- Foto: shutterstock.com10. ledna 2016 / 06:00
Věčné dilema, jestli je lepší vanilková nebo čokoládová zmrzlina, určitě nevyřešíme. Daly bychom si totiž obě! Protože na zmrzlinu je ale moc zima, přinášíme vám recepty na lahodné moučníky z voňavé vanilky, které vás zahřejí v žaludku i u srdce. Který si získá to vaše?
Creme Brulée
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 600 ml smetany
* 100 g bílé čokolády
* 1 vanilkový lusk
* 6 žloutků
* 2 lžíce třtinového cukru
Postup:
Smetanu, čokoládu a vanilkový lusk dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila. Sejměte z ohně, vanilku nařízněte, dřeň vyškrabejte a nechte ji ještě deset minut v rendlíku. Pak lusk vyjměte. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
Žloutky utřete se dvěma lžícemi cukru do bílého krému a vmíchejte je ke smetaně. Směs rozdělte do čtyř zapékacích mističek. Ty postavte do pekáčku s vyšším okrajem a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 15 až 20 minut, dokud směs takzvaně nesedne.
Po upečení nechte zchladnout a uložte přes noc v lednici. Před podáváním posypejte každou mističku cukrem a dejte rozpustit pod gril. Servírujte až v momentě, kdy karamel na povrchu ztuhne.
Krupicový dezert s malinami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1500 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 15 lžic dětské krupičky
* 1 lžíci cukru
* sůl
* lístky tymiánu
* čerstvé maliny
* 1 lžičku másla
Postup:
Mléko nalijte do hrnce, mírně ho osolte, přidejte dřeň z vanilkového lusku a vše přiveďte k varu. Vsypejte krupičku a za opatrného, ovšem stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 10 minut. Hotovou kaši oslaďte a podle chuti ji omastěte máslem. Přidejte maliny, lístky tymiánu a dezert nechte ztuhnout. Před podáváním ho ještě pocukrujte.
Perník s vanilkovou omáčkou
Budete potřebovat (na i kulatou formu):
Na perník:
* 400 g hladké mouky
* 100 g tmavého cukru
* 2 lžíce medu
* 1 balení kypřicího prášku do perníku
* 1 lžíci kakaa
* 2 lžíce mletých ořechů
* 120 ml oleje
* 4 vejce
Na vanilkovou omáčku:
* 250 ml smetany
* 1/2 lžičky mleté vanilky
* 50 g bílé čokolády
Postup:
Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, med, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kakaem, mleté ořechy a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout na mřížce. Mezitím zahřejte smetanu, přidejte do ní nalámanou čokoládu a vanilku. Omáčku prohřívejte na mírném plameni. Před podáváním přelijte jednotlivé porce moučníku vanilkovou omáčkou.
Žemlovka z croissantů
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 croissanty
* 250 ml mléka
* 250 ml smetany
* 1 vanilkový lusk
* 3 vejce
* 50 g krupicového cukru
* 50 g rozinek
* 300 g třešní (kompotovaných)
* máslo
* 50 g nalámané čokolády
Postup:
Croissanty natrhejte na kusy, všechny potřete máslem a naskládejte je do zapékací mísy. Mléko smíchejte se smetanou, přidejte vejce, krupicový cukr, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný. Nakonec vmíchejte rozinky, vypeckované třešně, kousky čokolády a směsí přelijte croissanty v míse. Nechte je pár minut nasáknout, pak vložte žemlovku do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ji asi 40 minut dozlatova.