- Foto: shutterstock.com27. ledna 2016 / 06:00
Spoustu slaných jídel si bez ní vůbec nejde představit. Uvařte si takové pokrmy, ve kterých hraje cibule hlavní roli – ať už je žlutá, bílá, červená nebo svěže zelená jarní.
Cibule plněná masem
Budete potřebovat (na 6 cibulí):
* 60 g taliána (nebo jiné tepelně neopracované klobásy)
* 250 g mletého hovězího
* 1 lžíci oleje
* 1 lžíci másla
* 1 velké vejce
* 3 lžíce parmezánu
* 6 lžic strouhanky
* 6 větších cibulí
* muškátový oříšek
* sůl, pepř
Na omáčku:
* 1 konzervu krájených rajčat
* 1 mozzarellu
* 2 lžíce rajského protlaku
* bazalku, sůl, pepř, cukr
Postup:
Cibule vařte 15 minut v osolené vodě. Pak je slijte, osušte a lžičkou vydlabejte. Nechte jejich stěny dostatečně silné na to, aby se při plnění nebortily. Na másle a oleji opečte klobásu vytlačenou ze střívka a přidejte k ní i mleté maso a polovinu z cibulových vnitřků (druhou nebudete potřebovat). Okořeňte, stáhněte z plamene, vmíchejte polovinu strouhanky, a až směs trochu vychladne, i vejce. Hmotou naplňte cibule.
Na omáčku smíchejte rajčata s protlakem a kořením, dochuťte a vlijte do zapékací nádoby. Vložte cibule, smíchejte zbývající strouhanku s parmezánem a touto směsí je posypejte. Do omáčky poházejte natrhanou mozzarellu. Pečte při 200 °C asi 25 minut zakryté a pak ještě 20 minut bez pokličky.
Francouzská cibulačka
Budete potřebovat (na 6 – 8 porcí):
* 1 kg cibule
* 3 až 4 lžíce másla
* 3 až 4 lžíce oleje
* 4 stroužky česneku
* 2 litry vývaru
* 200 g čedaru
* 6 až 8 plátků bílého chleba
Postup:
Cibuli očistěte, přepulte a nakrájejte na proužky. V nepřilnavém hrnci rozehřejte olej s máslem, vhoďte cibuli a po chvíli i na plátky nasekaný česnek. Promíchejte, přiklopte a na tom nejmírnějším plamínku pečte 30 minut. Odložte pokličku a duste dalších 20 minut. Až se začne cibule lepit ke dnu a bude krásně zkaramelizovaná, zalijte ji vývarem. Polévku přiveďte k varu, podle chuti ji dolaďte solí a pepřem, stáhněte plamen a nechte ji 10 až 15 minut probublávat. Pak ji nalijte do ohnivzdorných misek. Plátky chleba opečte v topinkovači, posypejte čedarem a položte na polévku. Zapečte pod grilem v troubě.
Šalotkový koláč
Budete potřebovat (na koláč o průměru 24 cm):
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce másla
* 12 až 14 šalotek
* 1 lžičku cukru
* 2 lžičky balzamikového octa
* 3 snítky tymiánu
* 1 vyválené listové těsto
* sůl, pepř
Postup:
Olej a máslo zahřejte v široké pánvi. Šalotky očistěte, přepulte a opékejte z obou stran. Pořád je pečte na mírném ohni, posypejte cukrem, solí a pepřem, přidejte tymián a ocet. Vařte dalších 5 minut nebo než se začne ocet vypařovat. Šalotky i s omáčkou přesuňte do zapékací formy řezem dolů. Těsto ořízněte do kruhu, položte ho přes šalotky a okraje zatlačte dovnitř. Při 180 °C pečte 20 až 25 minut. Po upečení nechte koláč 5 minut stát a pak ho za pomoci talíře s rovným dnem opatrně překlopte.
Pizza s cibulí, hruškami a sýrem
Budete potřebovat (na 2 velké pizzy):
Na těsto:
* cca 500 g hladké mouky + trochu mouky na vál
* 1 sáček sušeného droždí
* 1 lžíci cukru
* 2 zarovnané lžičky soli
* 1 lžíci olivového oleje
Na obložení:
* 300 g sýra s modrou plísní
* 4 až 5 červených cibulí
* 2 zralé hrušky
* lístky šalvěje
* čerstvě mletý pepř
Postup:
V míse smíchejte cukr se 400 ml vlažné vody a přisypávejte mouku s droždím. Až bude droždí rozmíchané s polovinou mouky a vodou, přidejte olej a sůl a dosypávejte mouku. Vznikne vám tekutější těsto, které nechte na teplém místě kynout asi 2 hodiny. Pak ho rozdělte na poloviny, každou zpracujte rukama a nechte kynout dalších 30 minut.
Vyválejte ho dotenka a přeneste na vymazaný plech (jde to lépe než na plech vyložený papírem). Poklaďte rozdrobeným sýrem, osminkami cibule a plátky hrušek. Poházejte šalvějovými lístky, posypejte pepřem a při 250 °C pečte asi 12 minut nebo dokud nezačne sýr zlatavě bublat.
Švýcarské zapečené těstoviny
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 2 velké brambory
* 500 g těstovin (krátké trubky)
* 4 lžíce másla nebo oleje
* 5 malých cibulí
* 1 hrnek aromatického sýra
* 1/2 hrnku mléka nebo smetany na vaření
* sůl, pepř, petržel
Postup:
V osolené vodě uvařte doměkka na kostky nakrájené brambory spolu s těstovinami. Pak je sceďte. Mléko smíchejte se solí, pepřem a nasekanou petrželí. Na oleji nebo másle osmažte na kolečka nakrájenou cibuli. Do zapékací mísy dejte třetinu těstovinové směsi a zasypejte polovinou sýra. Dejte další vrstvu těstovin s brambory, druhou půlkou sýra, těstoviny zalijte osoleným mlékem a posypejte osmahnutou cibulí. Zakryjte a pečte při 180 °C asi 15 minut nebo než začne sýr bublat. Měl by se pěkně táhnout, ne tvrdnout na povrchu.
Cibulová marmeláda
Budete potřebovat (na cca 5 skleniček):
* 2 kg červené cibule
* 4 až 5 stroužků česneku
* 150 g másla
* 4 lžíce olivového oleje
* 150 g hnědého cukru
* 1 lžičku rozmarýnu
* špetku chilli
* 750 ml suchého červeného vína
* 350 ml červeného vinného octa
* sůl, pepř
Postup:
Cibule přepulte a nakrájejte na proužky, česnek na plátky. V nepřilnavém hrnci rozpusťte máslo s olejem a vhoďte na ně cibuli s česnekem. Přiveďte je k prudkému varu a pak plamen stáhněte. Vsypejte cukr, rozmarýn, chilli, sůl a pepř. Cibuli nechte karamelizovat asi 40 až 50 minut nebo až se odpaří tekutina. Pak vlijte víno a ocet a vařte prudce asi 25 až 30 minut. Cibule by se pod vařečkou měla rozpadat a omáčka by měla mít konzistenci sirupu. Cibuládu dejte do skleniček a uzavřete je víčkem. V lednici vydrží asi 3 měsíce.