Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší bramboráky jsou domácí! Vyzkoušejte je s cuketou nebo s bylinkami

  • Foto: Shutterstock
    20ledna   2016  /  06:00

    Milované bramboráky se snad nikdy neomrzí! Ať už je jíte samotné nebo jako přílohu, pochutná si na nich zpravidla celá rodina. Přidat do nich můžete navíc prakticky cokoliv. Například další zeleninu, bylinky nebo uzeninu. Vyzkoušejte našich 5 receptů.

  • Klasická cmunda

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g brambor
    * 80 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * 200 ml mléka
    * 6 stroužků česneku
    * 1 lžíci sušené majoránky
    * půl lžičky drceného kmínu
    * sůl
    * sádlo na smažení

     

    Postup:

    Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte. Pak je zalijte horkým mlékem a přidejte ostatní ingredience kromě sádla a dobře promíchejte. Větší pánev rozehřejte a dejte na ni lžíci sádla. Jakmile se rozehřeje (ale jen tak, aby se z něj nekouřilo), naberte těsto menší naběračkou a rozetřete ho na placku silnou asi půl centimetru. Smažte při střední teplotě, aby se bramborák dobře propekl. Jakmile spodní strana zezlátne, obraťte ho a smažte z druhé strany.

  • Bramborák s libečkem

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g brambor
    * 2 stroužky česneku
    * 1 vejce
    * 1 svazek libečku
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Do mísy nastrouhejte brambory, přidejte sůl, pepř, vejce, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Těsto vstřebá asi polovinu chuti, můžete tedy kořenit víc, než jste zvyklí, aby měl bramborák chuť. Promíchejte a nechte stát. Po chvíli slijte vodu, kterou brambory pustily. Na pánvi rozpalte sádlo, nejlépe kachní nebo husí, a bramboráky z obou stran opečte tak, aby byly zlaté. Dejte je na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

  • Bramborák s cuketou

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 6 větších brambor
    * 1 menší cuketu
    * 1 cibuli
    * 2 až 3 vejce
    * 6 stroužků česneku
    * 2 lžičky sušené majoránky
    * 5 až 6 lžic polohrubé mouky
    * trochu mléka
    * sůl a čerstvě mletý pepř
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Brambory a cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku, vejce a majoránku. Zahustěte moukou, zřeďte mlékem a podle chuti osolte a opepřete. Na větší pánvi rozpalte olej, z těstíčka tvořte pomocí lžíce nebo naběračky placky a smažte je zprudka dozlatova. Servírujte s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.

  • Bramborovo-celerové placky

    ...

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 700 g brambor
    * 300 až 400 g celeru
    * 1 velkou cibuli
    * 100 až 120 g hladké mouky
    * 2 vejce
    * sůl a mletý černý pepř
    * olivový olej

     

    Postup:

    Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a celer oloupejte a nahrubo nastrouhejte k cibuli. Promíchejte a ze směsi pečlivě odeberte lžící přebytečnou tekutinu. Přidejte mouku a vejce a důkladně společně promíchejte. Osolte a ochuťte pepřem. Na pánvi rozpalte olej a smažte placky z obou stran dozlatova. Odkládejte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podávejte s kysaným zelím, slaninou nebo kysanou smetanou, ochucenou česnekem nebo bylinkami.

  • Mrkvový bramborák

    ...

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 1 mrkev
    * 4 větší brambory
    * 1 česnek
    * sůl
    * 1 vejce
    * 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček
    * kari
    * tuk na smažení

     

    Postup:

    Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte. Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři hromádky a z každé vytvořte placičku. Na pánvi rozehřejte tuk a bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

Krimi

Vražda Kuciaka zblízka: Dceru Aleny Z. prý…

Už přes dva týdny sedí za mřížemi podezřelí z nájemné vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27)…

celý článek »

Cestování

Sbalili děti a rozjeli se do světa. Mladá…

Tracy (35) a Rob (38) se rozhodli, že nechtějí, aby jejich děti vyrůstaly v rušném Sydney. Všechno…

celý článek »

VIP sport

Sparťan Juliš plakal na svatbě, kouč Hašek…

Ačkoliv je mu teprve 23 let, má toho fotbalista Lukáš Juliš za sebou poměrně dost. Kromě toho, že…

celý článek »