Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?
Rozhodně nesmíte podcenit výběr ryby! Ideální jsou malé plátky ryb, filety ze sleďů, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kupujte zásadně dokonale čerstvou rybu, nedívejte se na kosti, ty se v octové fázi rozruší a krásně změknou.
Co budete potřebovat:
6 až 8 malých čerstvých sleďů bez šupin – nafiletovaných, 1 čerstvou cibuli nakrájenou na plátky, 6 až 8 nakládaných okurek
Na nálev: 60 g mořské soli na 450 ml studené vody
Na kořeněný lák: 450 ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy, 1 sušenou chilli papričku
Postup:
Filety vyskládejte do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly ponořené. Nechte marinovat 2 až 3 hodiny, pak je sceďte a filety osušte papírovou utěrkou. Množství nálevu závisí na počtu a velikosti ryb a také na velikosti nádoby. Pro přibližný výpočet naplňte mísu do poloviny vodou a přelijte ji do odměrky. Zjistíte tak, kolik soli ve vodě rozpustit.
Vložte všechny přísady na přípravu kořeněného octa do nerezového hrnce a pozvolna přiveďte k varu. Vařte asi 1 až 2 minuty, pak nechte vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů.
Navrstvěte zavináče do sterilovací sklenice a zalijte je vychladlým octem – včetně koření tak, aby byly ryby zcela ponořené. V případě potřeby dolijte trochou čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici 3 až 4 dny zrát. Aby se ryby nezkazily, nesmí nikdy z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!
Naučte se vyrobit ochucené oleje na vaření i pečení podle našeho VIDEA: