- Foto: Shutterstock.com7. října 2015 / 06:00
Podzim je ideální doba na to, abyste si k večeři udělali bramborák. Křupavou pochoutku, která je uvnitř nádherně vláčná a jejíž největší výhodou je, že je za chvíli na stole a vyjde vás na pár korun. Na své si přijdete, ať jste vegetariáni nebo masožrouti. Vyzkoušejte jednu z těchto lahodných variant.
- Foto: shutterstock.com
Bramborák se sýrem a šunkou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 600 g brambor
* 2 vejce
* 2 stroužky česneku
* 4 ks jarní cibulky
* 200 g čerstvého sýra
* 2 lžíce hladké mouky
* 150 g parmské šunky
* sůl, pepř
* majoránka
* olej na smažení
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájené jarní cibulky, na kousky nakrájenou šunku, sýr a mouku a promíchejte. Ochuťte pepřem, solí a majoránkou.
Bramboráky smažte na rozpáleném ohni z obou stran dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo salsou z nadrobno pokrájených rajčat a jarní cibulky.
- Foto: shutterstock.com
Bramboráky s červenou řepou
Budete potřebovat (na 4 až 5 porcí):
* 1 kg brambor
* 250 g červené řepy
* 3 až 4 vejce
* hladkou mouku podle potřeby
* 1 cibuli
* majoránku
* 4 stroužky česneku
* sůl a pepř
* sádlo nebo olej na smažení
Postup:
Do nastrouhané syrové oloupané červené řepy přidejte nastrouhané vymačkané brambory a vše smíchejte s vajíčky, moukou, nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Těsto důkladně promíchejte a nechte 2 hodiny v chladu odležet. Bramboráky smažte na rozpáleném sádle nebo oleji.
- Foto: Shutterstock
Bramborák v troubě se zelím a uzeným masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
Na bramborák:
* 800 g brambor
* 2 vejce
* 4 lžíce hladké mouky
* 3 stroužky česneku
* 1 až 2 hrstky sušené majoránky
* sůl a pepřNa náplň:
* 1 lžíce sádla
* 1 cibule
* 200 g uzeného bůčku či jiného uzeného masa
* 500g sáček kysaného zelí
* 2 lžičky kmínuPostup:
V rendlíku rozehřejte sádlo a opečte na něm najemno nasekanou cibuli a uzené nakrájené na kostičky. Přidejte dobře vyždímané kysané zelí, posypejte kmínem, podlijte trochou vody a 10 minut poduste. Troubu zahřejte na 200 °C.
Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy, osušte, přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, opepřete, osolte a promíchejte. Pekáček o rozměrech cca 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem, případně jen vymažte sádlem, a na dno rozprostřete polovinu těsta. Vložte do trouby a asi čtvrt hodiny pečte. Pekáček vyjměte a troubu ztlumte na 175 °C.
Na předpečené těsto pak naklaďte zelnou náplň a vše zakryjte zbylým těstem. Pekáček vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut dozlatova. Upečené nakrájejte na větší kousky a podávejte.
- Foto: shutterstock.com
Křupavý bramborák s cuketou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 500 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
* 500 g cukety, nastrouhané
* 9 lžic ovesných vloček
* 2 vejce
* 4 lžíce hladké mouky
* 4 stroužky česneku, utřené
* sůl a pepř
* 2 hrstky sušené majoránky
* sádlo nebo olej na smaženíPostup:
Nastrouhané vymačkané brambory a nastrouhanou cuketu smíchejte v míse s vločkami a nechte asi půl hodiny stát, aby vločky nasákly. Pak smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a majoránkou na těsto. Na pánvi na středním plameni zahřejte tuk. Pak na ni po lžíci až dvou dávejte těsto a tvarujte z něj placičky. Počet bramboráků přizpůsobte velikosti pánve tak, aby pokrývaly co největší plochu, ale nedotýkaly se. Opečte je z obou stran dozlatova.
- Foto: shutterstock.com
Pikantní indický bramborák
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 500 gramů brambor uvařených ve slupce
* 150 g červené čočky
* 120 g polohrubé mouky
* 4 jarní cibulky
* 1 lžička kari koření
* 1 lžička koriandru (nejlepší je čerstvě drcený)
* sůl
* olej na smaženíNa omáčku:
* špenát, 80 g (oprané listy)
* cibule, 1 kus
* smetana zakysaná, 150 ml
* jogurt bílý, 150 ml
* česnek, 4 stroužky
* olej, 2 lžíce
* kari, 1 lžička
* kurkuma, 1/2 lžičky
* paprička chilli červená, 1/2 lžičky
* sůlPostup:
Čočku nasypeme do vroucí vody, zvolna ji povaříme asi 10 minut, pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli a nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijeme do bramboráků) a krátce opečeme. Na závěr přidáme nakrájené listy špenátu a mícháme, dokud špenát nezměkne. Směs přeložíme do misky a necháme vychladnout.
Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolíme a opatrně promícháme. Bílé části cibulek očistíme a nakrájíme podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta utvoříme osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkneme dvě čtvrtky cibulek a placky opečeme z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu přimícháme jogurt se smetanou, omáčku podle chuti přisolíme a podáváme ji s horkými bramboráky.