Předvánoční rychlovky: Inspirujte se recepty na večeře do 30 minut | Recepty.Blesk.cz

Předvánoční rychlovky: Inspirujte se recepty na večeře do 30 minut

  • Sýrová omeleta s rajčaty je rychlá, ale opravdu chutná.
    Sýrová omeleta s rajčaty je rychlá, ale opravdu chutná.
    Foto: shutterstock.com
    13prosince   2015  /  06:00

    Nevíte, kam dřív skočit, pečete cukroví, myjete okna, uklízíte, nakupujete dárky, zkrátka máte plnou hlavu předvánočních příprav, a když se večer unavená konečně na minutu posadíte do křesla, rodina se ještě dožaduje teplé večeře? I to se dá vyřešit. Přinášíme vám pět receptů na rychlá jídla, která klidně může připravit třeba manžel, partner nebo starší děti.

  • Sýrová omeleta s rajčaty

    Sýrová omeleta
    Ingredience (pro 3 až 4 osoby):


    • 4 lžičky másla
    • 4 velká zralá rajčata
    • čerstvé bylinky podle chuti (tymián, bazalka, oregano, petrželka, …), případně sušené
    • 100 g sýra podle chuti (může být gouda, parmazán, ale i feta nebo mozzarella)
    • 8 vajíček
    • 4 lžíce smetany
    • sůl
    • pepř


    Postup:
    V míse našlehejte vajíčka se smetanou, solí a pepřem. Přidejte najemno pokrájená rajčata a nasekané čerstvé bylinky (nebo trochu sušených). Na pánvi rozehřejte jednu lžičku másla, nalijte na ni třetinu směsi a rozlijte ji po celé pánvi. Směs několikrát odhrňte ode dna, aby se i ta horní ještě tekutá vajíčka dostala dolů. Pak omeletu nechte na velmi mírném plameni pod pokličkou tuhnout přibližně další 3 minuty. Poté ji zkuste na okrajích nadzvednout dřevěnou špachtlí, posypejte strouhaným sýrem a přeložte. Hotovou omeletu přesuňte na talíř, posypejte nasekanou zelenou petrželkou a doplňte čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.


    Náš tip:
    Do omelety můžeme dát i plátek šunky nebo opečenou slaninu.

  • Bramborové gnochci s kuřecím masem a špenátem

    ...

    Ingredience:


    • 1 balení bramborových gnocchi
    • 400 g čerstvého listového špenátu (použít můžete i mražený)
    • 500 g kuřecího masa
    • 1 stroužek česneku
    • 1 cibule
    • 1 šlehačka
    • olej
    • sůl
    • pepř
    • podle chuti sušené bylinky
    • parmazán 


    Postup:
    Na rozehřátém oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte na menší kousky pokrájené kuřecí maso a osmažte ho. Mezitím si dejte do hlubšího hrnce vařit vodu na noky. Po dosažení bodu varu vodu osolte, vsypejte gnocchi, promíchejte a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. K hotovému kuřecímu masu přidejte prolisovaný česnek a špenát. Krátce zasmažte a zalijte smetanou. Vše povařte. Nakonec přidejte uvařené noky a pořádně promíchejte. Podávejte posypané parmazánem.

    Náš tip:
    Pokud nemáte rádi špenát, můžete do omáčky přidat například nastrouhanou nivu.

  • Voňavý pikantní bramborák s červenou čočkou

    Bramboráky trochu jinak

    Ingredience:


    • 500 g brambor
    • 150 g červené čočky
    • 120 g polohrubé mouky
    • 1 cibule
    • 1 lžička kari koření
    • 1 lžička mletého koriandru
    • sůl
    • olej na smažení


    Na omáčku:


    • 150 ml bílého jogurtu
    • 150 ml zakysané smetany
    • 4 jarní cibulky s natí
    • 80 g čerstvého listového špenátu
    • 4 stroužky česneku
    • 1 lžička kari koření
    • ½ lžičky kurkumy
    • ½ lžičky chilli papriky
    • sůl
    • olej


    Postup:
    Uvařte si brambory ve šlupce. Mezitím nasypejte čočku do vroucí vody, zvolna ji asi 10 minut povařte, pak ji sceďte, propláchěte studenou vodou a nechte ji odkapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli, nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijte do bramboráků) a krátce opečte. Přidejte nakrájené listy špenátu a míchejte, dokud špenát nezměkne. Směs přeložte do misky a nechte vychladnout. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolte a opatrně promíchejte. Bílé části cibulek očistěte a nakrájejte podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta udělejte osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkněte dvě čtvrtky cibulek a placky opečte z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu s kořením přimíchejte jogurt a zakysanou smetanu, omáčku podle chuti přisolte a podávejte s horkými bramboráky.

  • Zapečený kuskus s brokolicí


    ...

    Ingredience:


    • 150 g kuskusu
    • 1 brokolice
    • 150 g sýru
    • 2 vejce
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • lžička jedlé sody


    Postup:
    Kuskus v hrnci zalijte vroucím vývarem a nechte ho odstát. Brokolici nakrájejte na růžičky a pět minut ji povařte ve vodě s jedlou sodou, aby neztratila barvu. Brokolici slijte, přidejte ke kuskusu, vmíchejte polovinu nahrubo nastrouhaného sýru, osolte, opepřete a promíchejte. Směs zarovnejte do pekáčku, posypte zbytkem nastrouhaného sýru a dejte vše zapéct do trouby při 180 stupních Celsia na zhruba 10 minut.

     

    Náš tip:
    Pokud máte pocit, že bez masa to není ono, do kuskusu můžete přidat ještě na pánvičce narychlo osmažené na kousky nakrájené kuřecí maso. A jestli nemáte v oblibě brokolici, nahraďte ji třeba kukuřicí.

  • Bramborový salát s tuňákem a černými olivami



    Ingredience:


    • 800 g brambor
    • 400 g tuňáka v oleji
    • 1 cibule
    • 4 natvrdo uvařená vajíčka
    • 100 g sušených rajčat v oleji
    • černé (nebo zelené) olivy podle chuti
    • 1 citron
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 3 polévkové lžíce vinného octa
    • sůl
    • pepř


    Postup:
    Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte je, ochlaďte pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte nakrájené brambory s cibulí, přisypejte opláchnuté olivy, nakrájená sušená rajčata a tuňáka. Podle chuti osolte a opepřete.
    Připravte si zálivku z citronové šťávy, olivového oleje a vinného octa, dochuťte solí a pepřem. Salát v míse přelijte zálivkou a dobře promíchejte. Servírovat můžete na listech listového nebo ledového salátu. Na vrch dejte na čtvrtiny pokrájené natvrdo uvařené vajíčko.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »