- Foto: shutterstock.com17. ledna 2016 / 06:00
Milují je snad úplně všichni. Vláčné, nadýchané, s čokoládou, vonící máslem a citronovou kůrou. Takové jsou bábovky, které si můžete upéct podle našich receptů.
- Foto: shutterstock.com
Tvarohová bábovka se sušeným ovocem
Budete potřebovat (na 1 bábovku):
* 250 g polohrubé mouky
* 1 balíček prášku do pečiva
* 250 g měkkého tvarohu
* 200 g cukru krupice
* 1/2 kostky másla nebo hery
* 4 vejce
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce rozinek
* 2 lžíce sušených brusinek
* 2 lžíce na kousky nakrájených sušených meruněk
* olej na vymazání formy
* strouhanku na vysypání formyPostup:
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků, ze kterých pak vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo nebo heru dobře utřete se žloutky a s krupicovým cukrem. Pak do hmoty přidejte měkký tvaroh a rum a vše společně promíchejte. Po částech přisypávejte mouku s práškem do pečiva a přidejte rozinky, sušené brusinky a meruňky. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou. Těsto nalejte do formy a pečte prvních 10 minut zprudka na 200 °C, pak ztlumte na 175 °C a dopečte.
- Foto: Shutterstock.com
Citronová bábovka s jogurtem
Budete potřebovat (na 1 bábovku):
* 200 g polohrubé mouky
* 60 g kukuřičné mouky
* 1 balíček prášku do pečiva
* 120 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 vejce
* 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
* 1/2 citronu
* 100 ml oleje
* 150 g bílého jogurtu
* máslo na vymazání formy
* strouhanku na vysypání formyPostup:
Vejce vyšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přilejte olej, jogurt a šťávu vymačkanou z poloviny citronu. Společně dobře promíchejte a nakonec přisypejte po částech prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto vlejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova. Jestli je bábovka dobře propečená, zjistíte tak, že do ní píchnete špejlí, ta musí zůstat čistá. Upečenou bábovku nechte ve formě vychladnout, pak ji vyklopte.
- Foto: shutterstock.com
Celozrnná bábovka s kousky čokolády
Budete potřebovat (na 1 bábovku):
* 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
* 1 balíček prášku do pečiva
* 1/3 hrnku oleje
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka nebo smetany
* 1/2 hrnku tekutého medu
* 1/2 lžičky mleté skořice
* 50 g tmavé čokolády
* olej na vymazání formy
* strouhanku na vysypání formyPostup:
Vejce pečlivě vyšlehejte s medem, pak přidejte mléko nebo smetanu, olej a celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vše společně ještě prošlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte kousky nasekané čokolády. Bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte strouhankou.
Těsto nalejte do formy, povrch uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji vyklopte z formy.
- Foto: shutterstock.com
Kakaová bábovka s bílou čokoládou
Budete potřebovat (na 1 bábovku):
* 300 g polohrubé mouky
* 1 balíček prášku do pečiva
* 3 lžíce kakaa
* 250 g másla nebo hery
* 200 g cukru krupice
* 5 vajec
* 2 lžíce mletých ořechů
* 250 ml mléka
* 1 lžíci rumu
* máslo na vymazání formy
* hrubou mouku na vysypání formy
* 1 balíček bílé čokoládové polevyPostup:
Změklé máslo utřete v míse s cukrem a se žloutky do pěny, pak postupně přidejte mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, mleté ořechy, mléko a rum. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, těsto do ní nalejte a pečte asi 45 minut v dobře vyhřáté troubě na 170 °C. Upečenou a vychladlou bábovku polejte rozehřátou bílou čokoládovou polevou a nechte ztuhnout.
- Foto: shutterstock.com
Pomerančová bábovka
Budete potřebovat (na 1 bábovku):
* 300 g hladké mouky
* 50 g solamylu
* 1 balíček prášku do pečiva
* 400 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 6 vajec
* 350 g másla
* nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů
* nastrouhanou kůru z 1 citronu
* 200 ml pomerančové šťávy
* 50 ml citronové šťávy
* máslo na vymazání formy
* hrubou mouku na vysypání formyPostup:
Máslo utřete s 300 g krupicového cukru, vanilkovým cukrem, vejci, nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče a nastrouhanou kůrou z poloviny citronu. Hladkou mouku smíchejte se solamylem a práškem do pečiva, prosejte a po částech vmíchejte do máslové hmoty. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto naplňte do formy a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte na 175 °C asi 50 minut.
Hotovou bábovku nechte vychladnout a vyklopte ji z formy. Smíchejte pomerančovou a citronovou šťávu s nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče a 1/2 citronu a se 100 g krupicového cukru a šťávou bábovku přelejte.