- Foto: Shutterstock20. ledna 2016 / 06:00
Milované bramboráky se snad nikdy neomrzí! Ať už je jíte samotné nebo jako přílohu, pochutná si na nich zpravidla celá rodina. Přidat do nich můžete navíc prakticky cokoliv. Například další zeleninu, bylinky nebo uzeninu. Vyzkoušejte našich 5 receptů.
Klasická cmunda
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 750 g brambor
* 80 g hladké mouky
* 1 vejce
* 200 ml mléka
* 6 stroužků česneku
* 1 lžíci sušené majoránky
* půl lžičky drceného kmínu
* sůl
* sádlo na smaženíPostup:
Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte. Pak je zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla a dobře promíchejte. Větší pánev rozehřejte a dejte na ni lžíci sádla. Jakmile se rozehřeje (ale jen tak, aby se z něj nekouřilo), naberte těsto menší naběračkou a rozetřete ho na placku silnou asi půl centimetru. Smažte při střední teplotě, aby se bramborák dobře propekl. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte ho a smažte z druhé strany.
Bramborák s libečkem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g brambor
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* 1 svazek libečku
* sůl, pepřPostup:
Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžete tedy kořenit víc, než jste zvyklí, aby měl bramborák chuť. Promíchejte a nechte stát. Po chvíli slijte vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpalte sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečte tak, aby byly zlaté. Dejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
Bramborák s cuketou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 6 větších brambor
* 1 menší cuketu
* 1 cibuli
* 2 až 3 vejce
* 6 stroužků česneku
* 2 lžičky sušené majoránky
* 5 až 6 lžic polohrubé mouky
* trochu mléka
* sůl a čerstvě mletý pepř
* olej na smaženíPostup:
Brambory a cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku, vejce a majoránku. Zahustěte moukou, zřeďte mlékem a podle chuti osolte a opepřete. Na větší pánvi rozpalte olej, z těstíčka tvořte pomocí lžíce nebo naběračky placky a smažte je zprudka dozlatova. Servírujte s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
Bramborovo-celerové placky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 700 g brambor
* 300 až 400 g celeru
* 1 velkou cibuli
* 100 až 120 g hladké mouky
* 2 vejce
* sůl a mletý černý pepř
* olivový olejPostup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte k cibuli. Promíchejte a ze směsi pečlivě odeberte lžící přebytečnou tekutinu. Přidejte mouku a vejce a důkladně společně promíchejte. Osolte a ochuťte pepřem. Na pánvi rozpalte olej a smažte placky z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s kysaným zelím, slaninou nebo kysanou smetanou, ochucenou česnekem nebo bylinkami.
Mrkvový bramborák
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 1 mrkev
* 4 větší brambory
* 1 česnek
* sůl
* 1 vejce
* 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček
* kari
* tuk na smaženíPostup:
Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte. Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři hromádky a z každé vytvořte placičku. Na pánvi rozehřejte tuk a bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.