- Sýrová omeleta s rajčaty je rychlá, ale opravdu chutná.Foto: shutterstock.com13. prosince 2015 / 06:00
Nevíte, kam dřív skočit, pečete cukroví, myjete okna, uklízíte, nakupujete dárky, zkrátka máte plnou hlavu předvánočních příprav, a když se večer unavená konečně na minutu posadíte do křesla, rodina se ještě dožaduje teplé večeře? I to se dá vyřešit. Přinášíme vám pět receptů na rychlá jídla, která klidně může připravit třeba manžel, partner nebo starší děti.
Sýrová omeleta s rajčaty
- 4 lžičky másla
- 4 velká zralá rajčata
- čerstvé bylinky podle chuti (tymián, bazalka, oregano, petrželka, …), případně sušené
- 100 g sýra podle chuti (může být gouda, parmazán, ale i feta nebo mozzarella)
- 8 vajíček
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
Postup:
V míse našlehejte vajíčka se smetanou, solí a pepřem. Přidejte najemno pokrájená rajčata a nasekané čerstvé bylinky (nebo trochu sušených). Na pánvi rozehřejte jednu lžičku másla, nalijte na ni třetinu směsi a rozlijte ji po celé pánvi. Směs několikrát odhrňte ode dna, aby se i ta horní ještě tekutá vajíčka dostala dolů. Pak omeletu nechte na velmi mírném plameni pod pokličkou tuhnout přibližně další 3 minuty. Poté ji zkuste na okrajích nadzvednout dřevěnou špachtlí, posypejte strouhaným sýrem a přeložte. Hotovou omeletu přesuňte na talíř, posypejte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.Náš tip:
Do omelety můžeme dát i plátek šunky nebo opečenou slaninu.Bramborové gnochci s kuřecím masem a špenátem
Ingredience:
- 1 balení bramborových gnocchi
- 400 g čerstvého listového špenátu (použít můžete i mražený)
- 500 g kuřecího masa
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1 šlehačka
- olej
- sůl
- pepř
- podle chuti sušené bylinky
- parmazán
Postup:
Na rozehřátém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte na menší kousky pokrájené kuřecí maso a osmažte ho. Mezitím si dejte do hlubšího hrnce vařit vodu na noky. Po dosažení bodu varu vodu osolte, vsypejte gnocchi, promíchejte a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. K hotovému kuřecímu masu přidejte prolisovaný česnek a špenát. Krátce zasmažte a zalijte smetanou. Vše povařte. Nakonec přidejte uvařené noky a pořádně promíchejte. Podávejte posypané parmazánem.Náš tip:
Pokud nemáte rádi špenát, můžete do omáčky přidat například nastrouhanou nivu.Voňavý pikantní bramborák s červenou čočkou
Ingredience:
- 500 g brambor
- 150 g červené čočky
- 120 g polohrubé mouky
- 1 cibule
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl
- olej na smažení
Na omáčku:
- 150 ml bílého jogurtu
- 150 ml zakysané smetany
- 4 jarní cibulky s natí
- 80 g čerstvého listového špenátu
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky chilli papriky
- sůl
- olej
Postup:
Uvařte si brambory ve šlupce. Mezitím nasypejte čočku do vroucí vody, zvolna ji asi 10 minut povařte, pak ji sceďte, propláchěte studenou vodou a nechte ji odkapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli, nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijte do bramboráků) a krátce opečte. Přidejte nakrájené listy špenátu a míchejte, dokud špenát nezměkne. Směs přeložte do misky a nechte vychladnout. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolte a opatrně promíchejte. Bílé části cibulek očistěte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta udělejte osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkněte dvě čtvrtky cibulek a placky opečte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu s kořením přimíchejte jogurt a zakysanou smetanu, omáčku podle chuti přisolte a podávejte s horkými bramboráky.Zapečený kuskus s brokolicí
Ingredience:
- 150 g kuskusu
- 1 brokolice
- 150 g sýru
- 2 vejce
- 300 ml zeleninového vývaru
- lžička jedlé sody
Postup:
Kuskus v hrnci zalijte vroucím vývarem a nechte ho odstát. Brokolici nakrájejte na růžičky a pět minut ji povařte ve vodě s jedlou sodou, aby neztratila barvu. Brokolici slijte, přidejte ke kuskusu, vmíchejte polovinu nahrubo nastrouhaného sýru, osolte, opepřete a promíchejte. Směs zarovnejte do pekáčku, posypte zbytkem nastrouhaného sýru a dejte vše zapéct do trouby při 180 stupních Celsia na zhruba 10 minut.Náš tip:
Pokud máte pocit, že bez masa to není ono, do kuskusu můžete přidat ještě na pánvičce narychlo osmažené na kousky nakrájené kuřecí maso. A jestli nemáte v oblibě brokolici, nahraďte ji třeba kukuřicí.Bramborový salát s tuňákem a černými olivami
Ingredience:
- 800 g brambor
- 400 g tuňáka v oleji
- 1 cibule
- 4 natvrdo uvařená vajíčka
- 100 g sušených rajčat v oleji
- černé (nebo zelené) olivy podle chuti
- 1 citron
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce vinného octa
- sůl
- pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte je, ochlaďte pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte nakrájené brambory s cibulí, přisypejte opláchnuté olivy, nakrájená sušená rajčata a tuňáka. Podle chuti osolte a opepřete.
Připravte si zálivku z citronové šťávy, olivového oleje a vinného octa, dochuťte solí a pepřem. Salát v míse přelijte zálivkou a dobře promíchejte. Servírovat můžete na listech listového nebo ledového salátu. Na vrch dejte na čtvrtiny pokrájené natvrdo uvařené vajíčko.