Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete | Recepty.Blesk.cz

Nezaměnitelná vůně vanilky: Dezerty, které si zamilujete

  • Foto: shutterstock.com
    10ledna   2016  /  06:00

    Věčné dilema, jestli je lepší vanilková nebo čokoládová zmrzlina, určitě nevyřešíme. Daly bychom si totiž obě! Protože na zmrzlinu je ale moc zima, přinášíme vám recepty na lahodné moučníky z voňavé vanilky, které vás zahřejí v žaludku i u srdce. Který si získá to vaše?

  • Creme Brulée

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 ml smetany

    * 100 g bílé čokolády

    * 1 vanilkový lusk

    * 6 žloutků

    * 2 lžíce třtinového cukru

     

    Postup:

    Smetanu, čokoládu a vanilkový lusk dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte, aby se čokoláda rozpustila. Sejměte z ohně, vanilku nařízněte, dřeň vyškrabejte a nechte ji ještě deset minut v rendlíku. Pak lusk vyjměte. Troubu předehřejte na 160 stupňů.

     

    Žloutky utřete se dvěma lžícemi cukru do bílého krému a vmíchejte je ke smetaně. Směs rozdělte do čtyř zapékacích mističek. Ty postavte do pekáčku s vyšším okrajem a nalijte do něj vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky misek. Pečte 15 až 20 minut, dokud směs takzvaně nesedne.

     

    Po upečení nechte  zchladnout a uložte přes noc v lednici. Před podáváním posypejte každou mističku cukrem a dejte rozpustit pod gril. Servírujte až v momentě, kdy karamel na povrchu ztuhne.

  • Krupicový dezert s malinami

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1500 ml mléka

    * 1 vanilkový lusk

    * 15 lžic dětské krupičky

    * 1 lžíci cukru

    * sůl

    * lístky tymiánu

    * čerstvé maliny

    * 1 lžičku másla

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, mírně ho osolte, přidejte dřeň z vanilkového lusku a vše přiveďte k varu. Vsypejte krupičku a za opatrného, ovšem stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 10 minut. Hotovou kaši oslaďte a podle chuti ji omastěte máslem. Přidejte maliny, lístky tymiánu a dezert nechte ztuhnout. Před podáváním ho ještě pocukrujte.

  • Perník s vanilkovou omáčkou


    Budete potřebovat (na i kulatou formu):

     

    Na perník:

    * 400 g hladké mouky

    * 100 g tmavého cukru

    * 2 lžíce medu

    * 1 balení kypřicího prášku do perníku

    * 1 lžíci kakaa

    * 2 lžíce mletých ořechů

    * 120 ml oleje

    * 4 vejce

     

    Na vanilkovou omáčku:

    * 250 ml smetany

    * 1/2 lžičky mleté vanilky

    * 50 g bílé čokolády

     

    Postup:

    Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, med, mouku smíchanou s perníkovým práškem a kakaem, mleté ořechy a umíchejte hladké těsto. Nalijte ho do máslem vymazané kulaté formy. Perník pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení ho nechte vychladnout na mřížce. Mezitím zahřejte smetanu, přidejte do ní nalámanou čokoládu a vanilku. Omáčku prohřívejte na mírném plameni. Před podáváním přelijte jednotlivé porce moučníku vanilkovou omáčkou.

  • Žemlovka z croissantů

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 croissanty

    * 250 ml mléka

    * 250 ml smetany

    * 1 vanilkový lusk

    * 3 vejce

    * 50 g krupicového cukru

    * 50 g rozinek

    * 300 g třešní (kompotovaných)

    * máslo

    * 50 g nalámané čokolády

     

     

    Postup:

    Croissanty natrhejte na kusy, všechny potřete máslem a naskládejte je do zapékací mísy. Mléko smíchejte se smetanou, přidejte vejce, krupicový cukr, semínka z vanilkového lusku i lusk samotný. Nakonec vmíchejte rozinky, vypeckované třešně, kousky čokolády a směsí přelijte croissanty v míse. Nechte je pár minut nasáknout, pak vložte žemlovku do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ji asi 40 minut dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Politika

Hilšer překvapil, v Senátu posílí Starosty.…

Marek Hilšer oproti původním spekulacím neposílí menší senátorský klub právníka Václava Lásky, ale…

celý článek »