- Foto: shutterstock.com18. července 2015 / 06:00
K letním večerům patří romantika táboráku. Ať už jedete na chalupu nebo jen na víkend do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit věnec kvalitních špekáčků. A vyzkoušejte je – kromě klasického opékání – připravit i jinak. Hotovo budete mít za pouhou půlhodinu!
Buřty na pivě
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 8 špekáčků
* 2 středně velké cibule
* 6 stroužků česneku
* 200 ml tmavého piva
* 1 lžíci medu
* 5 lžic kečupu
* sůl
Postup:
Každý špekáček podélně rozkrojte tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymažte prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli a poklaďte plátky cibule. Takto připravené je naskládejte do zapékací mísy nebo menšího pekáčku.
Med rozmíchejte s kečupem, přilijte tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte na špekáčky. Dejte péct do trouby asi na 25 minut.
Podávejte s čerstvým chlebem.Utopenci
Budete potřebovat (na 1 velkou sklenici):
* 4 až 6 špekáčků
* 3 červené cibule
* 1 lžičku mletého pepře
Na nálev:
* 200 ml vody
* 100 ml octa
* 1 lžičku cukru krupice
* sůl
Postup:
Do půllitrové sklenice dávejte vrstvu špekáčků nakrájených na kolečka, vrstvu červené cibule pokrájené na kolečka, ochuťte pepřem a postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Zalijte studeným nálevem, který připravíte tak, že do vody přidáte ocet, cukr, sůl, pepř a dobře promícháte. Dejte na 24 hodin proležet do lednice. Takto připravení utopenci vydrží v lednici až tři dny.
Špekáčky v těstíčku
Budete potřebovat (pro 8 osob):
* 300 g listového těsta
* 8 špekáčků (vídeňských párků nebo jiných tenkých párků)
* 4 středně velké mrkve
* 4 stonky řapíkatého celeru
* vejce na potření
* strouhaný tvrdý sýr na posypání
* mouku na vál
Postup:
Do vroucí osolené vody dejte očištěnou, podélně překrojenou mrkev, přidejte na stejně dlouhé kousky nakrájený řapíkatý celer. Měkkou zeleninu sceďte. Špekáčky (párky) na krajích nařízněte. Listové těsto tence rozválejte na pomoučeném vále a rádýlkem nakrájejte na asi 5 cm široké pruhy. Do každého pruhu zabalte špekáček (párek), mrkev a celer. Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sýrem. Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).
Špízová rychlovka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 špekáčky
* červenou papriku
* žlutou papriku
* 2 střední cibule
* 8 menších brambor
* sůl
* hladkou mouku na obalení
* sádlo nebo olej
Postup:
Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly skoro hotové. Špekáčky napařte nebo krátce povařte. Obalte je v mouce a opečte na sádle nebo na oleji. Nechte je vychladnout a potom je nakrájejte na silnější kolečka. Papriku a cibuli nakrájejte na větší kousky. Brambory na půlky nebo na čtvrtky, podle velikosti. Kolečka špekáčků, brambory, cibuli a papriky střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly. Špízy vložte na chvíli na (pod) rozpálený gril. Podávejte s pečivem a jogurtovou nebo majonézovou omáčkou.
Bramborový guláš
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1 kg brambor
* 2 lžíce mleté sladké papriky
* 100 ml oleje
* 300 g špekáčků
* 1 lžíci hladké mouky
* 1 lžičku mletého kmínu
* smetanu nebo mléko
* majoránku (1 lžíci)
* 2 cibule
* sůl
Postup:
Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (ale není nutně potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka. Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodou a dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit. Před podáváním dochuťte podle potřeby.
Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotný.Špekáčkový salát
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 špekáčky
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 1 červenou cibuli
* 1 bílou cibuli
* 8 cherry rajčat
* 1 zelenou papriku
* 1 žlutou papriku
* 1/4 ledového salátu
* 1 lžíci olivového oleje
* šťávu z 1 citronu (nebo ocet)
* čerstvě drcený pepř
* sůl
Postup:
Oloupané špekáčky nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy a zalijte polovinou citronové šťávy nebo octem. Přidejte na drobné kousky natrhaný salát, na kolečka nakrájené cibule, na jemné proužky rozkrájené papriky a rozpůlená rajčata. Osolte, opepřete, zalijte olejem a zbylou citronovou šťávou. Zlehka promíchejte a ozdobte na čtvrtky nakrájenými vejci. Podávejte s chlebem.
Zapečené brambory se zelím a klobásou
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 700 g brambor
* 1 balení kysaného zelí
* 6 špekáčků
* 1 kelímek smetany, pepř
* sůl
Postup:
Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé udělejte se špekáčky. Klaďte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobásu. Posolte a opepřete. Postup opakujte, dokud se nespotřebují dané suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby.