Potahované dorty jsou hitem již několik let a jejich obliba stále neklesá. Nejedna hospodyňka by se ráda vytáhla vlastním výtvorem na rodinné oslavě – ale jak na to a čím dorty nejsnadněji a zároveň nejefektněji potáhnout?
Mezi nejznámější potahové hmoty patří bezesporu marcipán a fondán. Značně se však liší. Fondán je rozvar z cukru, který při pečlivém šlehání změní svou konzistenci na bílou tvárnou hmotu.
Oproti tomu pravý marcipán je směs najemno umletých mandlí s cukrem. Jak marcipán, tak fondán se dají přibarvovat podle libosti nebo z nich můžete tvarovat zvířátka, kytičky a další nezbytné ozdoby pro ten nejkrásnější dort. Představivosti a kreativitě se meze nekladou, jediným omezením budou vaše vlastní zručnost a trpělivost. Pro ty, kteří chtějí ušetřit čas, bude ale výhodnější si potahovou hmotu koupit předem hotovou. Přece jenom je to vyšší dívčí!
Pokud už se do výroby „okrasných“ dortů pustíte, budete potřebovat i řadu dalších pomůcek, které vám ulehčí jak práci, tak nervy. Hmotu budete muset vyválet, takže určitě si v první řadě připravte váleček na těsto. K zafixování základního plátu hmoty na dortu poslouží ideálně takzvané hladítko, ale můžete to zkusit i vlastními dlaněmi. Připevňování dalších vrstev nebo kousků jde lehce pomocí štětečku, který stačí namočit ve vodě.
Jestli vás zlákala představa vlastního dortu, který bude vypadat jako z rukou cukrářských mistrů, podívejte se na video nebo do fotogalerie a inspirujte se.
Inspirujte se jedním z nádherných potahovaných dortů z naší fotogalerie: