- Foto: shutterstock.com9. ledna 2016 / 06:00
Noky, halušky, špecle či gnocchi, ať už se rozhodnete pro jakékoliv, jedno mají společné – jsou hned hotové a chutnají prostě báječně. Vyzkoušejte je ve variantě bez masa nebo si do nich přidejte kuřecí kousky či slaninu. Fantazii se meze nekladou!
Gnocchi s kuřetem a pestem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 750 g brambor
* 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
* 2 kuřecí prsa
* 1 cibuli
* 2 lžíce oleje
* 300 g zelených fazolek
* 100 g černých oliv bez pecky
* 150 g bazalkového pesta
* sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Ještě horké je oloupejte a protlačte lisem nebo najemno nastrouhejte. Postupně k nim přimíchávejte mouku, až vznikne měkké, hladké, dosud mírně lepivé těsto. Vyválejte z něj válečky silné jako palec a krájejte je po 3 cm. Každý kousek poválejte ukazovákem po vidličce, aby vznikly rýhy pro omáčku. Gnocchi (čte se ňoky) vařte ve vroucí osolené vodě, a až vyplavou, napočítejte do deseti a vytáhněte je. Na omáčku opečte na oleji cibuli, na kousky nakrájené maso, vhoďte pokrájené fazolky, podle potřeby podlijte vodou, osolte a opepřete. Přidejte olivy a vše promíchejte v míse s pestem a gnocchi.
Krupicové noky s bazalkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 150 g krupice
* 0,5 l mléka
* sůl, pepř
* 110 g másla
* 2 vejce
* 3 snítky bazalky
* 6 lžic parmazánu
Postup:
Na pánvi nejprve opražte krupici. V rendlíku zahřejte mléko s máslem, přisypávejte zvolna krupici a za neustálého míchání ji povařte. Nechte vychladnout. Až bude mít kaše pokojovou teplotu, vmíchejte do ní vejce, sůl, pepř, polovinu sýra a nadrobno nasekané lístky ze dvou snítek bazalky. Těsto nechte znovu alespoň půl hodiny odpočívat. Pak zahřejte v širokém hrnci osolenou vodu, dvěma lžícemi do ní pouštějte noky, vypněte plamen a nechte 10 minut táhnout. Pak noky děravou sběračkou vylovte, posypejte zbývající bazalkou a hoblinami parmazánu.
Halušky s brynzou a slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 750 g brambor typu C
* 1 vejce
* 250 až 300 g polohrubé mouky
* 200 g brynzy
* sůl, pepř
* hladkolistou petržel
* 200 g slaniny
Postup:
Brambory nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vymačkejte z nich tekutinu, přidejte k nim vejce, špetku soli a po částech přidávejte mouku. Těsto by mělo být řídké, aby se pak dalo protlačit haluškovým sítem. Na hrnec s vroucí osolenou vodou dejte síto, část těsta do něj nalijte a protlačujte přes oka vařečkou. Halušky budou za 5 minut vařené, vyberte je tedy děrovanou naběračkou a uvařte další várku. Pak opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Horké halušky promíchejte s brynzou a posypejte opečenou slaninou. Nakonec je můžete ozdobit najemno nasekanou hladkolistou petrželí.
Dýňové gnocchi se sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1/2 hrnku ricotty
* 1/2 hrnku dýňového pyré
* 1/2 hrnku strouhaného sýra + na posypání
* 1 žloutek
* 1 lžičku citronové kůry
* 1 lžičku soli
* 1 hrnek hladké mouky + na vál
* 3 lžíce másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 až 5 snítek tymiánu
* 2 lžíce balzamikového octa
Postup:
Smíchejte dýňové pyré s ricottou, žloutkem, sýrem, kůrou a solí. Pak prosejte mouku a po částech ji zapracujte do dýňové směsi. Těsto pak rozdělte na 4 díly, z každého vyválejte asi 3 cm silný váleček. Odkrajujte kousky a zlehka je překulte přes vidličku. Tak získají gnocchi varhánky, ve kterých lépe drží omáčka. Na větší pánvi rozpusťte máslo s olejem a gnocchi v něm opečte. Vyjměte je, vhoďte tymián, pak vlijte ocet, promíchejte s gnocchi a dejte je na talíř. Posypejte je sýrem a můžete podávat.
Špecle s houbami a kuřetem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g hladké mouky
* 5 vajec
* 1 zarovnanou lžičku soli
* asi 120 ml perlivé vody
* 3 lžíce másla
* 2 lžíce oleje
* 1 cibuli
* 500 g žampionů
* 2 kuřecí stehenní řízky
* 2 jarní cibulky
* 1 svazek hladkolisté petržele
* sůl
Postup:
Z mouky, vajec, minerálky a soli vypracujte tekutější těsto. Vlijte ho na prkénko a nožem postupně stírejte do vroucí osolené vody. Můžete ale použít i struhadlo s velkými oky nebo cedník na halušky. Až špecle vyplavou na povrch, vylovte je děrovanou naběračkou, dejte do cedníku a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo měknutí. Na oleji s máslem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, opečte na plátky nakrájené houby, a až zezlátnou, vyjměte je. Opečte na kousky nakrájené maso, pak vše včetně špeclí vraťte do pánve a krátce prohřejte. Na talíři pokrm ozdobte nasekanou petrželí nebo jarní cibulkou.