- Foto: shutterstock.com29. ledna 2016 / 06:00
Je úplně jedno, jestli se vám do ruky dostane vepřová panenka nebo ramínko, hovězí, telecí či kuřecí plátky, hlavní je, co do masa zamotáte!
Vepřové ramínko s bylinkami
Budete potřebovat (na 4 až 6 porcí):
* 1 kg vepřového ramínka
* sůl, pepř
* 3 jarní cibulky
* 8 lžic čerstvých sekaných bylinek (tymián, šalvěj, petržel, estragon)
* 2 až 3 stroužky česneku
* 3 lžíce másla
* 500 ml vývaru
Postup:
Maso upravte na obdélník. Osolte ho, opepřete a potřete z obou stran utřeným česnekem. Jarní cibulku nasekejte na tenká kolečka, smíchejte s bylinkami a máslem a vložte doprostřed obdélníku. Maso zatočte, omotejte ho potravinářským provázkem a vložte do trouby rozpálené na 220 °C. Hned stáhněte na 160 °C a pečte hodinu. Pak teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 20 až 30 minut. Po celou dobu pečení polévejte maso výpekem, případně pár lžícemi vývaru.
Hnědou omáčku připravíte tak, že maso vyjmete z pekáče, seškrábete připečené strany, zaprášíte ho dvěma lžícemi hladké mouky, zalijete vývarem a necháte vařit 10 minut. Pak omáčku přecedíte, na závěr můžete zjemnit lžící studeného másla.
Hovězí roláda s rozinkami
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 800 g hovězího roštěnce
* 8 plátků sušené šunky
* 100 g lučiny
* 100 g čerstvého kozího sýra
* 1 hrst rozinek
* 1 hrst piniových nebo slunečnicových semínek
* 1/2 lžičky drceného rozmarýnu
* sůl, pepř, olej
* 1 cibuli
* 500 ml vývaru
Postup:
Maso naklepejte mezi dvěma fóliemi dotenka. Pak ho rozdělte na 8 malých obdélníků. Oba sýry smíchejte s rozinkami, semínky, rozmarýnem, solí a pepřem. Maso jemně osolte a opepřete. Každý plátek položte na sušenou šunku, přidejte sýrovou náplň, srolujte závitky a zajistěte je párátkem. Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli a závitky na ní opečte ze všech stran. Podlijte je třetinou vývaru a nezakryté pečte při 200 °C asi 20 minut. Až jejich povrch zezlátne a zatáhne se, podlijte je dalším vývarem a pečte asi 40 minut nebo do té doby, než budou měkké.
Vepřová roláda s vejci
Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):
* 750 g mletého vepřového masa
* 6 krajíců toustového chleba bez kůrky
* 100 ml mléka
* 2 + 4 vejce
* 1 velkou cibuli
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíci ostré hořčice
* 1 lžíci oregana
* 1 lžíci worcesterové omáčky
* špetku mletého muškátového oříšku
* sůl, pepř, strouhanku podle potřeby
* 60 g vyloupaných pistácií
* 200 g anglické slaniny na plátky
Postup:
Toustový chléb namočte v mléce a 2 vejcích. 4 vejce uvařte natvrdo. Po půlhodině dejte do robotu namočený toustový chléb i s tekutinou, na kusy nakrájenou cibuli, česnek, hořčici, worcester i koření a vše rozmixujte. Pak rukama zpracujte s mletým masem, solí a pepřem na kompaktní hmotu, podle potřeby přidejte strouhanku. Položte ji na potravinovou fólii, rozválejte ji na obdélník. Poklaďte pistáciemi, vařenými vejci a pevně sbalte.
Pekáček vyložte slaninovými proužky, na ně dejte válec masa a překlopte převislou slaninou. Pečte při 180 °C asi hodinu. Místo pistácií klidně použijte jiné ořechy nebo mandle, pokaždé dodají roládě jinou chuť. Trochu ořechů můžete také nasekat a přidat rovnou do masové směsi.
Telecí roláda se špenátem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 800 g telecí kýty
* 150 g mrazeného listového špenátu
* 1 cibuli
* 2 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 žlutou papriku
* 100 g sýru feta
* 100 g šunky
* sůl, pepř, muškátový květ
* 250 ml vývaru
Postup:
Na oleji opečte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekaný česnek, na kostičky nakrájenou papriku a pak rozmrazený a dokonale odkapaný špenát. Osolte, opepřete a dochuťte muškátem. Maso rozřízněte tak, aby se otevřelo jako kniha. Jemně přes fólii ho naklepejte, aby se lépe rolovalo. Osolte ho, poklaďte plátky šunky, špenátem, rozdrobeným sýrem, zabalte a svažte provázkem. Krátce ze všech stran ho opečte v pekáčku, podlijte vývarem a pečte téměř hodinu.
Kuřecí roláda se sušenými rajčaty
Budete potřebovat (na 6 až 8 porcí):
* 1 kuře připravené na roládu
* 1 hrnek quinoy
* 3 lžíce piniových nebo slunečnicových semínek
* 4 až 5 sušených rajčat
* 1/2 hrnku rozinek
* 1/2 svazku petrželky
* sůl, pepř, špetku skořice, zázvoru a mletého koriandru
* 100 g anglické slaniny nebo sušené šunky
Postup:
Na pánvi nasucho opražte semínka. Kuře trochu naklepejte, aby bylo na všech místech přibližně stejně silné. Quinou několikrát propláchněte horkou vodou, pak ji zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 15 minut. Pod pokličkou ji nechte ještě 5 minut stát. Pak ji osolte, opepřete, smíchejte s rozinkami, pokrájenými sušenými rajčaty, posekanou petrželkou, rozinkami, opraženými semínky a kořením. Maso zamotejte, svažte potravinářským provázkem a dejte do zapékací formy. Pečte hodinu při 180 °C, občas obraťte a podle potřeby podlijte vodou. Pokud se nechcete pouštět do quinoy, vyměňte ji v receptu za kuskus nebo rýži. Pro plnější chuť můžete quinou vařit v masovém či zeleninovém vývaru.