Domácí kuchyně Zdeňka Pohlreicha: Jaká jídla vaří šéf své rodině? | Recepty.Blesk.cz

Domácí kuchyně Zdeňka Pohlreicha: Jaká jídla vaří šéf své rodině?

  • Foto: shutterstock.com
    11ledna   2016  /  06:00

    Není pochyb, že Zdeněk Pohlreich mistrovsky ovládá nejrůznější světové kuchyně. Podle jeho slov ale lidi stejně nejvíce zajímá, co vaří doma, například svému synovi a ženě Zdeničce. Aby odpověděl jednou provždy, rozhodl se vydat novou kuchařku s výmluvným názvem Moje domácí kuchyně, ve které najdete přes 70 receptů – od předkrmů až po dezerty. My vám přinášíme malou ochutnávku, abyste mohli doma hodovat stejně jako slavný český šéfkuchař.

  • Rychlý kaldoun

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 kg kostí a odřezků z drůbeže

    * 200 g drůbežích drůbků

    * 4 l vody

    * 1 cibule překrojená napůl

    * 1 mrkev překrojená napůl

    * 1 řapík celeru překrojený napůl

    * 1 lžičku nového koření

    * 1 lžičku kuliček černého pepře

    * 2 lžíce másla

    * 2 lžíce hladké mouky

    * sůl

    * 100 g polévkových nudlí

    * 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky

     

    Postup:

    Do velkého hrnce vložte drůbeží kosti, odřezky a drůbky a zalijte 2 l studené vody. Tučnou kůži vynechte, aby polévka nebyla moc mastná. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a přiveďte k varu. Vzniklou pěnu sbírejte pomocí odpěňovačky. Do vývaru přidejte nové koření, jeden bobkový list a kuličky pepře a vařte, až maso změkne – zhruba 20 minut.

     

    Když je maso měkké, vývar přeceďte do jiného hrnce a tzv. založte kaldoun. V pánvičce rozehřejte máslo, vsypte mouku a míchejte, až vznikne zlatavá jíška. Vmíchejte ji do čirého vývaru, přidejte zbylý bobkový list a povařte na vysoký stupeň zhruba 20 minut. Mezitím nakrájejte uvařené maso a zeleninu na kostičky. Do jiného hrnce nalijte 2 l vody, osolte ji a přiveďte k varu. Vsypte nudle a uvařte je dle návodu na obalu. Sceďte a vsypte je do hotové polévky. Přidejte nakrájené maso a zeleninu, rozdělte do talířů a ozdobte petrželkou.

  • Hummus

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g cizrny

    * zhruba 1,5 l vody

    * sůl a čerstvě mletý pepř

    * 2 lžíce pasty tahini

    * šťávu z půlky citronu

    * 1 lžíci extra panenského olivového oleje

    * 1 lžičku mleté sladké papriky

    * 4 pita chleby

     

    Postup:

    Cizrnu vsypte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby byla ponořená. Nechte ji přes noc stát. Druhý den ji ve stejné vodě uvařte doměkka, trvá to dle druhu zhruba 45 minut. Cizrnu sceďte, ale vývar uchovejte. Rozmixujte ji s pár stroužky česneku dle chuti na hrubou pastu. Osolte, opepřete a přidejte pasu tahini a citronovou šťávu. Promixujte a podle potřeby přilijte trochu cizrnového vývaru, aby byla pasta krásně hladká.

     

    Hotový hummus naservírujte na talíř nebo do mělké misky.  Vytvořte v něm žlábek, vlijte do něj olivový olej a ozdobte mletou sladkou paprikou. Podávejte s opečeným pita chlebem nebo rovnou na pita chlebu.

  • Pasta s brokolicí a kousky lososa

    Foto: shutterstock.com

     Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 l vody

    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř

    * 300 g brokolice rozdělené na růžičky

    * 500 g těstovin tagliatele

    * 2 lžíce olivového oleje

    * 400 g lososa bez kůže nakrájeného na větší kousky

    * 2 lžíce másla

    * 1 lžičku extra panenského olivového oleje

     

    Postup:

    Do vroucí osolené vody vsypte růžičky brokolice. Po minutě je vylovte a do stejné vody vsypte těstoviny. Uvařte je dle návodu na obalu akorát na skus – al dente – a slijte. V pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte kousky lososa, osolte, opepřete a opečte dorůžova zhruba 3 minuty. Přidejte brokolici a opékejte ještě 2 minuty.

     

    Lososa s brokolicí přesypte do mísy a v prázdné pánvi rozehřejte máslo. Vsypte slité těstoviny, promíchejte, vraťte lososa a brokolici a prohřejte. Dle chuti osolte a podávejte zakápnuté extra panenským olivovým olejem.

  • Krůtí Cordon bleu

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 krůtí prsa (á 150 g)

    * 8 plátků šunky

    * 4 plátky ementálu

    * 100 g hladké mouky

    * 1 vejce

    * 100 g strouhanky

    * zhruba 300 ml rostlinného oleje

    Na salát:

    * 1 římský salát natrhaný na kousky

    * 3 lžíce extra panenského olivového oleje

    * šťávu z půlky citronu

    * mořskou sůl a čerstvě mletý pepř

     

    Postup:

    Na prsa položte potravinářskou fólii a naklepejte je přes ni hřbetem ruky nebo jemně paličkou. Fólii odstraňte a maso osolte. Poklaďte plátkem šunky, ementálu a opět šunky. Přeložte, naklepejte okraje, aby držely při sobě, a spojte.

     

    Troubu předehřejte na 150 °C. Do hlubokého talíře vsypte mouku, ve druhém rozšlehejte vidličkou vejce a do třetího nasypte strouhanku. Připravené krůtí kapsy obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. V hlubší pánvi rozehřejte tolik oleje, aby maso bylo ponořené, a zprudka ho osmažte z obou stran zhruba 4 minuty z každé strany.

     

    Kapsy odložte na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Maso vyskládejte do pekáče a nechte ještě 5 minut zapéct v troubě, aby se roztekl sýr uvnitř. Listy salátu zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte a opepřete. Rozdělte na talíře a podávejte s Cordon bleu.

  • Palačinky Crépes Suzette

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    Na těsto:

    * 250 ml polotučného mléka

    * 2 vejce

    * špetku soli

    * 140 g hladké mouky

    * zhruba 100 g másla na smažení

    Na omáčku:

    * 2 pomeranče

    * 100 g másla

    * 100 g třtinového cukru

    * 2 lžíce pomerančového likéru

     

    Postup:

    V mléce rozšlehejte metličkou vejce, osolte a vmíchejte mouku tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte je nejméně 20 minut odstát. Mezitím připravte omáčku. Pomeranče omyjte horkou vodou, osušte a oloupejte. Kůru nakrájejte na nudličky, šťávu vymačkejte. V pánvičce rozehřejte máslo, zasypte cukrem a míchejte, až se rozpustí a vznikne karamel. Zalijte pomerančovou šťávou, přidejte kůru a povařte zhruba 5 minut. Vlijte pomerančový likér a vypněte plotýnku.

     

    V jiné pánvi rozehřejte trochu másla. Těsto promíchejte naběračkou a jednu vlijte do pánve, rozprostřete je po celé ploše, opékejte na středním stupni zhruba 1 až 2 minuty, obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova. Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř a zakryjte je pokličkou, aby nevychladly. Palačinky postupně namočte do pomerančové omáčky, složte do trojúhelníku, položte na talíř a na závěr zalijte ještě zbylou omáčkou.

     

    Foto: Sevruga Další recepty na oblíbená jídla Zdeňka Pohlreicha najdete v jeho nejnovější kuchařce s názvem Moje domácí kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Sevruga v roce 2015.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz