a tatarkou nebo s bramborovou kaší. Do směsi zkuste přidat i nasekané čerstvé bylinky, které máte rádi.
Drůbeží játra na cibulce
* 600 g drůbežích jater
* 2 velké cibule
* 200 g slaniny
* 2 lžíce hladké mouky (nebo solamylu)
* 100 ml masového vývaru (bujon)
* sůl a mletý černý pepř
* kmín
* 2 lžíce sádla nebo olejePostup:
Játra očistěte, propláchněte, osušte a pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky, slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a orestujte na něm slaninu, dokud se nezačne mírně škvařit. Pak přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Nakonec přidejte játra. Maso nechte zatáhnout, pak opepřete a okořeňte kmínem. Restujte doměkka. Hotová játra osolte. Pokud chcete mít víc omáčky, přilejte do výpeku vývar a přidejte trochu hladké mouky nebo solamylu. Chvilku provařte. Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.