Podlehněte špekáčkům: Jsou levné, rychlé a vynikající | Recepty.Blesk.cz

Podlehněte špekáčkům: Jsou levné, rychlé a vynikající

  • Foto: shutterstock.com
    18července   2015  /  06:00

    K letním večerům patří romantika táboráku. Ať už jedete na chalupu nebo jen na víkend do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit věnec kvalitních špekáčků. A vyzkoušejte je – kromě klasického opékání – připravit i jinak. Hotovo budete mít za pouhou půlhodinu!

  • Buřty na pivě

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Buřty na pivě

    * 8 špekáčků

    * 2 středně velké cibule

    * 6 stroužků česneku

    * 200 ml tmavého piva

    * 1 lžíci medu

    * 5 lžic kečupu

    * sůl

     

    Postup:

    Každý špekáček podélně rozkrojte tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymažte prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli a poklaďte plátky cibule. Takto připravené je naskládejte do zapékací mísy nebo menšího pekáčku.
    Med rozmíchejte s kečupem, přilijte tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte na špekáčky. Dejte péct do trouby asi na 25 minut.
    Podávejte s čerstvým chlebem.

  • Utopenci



    Budete potřebovat (na 1 velkou sklenici):

    Utopenci

    * 4 až 6 špekáčků

    * 3 červené cibule

    * 1 lžičku mletého pepře

    Na nálev:

    * 200 ml vody

    * 100 ml octa

    * 1 lžičku cukru krupice

    * sůl

     

    Postup:

    Do půllitrové sklenice dávejte vrstvu špekáčků nakrájených na kolečka, vrstvu červené cibule pokrájené na kolečka, ochuťte pepřem a postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Zalijte studeným nálevem, který připravíte tak, že do vody přidáte ocet, cukr, sůl, pepř a dobře promícháte. Dejte na 24 hodin proležet do lednice. Takto připravení utopenci vydrží v lednici až tři dny.

  • Špekáčky v těstíčku



    Budete potřebovat (pro 8 osob): Špekáčky v těstíčku

    * 300 g listového těsta

    * 8 špekáčků (vídeňských párků nebo jiných tenkých párků)

    * 4 středně velké mrkve

    * 4 stonky řapíkatého celeru

    * vejce na potření

    * strouhaný tvrdý sýr na posypání

    * mouku na vál

     

    Postup:

    Do vroucí osolené vody dejte očištěnou, podélně překrojenou mrkev, přidejte na stejně dlouhé kousky nakrájený řapíkatý celer. Měkkou zeleninu sceďte. Špekáčky (párky) na krajích nařízněte. Listové těsto tence rozválejte na pomoučeném vále a rádýlkem nakrájejte na asi 5 cm široké pruhy. Do každého pruhu zabalte špekáček (párek), mrkev a celer. Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sýrem. Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).

  • Špízová rychlovka



    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Špízová rychlovka

    * 4 špekáčky

    * červenou papriku

    * žlutou papriku

    * 2 střední cibule

    * 8 menších brambor

    * sůl

    * hladkou mouku na obalení

    * sádlo nebo olej

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly skoro hotové. Špekáčky napařte nebo krátce povařte. Obalte je v mouce a opečte na sádle nebo na oleji. Nechte je vychladnout a potom je nakrájejte na silnější kolečka. Papriku a cibuli nakrájejte na větší kousky. Brambory na půlky nebo na čtvrtky, podle velikosti. Kolečka špekáčků, brambory, cibuli a papriky střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly. Špízy vložte na chvíli na (pod) rozpálený gril. Podávejte s pečivem a jogurtovou nebo majonézovou omáčkou.

  • Bramborový guláš



    Budete potřebovat (pro 6 osob): Bramborový guláš

    * 1 kg brambor

    * 2 lžíce mleté sladké papriky

    * 100 ml oleje

    * 300 g špekáčků

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžičku mletého kmínu

    * smetanu nebo mléko

    * majoránku (1 lžíci)

    * 2 cibule

    * sůl

     

    Postup:

    Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (ale není nutně potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka. Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodou a dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit. Před podáváním dochuťte podle potřeby.
    Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotný.

  • Špekáčkový salát



    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Špekáčkový salát

    * 4 špekáčky

    * 4 vejce uvařená natvrdo

    * 1 červenou cibuli

    * 1 bílou cibuli

    * 8 cherry rajčat

    * 1 zelenou papriku

    * 1 žlutou papriku

    * 1/4 ledového salátu

    * 1 lžíci olivového oleje

    * šťávu z 1 citronu (nebo ocet)

    * čerstvě drcený pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Oloupané špekáčky nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy a zalijte polovinou citronové šťávy nebo octem. Přidejte na drobné kousky natrhaný salát, na kolečka nakrájené cibule, na jemné proužky rozkrájené papriky a rozpůlená rajčata. Osolte, opepřete, zalijte olejem a zbylou citronovou šťávou. Zlehka promíchejte a ozdobte na čtvrtky nakrájenými vejci. Podávejte s chlebem.

  • Zapečené brambory se zelím a klobásou

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Zapečené brambory se zelím a klobásou

    * 700 g brambor

    * 1 balení kysaného zelí

    * 6 špekáčků

    * 1 kelímek smetany, pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé udělejte se špekáčky. Klaďte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobásu. Posolte a opepřete. Postup opakujte, dokud se nespotřebují dané suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Přiznání Ladislava Freje: Kvůli dětem u…

Za svou kariéru vystřídal desítky rolí v televizi i v divadle a také celou řadu žen. Ženatý byl Ladislav…

celý článek »

Události

Jakub si po smrti rodiny pořídil „vlky“,…

Existují milovníci zvířat a pak existují skutečně velcí milovníci zvířat. Jedním z nich je armádní…

celý článek »

VIP sport

Drsný pád nejlepšího českého skejťáka: Zakousl…

Bojuje o tom, aby se příští rok nominoval na olympijské hry. Nejlepší český skateboardista Maxim…

celý článek »