- Foto: shutterstock.com29. srpna 2015 / 06:00
Jsou ryby na vašem stole vzácností? Můžete to napravit. Ideální jsou čerstvé, ale skvělé pochoutky připravíte i z mrazených. Ryba je rychle hotová, má lahodnou chuť a je skvělá právě v těchto teplých dnech, protože nezatíží váš žaludek. Potrpíte si na tresku, nebo dáte raději přednost českému kapru?
Kapří polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,5 l rybího vývaru
* 300 g vařeného kapra
* 200 g kořenové zeleniny
* 1 cibuli
* 1 pórek
* 3 stroužky česneku
* 2 lžíce ostrého kečupu
* šťávu z jednoho citronu
* 150 g vlasových nudlí
* petrželovou nať
* mletý pepř, sůl
* olejPostup:
Na oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a pórek. Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a chvíli povařte. Do polévky vložte uvařené kousky kapra, prolisovaný česnek, kečup a přilijte citronovou šťávu. Nudle uvařte zvlášť podle návodu na obalu a hotové přidejte do polévky. Dochuťte solí a pepřem, posypejte petrželovou natí a podávejte.
Rybí perkelt
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 800 g rybích filetů
* 4 cibule
* 6 lžic oleje
* 100 ml zakysané smetany
* mletou papriku
* sůl, pepřPostup:
Očištěné filety osolte a nakrájejte na větší kusy. Cibuli nasekejte najemno a osmažte na polovičním množství oleje. Potom přidejte rybu, zbytek oleje, podlijte trochou vody a duste doměkka. Asi pět minut před dovařením posypejte paprikou, ochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte s těstovinami, nejlépe se širokými nudlemi. Servírujte s kopečkem zakysané smetany.
Pstruh po mlynářsku
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 vykuchané pstruhy
* šťávu z jednoho citronu
* 80 g másla
* 50 g polohrubé mouky
* nasekanou petrželovou nať
* sůl, pepřPostup:
Pstruhy důkladně omyjte vně i zevnitř. Potřete je citronovou šťávou, osolte, opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Na pánvi rozpusťte máslo a pstruhy po obou stranách opečte dozlatova. Vyjměte je na mísu a posypejte petrželovou natí. Podávejte je s vařenými bramborami a na – na másle podušeném – špenátu.
Páj s lososem a špenátem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g lososa bez kůže
* 600 g špenátových listů nebo 300 g mrazeného špenátu
* 250 ml mléka
* 200 g smetanového sýra nebo žervé
* 4 vejce
* 1 cibuli
* šťávu z jednoho citronu
* máslo*listové těsto
* sůlPostup:
Cibuli nasekejte najemno a osmažte ji na oleji, přidejte špenát, poduste, osolte, opepřete a nechte mírně vychladnout. Žloutky smíchejte s třetinou mléka a přidejte do špenátu. Ve zbylém mléce rozpusťte sýr a míchejte, až vznikne hladká omáčka, do té zapracujte sníh z bílků.
Lososa nakrájejte na větší kousky, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Pekáček vymažte máslem, důkladně vystelte listovým těstem a naplňte polovinou špenátové směsi. Lososa krátce orestujte na másle, položte na špenát a přikryjte vrstvou zbylého špenátu. Nakonec zalijte sýrovou směsí a přikryjte tenkou vrstvou listového těsta. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatohněda.
Filé na žampionové omáčce
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g rybího filé
* 200 g žampionů
* 100 ml smetany na vaření
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* petrželovou nať
* hladkou mouku na obalování
* 200 g zeleného chřestu
* 3 lžíce másla
* sůl, pepřPostup:
Filé omyjte a osušte. Po obou stranách ho osolte a opepřete, obalte v hladké mouce a krátce osmahněte na rozehřátém másle. Maso vyjměte z pánve a ve vypečené šťávě poduste nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Osolte, podlijte trochou vody. Filé vraťte zpět a přikryté duste.
Když je maso měkké, opět ho vyjměte ze šťávy. Přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Chvíli zahřívejte i s plátky filé a hotové je posypejte nasekanou petrželovou natí. Podávejte s uvařeným zeleným chřestem.
Filé ze pstruha s citronovou omáčkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 pstruhy
* 200 ml smetany na vaření
* 250 ml masového vývaru
* 4 žloutky
* máslo na smažení a na jíšku
* 1 cibuli
* 4 hřebíčky
* 3 lžíce ovocného octa a 30 g hladké mouky
* šťávu ze dvou citronů
* 2 lžíce nasekaného kopru
* 1 bobkový list
* mletý bílý pepř
* 1 lžičku cukru
* sůlPostup:
V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hřebíček a bobkový list. Zalijte masovým vývarem a zlehka okyselte ovocným octem. Přiveďte k varu a přidejte podélně rozpůlené ryby. Stáhněte plamen a povařte asi 10 minut. Ryby vyjměte, vykostěte a uložte na teplé místo, aby nevychladly.
Vývar sceďte, opět přiveďte k varu a šlehačem vyšlehejte máslo smíchané s moukou. Přidejte smetanu, ochuťte solí, bílým pepřem a cukrem. Žloutky s citronovou šťávou přimíchejte k omáčce. Odstavte z ohně a přidejte nadrobno nasekaný kopr. Pstruhy podávejte přelité citronovou omáčkou.