- Foto: shutterstock.com29. srpna 2015 / 06:00Jsou ryby na vašem stole vzácností? Můžete to napravit. Ideální jsou čerstvé, ale skvělé pochoutky připravíte i z mrazených. Ryba je rychle hotová, má lahodnou chuť a je skvělá právě v těchto teplých dnech, protože nezatíží váš žaludek. Potrpíte si na tresku, nebo dáte raději přednost českému kapru? 
- Kapří polévka  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 1,5 l rybího vývaru 
 * 300 g vařeného kapra
 * 200 g kořenové zeleniny
 * 1 cibuli
 * 1 pórek
 * 3 stroužky česneku
 * 2 lžíce ostrého kečupu
 * šťávu z jednoho citronu
 * 150 g vlasových nudlí
 * petrželovou nať
 * mletý pepř, sůl
 * olej- Postup:- Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a chvíli povařte. Do polévky vložte uvařené kousky kapra, prolisovaný česnek, kečup a přilijte citronovou šťávu. Nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a hotové přidejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem, posypejte petrželovou natí a podávejte. 
- Rybí perkelt  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 800 g rybích filetů 
 * 4 cibule
 * 6 lžic oleje
 * 100 ml zakysané smetany
 * mletou papriku
 * sůl, pepř- Postup:- Očištěné filety osolte a nakrájejte na větší kusy. Cibuli nasekejte najemno a osmažte na polovičním množství oleje. Potom přidejte rybu, zbytek oleje, podlijte trochou vody a duste doměkka. Asi pět minut před dovařením posypejte paprikou, ochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, nejlépe se širokými nudlemi. Servírujte s kopečkem zakysané smetany. 
- Pstruh po mlynářsku  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 4 vykuchané pstruhy 
 * šťávu z jednoho citronu
 * 80 g másla
 * 50 g polohrubé mouky
 * nasekanou petrželovou nať
 * sůl, pepř- Postup:- Pstruhy důkladně omyjte vně i zevnitř. Potřete je citronovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na pánvi rozpusťte máslo a pstruhy po obou stranách opečte dozlatova. Vyjměte je na mísu a posypejte petrželovou natí. Podávejte je s vařenými bramborami a na – na másle podušeném – špenátu. 
- Páj s lososem a špenátem  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 300 g lososa bez kůže 
 * 600 g špenátových listů nebo 300 g mrazeného špenátu
 * 250 ml mléka
 * 200 g smetanového sýra nebo žervé
 * 4 vejce
 * 1 cibuli
 * šťávu z jednoho citronu
 * máslo- *listové těsto 
 * sůl- Postup:- Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji, přidejte špenát, poduste, osolte, opepřete a nechte mírně vychladnout. Žloutky smíchejte s třetinou mléka a přidejte do špenátu. Ve zbylém mléce rozpusťte sýr a míchejte, až vznikne hladká omáčka, do té zapracujte sníh z bílků. - Lososa nakrájejte na větší kousky, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte máslem, důkladně vystelte listovým těstem a naplňte polovinou špenátové směsi. Lososa krátce orestujte na másle, položte na špenát a přikryjte vrstvou zbylého špenátu. Nakonec zalijte sýrovou směsí a přikryjte tenkou vrstvou listového těsta. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatohněda. 
- Filé na žampionové omáčce  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 500 g rybího filé 
 * 200 g žampionů
 * 100 ml smetany na vaření
 * 1 cibuli
 * 2 stroužky česneku
 * petrželovou nať
 * hladkou mouku na obalování
 * 200 g zeleného chřestu
 * 3 lžíce másla
 * sůl, pepř- Postup:- Filé omyjte a osušte. Po obou stranách ho osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na rozehřátém másle. Maso vyjměte z pánve a ve vypečené šťávě poduste nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Osolte, podlijte trochou vody. Filé vraťte zpět a přikryté duste. - Když je maso měkké, opět ho vyjměte ze šťávy. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Chvíli zahřívejte i s plátky filé a hotové je posypejte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s uvařeným zeleným chřestem. 
- Filé ze pstruha s citronovou omáčkou  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- * 4 pstruhy 
 * 200 ml smetany na vaření
 * 250 ml masového vývaru
 * 4 žloutky
 * máslo na smažení a na jíšku
 * 1 cibuli
 * 4 hřebíčky
 * 3 lžíce ovocného octa a 30 g hladké mouky
 * šťávu ze dvou citronů
 * 2 lžíce nasekaného kopru
 * 1 bobkový list
 * mletý bílý pepř
 * 1 lžičku cukru
 * sůl- Postup:- V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list. Zalijte masovým vývarem a zlehka okyselte ovocným octem. Přiveďte k varu a přidejte podélně rozpůlené ryby. Stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Ryby vyjměte, vykostěte a uložte na teplé místo, aby nevychladly. - Vývar sceďte, opět přiveďte k varu a šlehačem vyšlehejte máslo smíchané s moukou. Přidejte smetanu, ochuťte solí, bílým pepřem a cukrem. Žloutky s citronovou šťávou přimíchejte k omáčce. Odstavte z ohně a přidejte nadrobno nasekaný kopr. Pstruhy podávejte přelité citronovou omáčkou. 


 
         
         
         
         
           
           
           
         
        