- Foto: Shutterstock.com15. ledna 2016 / 06:00
Jsou šťavnaté, syté, voňavé, plné masa a toho nejlepšího, co spíž a lednice mohou nabídnout. Navíc vás guláše v zimě krásně zahřejí, a když jich uvaříte pořádný hrnec, zbude vám i na druhý a třetí den, kdy chutnají nejlépe.
Vepřový guláš s paprikami
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 800 g libovějšího vepřového (plec)
* 2 lžíce sádla
* 2 cibule* 2 stroužky česneku
* 1 červenou papriku
* 1 žlutou papriku
* 3 lžíce protlaku
* 500 ml vývaru
* 400 g rajčat z konzervy
* 2 lžíce sladké papriky
* 1 lžičku kurkumy
* 1 lžičku oregana
* 1 vrchovatou lžíci hladké mouky
* sůl, pepř
* 1 svazek kopru
Postup:
Na sádle osmahněte na kostky nakrájené maso. Děrovanou naběračkou ho vyberte a do pánve vhoďte nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kousky pokrájené papriky, poprašte sladkou paprikou, oreganem, kurkumou a moukou a hned zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte maso, uveďte k varu, přiklopte, stáhněte oheň na minimum a vařte asi 2 hodiny nebo než bude maso měkké. Až budete guláš podávat, posypejte ho nasekaným koprem.
Kančí kotlík
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kg kančí plece
* 4 lžíce celého pepře
* 4 lžíce nového koření
* 4 lžíce jalovce
* 12 bobkových listů
* 200 ml bílého vína
* 1 lžíci octa
* 100 g másla
* 150 g slaniny
* 8 šalotek
* 250 g malých žampionů
* cca 1 litr vývaru
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl, pepř
Postup:
Koření svařte se lžičkou soli, vínem, octem a 800 ml vody. Nechte 25 minut probublávat. Až nálev vychladne, naložte do něj maso vcelku. Druhý (nebo i třetí) den maso vyjměte, osušte a nakrájejte na kousky, ty osolte a opepřete. Na másle osmahněte šalotky nakrájené na čtvrtiny, přidejte slaninu a pečte ji dočervena. Vhoďte maso, zaprašte ho moukou a po částech vlijte horký vývar. Pak přidávejte po naběračkách nálev na maso (zbavený koření) a duste asi 45 minut. Na pánvi zatím osmahněte na půlky nakrájené žampiony a pak je těsně před podáváním přidejte do guláše. Podle potřeby ještě přidejte nálev a guláš dolaďte solí a pepřem.
Hospodský hovězí guláš
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1,2 kg hovězího plecka nebo květového šálu
* 800 g cibule
* 3 stroužky česneku
* 4 lžíce sádla či oleje
* 5 lžic sladké papriky
* 1 lžičku majoránky
* 1 lžičku tymiánu
* 1 lžičku kmínu
* 1 lžíci octa
* sůl, pepř
Postup:
Cibuli nasekejte nadrobno, maso zbavené šlach nakrájejte na kousky. V těžkém hrnci zahřejte sádlo nebo olej, vhoďte cibuli a smažte ji dozlatova. Pak přidejte nasekaný česnek, polovinu sladké papriky, kmín, majoránku, ocet a pár lžic vody. Promíchejte a přidejte maso, osolte, opepřete, přiklopte, stáhněte plamen a duste. Podle potřeby můžete podlít trochou vody, ale cibule i maso by jí měly pustit dostatek. Duste asi 1,5 hodiny. Pak přidejte zbytek papriky, ochutnejte a přidejte sůl, pepř a podle nálady a zvyku i vodu. Vařte ještě asi půl hodiny.
Pivní guláš s mrkví
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 500 g hovězího na guláš
* 500 ml tmavého piva
* 400 g rajčat v konzervě
* 2 cibule
* 1/4 celeru
* olivový olej
* 2 zarovnané lžíce hladké mouky
* 4 bobkové listy
* sůl, pepř
Postup:
Na oleji opečte nahrubo posekanou cibuli, celer a mrkev. Přihoďte k nim bobkový list, zamíchejte, přidejte na kostky nakrájené maso a poprašte moukou. Zamíchejte, vlijte pivo a posekaná rajčata. Ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Vařte přiklopené na mírném plamínku nebo při 180 °C v troubě tři hodiny. Pak pokličku sejměte a guláš duste další půlhodinu.
Klasický segedínský guláš
Budete potřebovat (na 6 porcí):
* 1 kg vepřového ramínka nebo plecka
* 1 sáček kysaného zelí
* 3 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce sádla
* 2 cibule
* 1 lžíci mleté sladké papriky
* 5 kuliček nového koření a pepře
* 2 bobkové listy
* 250 ml vývaru
* sůl, pepř, cukr
Postup:
Maso nakrájejte na kousky, opečte je na sádle a poprašte moukou. Maso vyjměte, na tuku opečte na klínky nakrájenou cibuli, přidejte koření a hned zalijte několika lžícemi vývaru. Přidejte maso, osolte, zamíchejte a přiklopené vařte asi 10 minut. Jakmile se vývar vsákne, vlijte i ten zbývající a vařte dalších 30 minut. Zelí propláchněte, sceďte, pokrájejte a přidejte ho k masu. Vařte dalších 20 minut nebo než maso změkne. Podle chuti přidejte sůl, pepř nebo cukr.
Rychlý buřtguláš
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 600 g točeného salámu
* 600 g brambor
* 1 lžíci oleje
* 1 cibuli
* 1 lžíci hladké mouky
* 1 lžíci sladké papriky
* 2 lžíce gulášového koření
* 1 lžíci majoránky
* 1 lžičku tymiánu
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Salám rovněž oloupejte a nakrájejte na kousky. Na oleji osmahněte společně salám a nahrubo nakrájenou cibuli. Vhoďte brambory, a až zezlátnou, přidejte koření, osolte a opepřete. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo vše zakryté, ale neplavalo, přiklopte a duste asi 40 minut. Průběžně kontrolujte, zda se voda neodpařila, případně podlévejte.