Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete! | Recepty.Blesk.cz

Chuť babího léta: Rychlé, lehké a zdravé rybí večeře, které si zamilujete!

  • Foto: shutterstock.com
    29srpna   2015  /  06:00

    Jsou ryby na vašem stole vzácností? Můžete to napravit. Ideální jsou čerstvé, ale skvělé pochoutky připravíte i z mrazených. Ryba je rychle hotová, má lahodnou chuť a je skvělá právě v těchto teplých dnech, protože nezatíží váš žaludek. Potrpíte si na tresku, nebo dáte raději přednost českému kapru?

  • Kapří polévka

    Kapří polévka

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 l rybího vývaru
    * 300 g vařeného kapra
    * 200 g kořenové zeleniny
    * 1 cibuli
    * 1 pórek
    * 3 stroužky česneku
    * 2 lžíce ostrého kečupu
    * šťávu z jednoho citronu
    * 150 g vlasových nudlí
    * petrželovou nať
    * mletý pepř, sůl
    * olej

     

    Postup:

    Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a chvíli povařte. Do polévky vložte uvařené kousky kapra, prolisovaný česnek, kečup a přilijte citronovou šťávu. Nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a hotové přidejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem, posypejte petrželovou natí a podávejte.

  • Rybí perkelt


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g rybích filetů
    * 4 cibule
    * 6 lžic oleje
    * 100 ml zakysané smetany
    * mletou papriku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Očištěné filety osolte a nakrájejte na větší kusy. Cibuli nasekejte najemno a osmažte na polovičním množství oleje. Potom přidejte rybu, zbytek oleje, podlijte trochou vody a duste doměkka. Asi pět minut před dovařením posypejte paprikou, ochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, nejlépe se širokými nudlemi. Servírujte s kopečkem zakysané smetany.

  • Pstruh po mlynářsku

    Pstruh po mlynářsku

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vykuchané pstruhy
    * šťávu z jednoho citronu
    * 80 g másla
    * 50 g polohrubé mouky
    * nasekanou petrželovou nať
    * sůl, pepř

    Postup:

    Pstruhy důkladně omyjte vně i zevnitř. Potřete je citronovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na pánvi rozpusťte máslo a pstruhy po obou stranách opečte dozlatova. Vyjměte je na mísu a posypejte petrželovou natí. Podávejte je s vařenými bramborami a na – na másle podušeném – špenátu.

  • Páj s lososem a špenátem

    Páj s lososem a špenátem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g lososa bez kůže
    * 600 g špenátových listů nebo 300 g mrazeného špenátu
    * 250 ml mléka
    * 200 g smetanového sýra nebo žervé
    * 4 vejce
    * 1 cibuli
    * šťávu z jednoho citronu
    * máslo

    *listové těsto
    * sůl

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji, přidejte špenát, poduste, osolte, opepřete a nechte mírně vychladnout. Žloutky smíchejte s třetinou mléka a přidejte do špenátu. Ve zbylém mléce rozpusťte sýr a míchejte, až vznikne hladká omáčka, do té zapracujte sníh z bílků.

     

    Lososa nakrájejte na větší kousky, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte máslem, důkladně vystelte listovým těstem a naplňte polovinou špenátové směsi. Lososa krátce orestujte na másle, položte na špenát a přikryjte vrstvou zbylého špenátu. Nakonec zalijte sýrovou směsí a přikryjte tenkou vrstvou listového těsta. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatohněda.

  • Filé na žampionové omáčce

    Filé na žampionové omáčce

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g rybího filé
    * 200 g žampionů
    * 100 ml smetany na vaření
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * petrželovou nať
    * hladkou mouku na obalování
    * 200 g zeleného chřestu
    * 3 lžíce másla
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Filé omyjte a osušte. Po obou stranách ho osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na rozehřátém másle. Maso vyjměte z pánve a ve vypečené šťávě poduste nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Osolte, podlijte trochou vody. Filé vraťte zpět a přikryté duste.

     

    Když je maso měkké, opět ho vyjměte ze šťávy. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Chvíli zahřívejte i s plátky filé a hotové je posypejte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s uvařeným zeleným chřestem.

  • Filé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Fílé ze pstruha s citronovou omáčkou

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 pstruhy
    * 200 ml smetany na vaření
    * 250 ml masového vývaru
    * 4 žloutky
    * máslo na smažení a na jíšku
    * 1 cibuli
    * 4 hřebíčky
    * 3 lžíce ovocného octa a 30 g hladké mouky
    * šťávu ze dvou citronů
    * 2 lžíce nasekaného kopru
    * 1 bobkový list
    * mletý bílý pepř
    * 1 lžičku cukru
    * sůl

     

    Postup:

    V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list. Zalijte masovým vývarem a zlehka okyselte ovocným octem. Přiveďte k varu a přidejte podélně rozpůlené ryby. Stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Ryby vyjměte, vykostěte a uložte na teplé místo, aby nevychladly.

     

    Vývar sceďte, opět přiveďte k varu a šlehačem vyšlehejte máslo smíchané s moukou. Přidejte smetanu, ochuťte solí, bílým pepřem a cukrem. Žloutky s citronovou šťávou přimíchejte k omáčce. Odstavte z ohně a přidejte nadrobno nasekaný kopr. Pstruhy podávejte přelité citronovou omáčkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Události

Těžce raněného českého vojáka čeká další…

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu ve čtvrtek čeká další operace. Potíže má se slezinou…

celý článek »