Hurá na bramboráky! Rychlá, levná a skvělá večeře 5krát jinak | Recepty.Blesk.cz

Hurá na bramboráky! Rychlá, levná a skvělá večeře 5krát jinak

  • Foto: Shutterstock.com
    7října   2015  /  06:00

    Podzim je ideální doba na to, abyste si k večeři udělali bramborák. Křupavou pochoutku, která je uvnitř nádherně vláčná a jejíž největší výhodou je, že je za chvíli na stole a vyjde vás na pár korun. Na své si přijdete, ať jste vegetariáni nebo masožrouti. Vyzkoušejte jednu z těchto lahodných variant.

  • Bramborák se sýrem a šunkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g brambor

    * 2 vejce

    * 2 stroužky česneku

    * 4 ks jarní cibulky

    * 200 g čerstvého sýra

    * 2 lžíce hladké mouky

    * 150 g parmské šunky

    * sůl, pepř

    * majoránka

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim vejce, prolisovaný česnek, najemno nakrájené jarní cibulky, na kousky nakrájenou šunku, sýr a mouku a promíchejte. Ochuťte pepřem, solí a majoránkou.

     

    Bramboráky smažte na rozpáleném ohni z obou stran dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo salsou z nadrobno pokrájených rajčat a jarní cibulky.

  • Bramboráky s červenou řepou


    Budete potřebovat (na 4 až 5 porcí):

    * 1 kg brambor

    * 250 g červené řepy

    * 3 až 4 vejce

    * hladkou mouku podle potřeby

    * 1 cibuli

    * majoránku

    * 4 stroužky česneku

    * sůl a pepř

    * sádlo nebo olej na smažení

     

    Postup:

    Do nastrouhané syrové oloupané červené řepy přidejte nastrouhané vymačkané brambory a vše smíchejte s vajíčky, moukou, nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem. Ochuťte solí, pepřem a majoránkou. Těsto důkladně promíchejte a nechte 2 hodiny v chladu odležet. Bramboráky smažte na rozpáleném sádle nebo oleji.

  • Bramborák v troubě se zelím a uzeným masem

    Bramboráky mají mnoho podob.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na bramborák:

    * 800 g brambor
    * 2 vejce
    * 4 lžíce hladké mouky
    * 3 stroužky česneku     
    * 1 až 2 hrstky sušené majoránky
    * sůl a pepř

     

    Na náplň:

    * 1 lžíce sádla
    * 1 cibule
    * 200 g uzeného bůčku či jiného uzeného masa
    * 500g sáček kysaného zelí
    * 2 lžičky kmínu

     

    Postup:

    V rendlíku rozehřejte sádlo a opečte na něm najemno nasekanou cibuli a uzené nakrájené na kostičky. Přidejte dobře vyždímané kysané zelí, posypejte kmínem, podlijte trochou vody a 10 minut poduste. Troubu zahřejte na 200 °C.

     

    Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy, osušte, přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, opepřete, osolte a promíchejte. Pekáček o rozměrech cca 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem, případně jen vymažte sádlem, a na dno rozprostřete polovinu těsta. Vložte do trouby a asi čtvrt hodiny pečte. Pekáček vyjměte a troubu ztlumte na 175 °C.

     

    Na předpečené těsto pak naklaďte zelnou náplň a vše zakryjte zbylým těstem. Pekáček vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut dozlatova. Upečené nakrájejte na větší kousky a podávejte.

  • Křupavý bramborák s cuketou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 g brambor, oloupaných, osušených a nastrouhaných
    * 500 g cukety, nastrouhané
    * 9 lžic ovesných vloček
    * 2 vejce
    * 4 lžíce hladké mouky
    * 4 stroužky česneku, utřené
    * sůl a pepř
    * 2 hrstky sušené majoránky
    * sádlo nebo olej na smažení

     

    Postup:

    Nastrouhané vymačkané brambory a nastrouhanou cuketu smíchejte v míse s vločkami a nechte asi půl hodiny stát, aby vločky nasákly. Pak smíchejte s vejcem, moukou, česnekem, solí, pepřem a majoránkou na těsto. Na pánvi na středním plameni zahřejte tuk. Pak na ni po lžíci až dvou dávejte těsto a tvarujte z něj placičky. Počet bramboráků přizpůsobte velikosti pánve tak, aby pokrývaly co největší plochu, ale nedotýkaly se. Opečte je z obou stran dozlatova.

  • Pikantní indický bramborák


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 gramů brambor uvařených ve slupce
    * 150 g červené čočky
    * 120 g polohrubé mouky
    * 4 jarní cibulky
    * 1 lžička kari koření
    * 1 lžička koriandru (nejlepší je čerstvě drcený)
    * sůl
    * olej na smažení

     

    Na omáčku:

    * špenát, 80 g (oprané listy)
    * cibule, 1 kus
    * smetana zakysaná, 150 ml
    * jogurt bílý, 150 ml
    * česnek, 4 stroužky
    * olej, 2 lžíce
    * kari, 1 lžička
    * kurkuma, 1/2 lžičky
    * paprička chilli červená, 1/2 lžičky
    * sůl

     

    Postup:

    Čočku nasypeme do vroucí vody, zvolna ji povaříme asi 10 minut, pak ji scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek, kari, kurkumu, chilli a nakrájenou nať jarních cibulek (bílé části použijeme do bramboráků) a krátce opečeme. Na závěr přidáme nakrájené listy špenátu a mícháme, dokud špenát nezměkne. Směs přeložíme do misky a necháme vychladnout.

     

    Studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, kari, uvařenou čočku a koriandr, osolíme a opatrně promícháme. Bílé části cibulek očistíme a nakrájíme podélně na čtvrtky. Z připraveného těsta utvoříme osm placek o průměru asi 10 cm, do každé vmáčkneme dvě čtvrtky cibulek a placky opečeme z obou stran v pánvi na oleji dozlatova. Do podušeného vychladlého špenátu přimícháme jogurt se smetanou, omáčku podle chuti přisolíme a podáváme ji s horkými bramboráky.

/
Autor: brig

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Zemřel nejtěžší muž: 400kilového Pavla (†42)…

Ve slovenském městě Poltár našli v pátek v podvečer mrtvého nejtěžšího Slováka, Pavla Zuberce, zvaného…

celý článek »

Královské rodiny

Potvrzené těhotenství Meghan rozzuřilo člena…

Na těhotenství vévodkyně Megan (37) čekala celá Británie. Spekulovalo se o tom už od svatby a  pokaždé,…

celý článek »

Svět

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“.…

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně…

celý článek »

VIP sport

Stadion obcházela smrt! Při zápase Slováků…

Zatímco na trávníku se bojovalo o body do Ligy národů, v hledišti šlo o život. Sobotní fotbalový…

celý článek »