Bábovky nejen na neděli: Hříšná s bílou čokoládou i svěží citronová | Recepty.Blesk.cz

Bábovky nejen na neděli: Hříšná s bílou čokoládou i svěží citronová

  • Foto: shutterstock.com
    17ledna   2016  /  06:00

    Milují je snad úplně všichni. Vláčné, nadýchané, s čokoládou, vonící máslem a citronovou kůrou. Takové jsou bábovky, které si můžete upéct podle našich receptů.

  • Tvarohová bábovka se sušeným ovocem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bábovku):

    * 250 g polohrubé mouky
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * 250 g měkkého tvarohu
    * 200 g cukru krupice
    * 1/2 kostky másla nebo hery
    * 4 vejce
    * 2 lžíce rumu
    * 2 lžíce rozinek
    * 2 lžíce sušených brusinek
    * 2 lžíce na kousky nakrájených sušených meruněk
    * olej na vymazání formy
    * strouhanku na vysypání formy

     

    Postup:

    Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků, ze kterých pak vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo nebo heru dobře utřete se žloutky a s krupicovým cukrem. Pak do hmoty přidejte měkký tvaroh a rum a vše společně promíchejte. Po částech přisypávejte mouku s práškem do pečiva a přidejte rozinky, sušené brusinky a meruňky. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou. Těsto nalejte do formy a pečte prvních 10 minut zprudka na 200 °C, pak ztlumte na 175 °C a dopečte.

  • Citronová bábovka s jogurtem

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bábovku):

    * 200 g polohrubé mouky
    * 60 g kukuřičné mouky
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * 120 g cukru krupice
    * 1 vanilkový cukr
    * 2 vejce
    * 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
    * 1/2 citronu
    * 100 ml oleje
    * 150 g bílého jogurtu
    * máslo na vymazání formy
    * strouhanku na vysypání formy

     

    Postup:

    Vejce vyšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přilejte olej, jogurt a šťávu vymačkanou z poloviny citronu. Společně dobře promíchejte a nakonec přisypejte po částech prosátou mouku s práškem do pečiva.

     

    Těsto vlejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova. Jestli je bábovka dobře propečená, zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí, ta musí zůstat čistá. Upečenou bábovku nechte ve formě vychladnout, pak ji vyklopte.

  • Celozrnná bábovka s kousky čokolády

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bábovku):

    * 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * 1/3 hrnku oleje
    * 2 vejce
    * 1 hrnek mléka nebo smetany
    * 1/2 hrnku tekutého medu
    * 1/2 lžičky mleté skořice
    * 50 g tmavé čokolády
    * olej na vymazání formy
    * strouhanku na vysypání formy

     

    Postup:

    Vejce pečlivě vyšlehejte s medem, pak přidejte mléko nebo smetanu, olej a celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vše společně ještě prošlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte kousky nasekané čokolády. Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou.

     

    Těsto nalejte do formy, povrch uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji vyklopte z formy.

  • Kakaová bábovka s bílou čokoládou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bábovku):

    * 300 g polohrubé mouky
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * 3 lžíce kakaa
    * 250 g másla nebo hery
    * 200 g cukru krupice
    * 5 vajec
    * 2 lžíce mletých ořechů
    * 250 ml mléka
    * 1 lžíci rumu
    * máslo na vymazání formy
    * hrubou mouku na vysypání formy
    * 1 balíček bílé čokoládové polevy

     

    Postup:

    Změklé máslo utřete v míse s cukrem a se žloutky do pěny, pak postupně přidejte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, mleté ořechy, mléko a rum. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků.

     

    Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, těsto do ní nalejte a pečte asi 45 minut v dobře vyhřáté troubě na 170 °C. Upečenou a vychladlou bábovku polejte rozehřátou bílou čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.

  • Pomerančová bábovka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 bábovku):

    * 300 g hladké mouky
    * 50 g solamylu
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * 400 g cukru krupice
    * 1 vanilkový cukr
    * 6 vajec
    * 350 g másla
    * nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů
    * nastrouhanou kůru z 1 citronu
    * 200 ml pomerančové šťávy
    * 50 ml citronové šťávy
    * máslo na vymazání formy
    * hrubou mouku na vysypání formy

     

    Postup:

    Máslo utřete s 300 g krupicového cukru, vanilkovým cukrem, vejci, nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče a nastrouhanou kůrou z poloviny citronu. Hladkou mouku smíchejte se solamylem a práškem do pečiva, prosejte a po částech vmíchejte do máslové hmoty. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto naplňte do formy a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte na 175 °C asi 50 minut.

     

    Hotovou bábovku nechte vychladnout a vyklopte ji z formy. Smíchejte pomerančovou a citronovou šťávu s nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče a 1/2 citronu a se 100 g krupicového cukru a šťávou bábovku přelejte.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz