- Foto: David Háva22. listopadu 2015 / 06:00
Nevíte, kam dřív skočit, a přesto se rodina dožaduje večeře na vidličku? Inspirujte se našimi redakčními tipy na teplé večeře, u kterých nestrávíte déle než půl hodiny. Takhle to děláme my, když není času nazbyt.
Kuřecí řízečky
Foto: David Háva Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g kuřecích prsních řízků
* 200 g nastrouhaného sýra (ementál, gouda)
* hladkou mouku
* 2 vejce
* trochu mléka
* sůl
* olej na smažení
Postup:
Maso nakrájejte na menší kousky a lehce je osolte. Vejce dejte do misky, rozšlehejte je, přidejte k nim trochu mléka a strouhaný sýr. Vše rozmíchejte, aby vzniklo těstíčko. Kuřecí kousky obalujte nejdříve v mouce a pak v těstíčku. Ihned je vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Podávejte se šťouchanými bramborami, s mrkví a salátem.
Knedlíky s vajíčkem
Foto: David Háva Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 šišku domácího kynutého knedlíku
* 4 vejce
* sůl, pepř
* 1 lžíci sádla
* 1 cibuli
Na salát:
* 1 salátovou okurku
* 1 malou cibuli
* 1 malý svazek kopru
* sůl, pepř, cukr, ocet
Postup:
Knedlík nakrájejte na kostičky a na sádle je důkladně opečte, aby byly pěkně křupavé. Přidejte najemno nasekanou cibuli a ještě chvilku opékejte. Pak přidejte rozklepnutá vajíčka, promíchejte, osolte, opepřete – a je hotovo. Okurku nastrouhejte na hrubém struhadle. Z trošky vody, octa, cukru, soli a pepře připravte zálivku. Nakonec do salátu přidejte nasekaný kopr a podávejte.
Bleskové zapečené těstoviny
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 balení těstovin
* 2 konzervy loupaných rajčat
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 250 g tvrdého sýra
* 500 g mletého masa
* sůl, pepř, cukr
* olej na smažení
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Současně na pánev nalijte trochu oleje, orestujte nakrájenou cibulku, přihoďte maso a nechte chvíli opékat. Vmíchejte prolisované stroužky česneku, vyklopte konzervy loupaných rajčat a omáčku chvíli povařte. Osolte ji, opepřete a podle chuti oslaďte. Pak vše promíchejte s těstovinami, hoďte do pekáčku, pořádně zasypejte sýrem a dejte zapéct.
Těstoviny se špenátem
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g cibule
* 1 balení těstovin
* 3 lžíce másla
* 1 lžíci třtinového cukru
* 500 g listového špenátu
* 150 g ovčího sýra
Postup:
Cibuli nakrájejte a orestujte na másle. Pak ji zasypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přihoďte špenát a nechte ho zavadnout. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu a ve velké míse je promíchejte s cibulovou směsí. Každou porci dozdobte nastrouhaným sýrem a podávejte.
Tortilla s dipem
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 tortilly
* 1 plechovku tmavých fazolí
* 100 g eidamu
* 1 avokádo
* 1 měkké rajče
* sůl, pepř
* pár kapek citronu
Postup:
Tortillu hoďte na rozpálenou pánev a opečte ji nasucho. Rozložte na ni plátky sýra, přidejte polovinu fazolí a po jedné až dvou minutách přidejte navrch další tortillu. Pánev přiklopte a stáhněte plamen. Za další minutu až dvě stáhněte ze sporáku, odejměte pokličku, shora tortilly na chvíli zatěžte (používám prkénko), aby se spekly. Takto připravte i druhou porci. Na guacamole vydlabejte avokádo a rozmačkejte ho. Přidejte na kousky nakrájený vnitřek rajčete, zakapejte citronem, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte. Tortilly nakrájejte na trojúhelníčky (jako malé kousky pizzy) a podávejte s dipy.